Μετά από ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για τη Eurobank, με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) στο 17% και αναβάθμιση του φετινού guidance, η Jefferies προχωρά σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της θέσης της.
Ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα EPS της τράπεζας κατά 1% - 3% για το 2025 - 2026 (στα 0,35 και 0,38 ευρώ αντίστοιχα) και την τιμή στόχο στα 2,85 ευρώ από 2,70 ευρώ προηγουμένως με σύσταση «buy», στη βάση των πιο ανθεκτικών και υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και εσόδων από προμήθειες (δραστηριότητες δικτύου και asset management).
Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο μοντέλο διαφοροποίησης των πηγών κερδοφορίας της Eurobank και την διαρκής ανάπτυξη του διεθνούς «βραχίονα» που αντιστάθμισε τη χαμηλότερη συνεισφορά του εγχώριου τμήματος σε αυτό το τρίμηνο. Η Jefferies αναμένει την πλήρη ενοποίηση της Ελληνικής στον όμιλο της Eurobank έως το 2026 (σήμερα η Eurobank κατέχει το 55,9%).
Η Eurobank αναβάθμισε τους φετινούς της στόχους αναμένοντας πλέον οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω των 1,6 δισ. ευρώ (από άνω των 1,5 δισ.) και δείκτη ενώματων ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% (έναντι 15% περίπου προηγομένως) με το πρώτο εξάμηνο να κλείνει στο 18,5% (υψηλότερα από την εκτίμηση της Jefferies για 17%). Το κόστος κινδύνου ανθεωρήθηκε επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα, φτάνοντας κοντά στις 69 μονάδες βάσης στο πρώτο εξάμηνο (χαμηλότερο των 80 μονάδων βάσης).
Παράλληλα, η τράπεζα αναβάθμισε το guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους για φέτος, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, NIM, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 270 - 275 μονάδων βάση (από 260 μονάδες βάσης περίπου και NIM δευτέρου τριμήνου στις 279 μονάδες), το οποίο εκτιμάται ότι θα προσθέσει 100 - 120 εκατ. ευρώ επιπλέον σε καθαρά έσοδα από τόκους που συνεπάγεται ότι θα φτάσουν στα 2,4 δισ. ευρώ φέτος (από 2,3 δισ. με ευρώ με την εκτίμηση του consensus στα 2,34 δισ.). Η αναβάθμιση των καθαρών εσόδων από τόκους οφείλεται στους υψηλότερους όγκους καταθέσεων, το καλύτερο «μείγμα» καταθέσεων και τα έσοδα από ομόλογα. Για το 2024 - 2026 η Jefferies αναμένει μια σχετικά σταθερή τροχιά σε αυτά τα έσοδα για τη Eurobank.
Η συστημική τράπεζα έχει πλέον αποκτήσει τον έλεγχο της Ελληνικής και θα ενσωματωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο. Η Eurobank Cyrpus και η Ελληνική θα λειτουργήσουν ως χωριστές οντότητες μέχρι την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου στην επόμενη ετήσια Γενική Συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.
Ως προς το ζήτημα των συνεργειών, ο Φ. Καραβίας ανέφερε ότι τα μοντέλα λειτουργίας Eurobank και Ελληνικής είναι συμπληρωματικά και οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων λόγω υψηλότερου ισολογισμού, αύξηση αμοιβών και προμηθειών (αναφέρθηκε ότι τα νούμερα της Ελληνικής σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλότερα έναντι της Eurobank, αλλά και των υπολοίπων κυπριακών τραπεζών ενώ υπάρχουν ευκαιρίες αύξησης από την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής CPI και την ενίσχυση των εργασιών bancassurance), εξορθολογισμό του κόστους και ευκαιρία για χαμηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίων MREL. Πάντως, ο SRB, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να αποφασίσει για τις εκδόσεις ομολόγων MREL της Ελληνικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Το «bullish» και «bearish» σενάριο
Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 4,20 ευρώ, με μετρήσεις για το 2026 που φτάνουν σε: σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 50 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 2,8%, ROTE στο 21% και κόστος κεφαλαίου στο 13%.
Στο «bearish» σενάριο η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,60 ευρώ και βασίζεται σε καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,8%, ROTE στο 8% και κόστος κεφαλαίου στο 19%, με LLR στις 120 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 45% από 34% στο «bullish» σενάριο και 38% στο βασικό σενάριο.