Τράπεζες: Στα 5,5 δισ. ευρώ μειώθηκε το απόθεμα των κόκκινων δανείων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στα 5,5 δισ. ευρώ μειώθηκε το απόθεμα των κόκκινων δανείων
Στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μείωσαν περαιτέρω τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο οποίος κινείται πλέον από 3,1% έως 4,7%. Χάρη στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής», ο χαμηλός μονοψήφιος δείκτης ΜΕΑ θα γίνει κτήμα και του επικείμενου ενιαίου σχήματος Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας.

Στα 5,5 δισ. ευρώ έχουν μειώσει το απόθεμα των κόκκινων δανείων τους οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες, επιτυγχάνοντας να φέρουν ακόμη πλησιέστερα στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024. Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων απελευθερώνει κεφάλαια που οι τράπεζες κρατούσαν δεσμευμένα ως προβλέψεις για την κάλυψη επισφαλειών, ενισχύοντας τη δυναμική των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις στην πραγματική οικονομία.

Χάρη στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής», οι χαμηλοί μονοψήφιοι δείκτες ΜΕΑ έγιναν κτήμα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από το προηγούμενο έτος (όταν το 2019 ο μέσος όρος δείκτης ΜΕΑ ανερχόταν σε 45%) και πλέον, μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ» θα έρθει στα επίπεδα του 3% (από άνω του 60%) και ο δείκτης ΜΕΑ των μη συστημικών τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, οι οποίες θα συγχωνευθούν τον Σεπτέμβριο για να δημιουργήσουν τον πέμπτο τραπεζικό πόλο.

Η περαιτέρω μείωση του «στοκ» των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών το α΄ εξάμηνο 2024 επετεύχθη παράλληλα με τη συγκράτηση της δημιουργίας νέων NPLs. Ο αρνητικός σχηματισμός ή η αμελητέα δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί κατόρθωμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν εν μέσω ανόδου πληθωρισμού και επιτοκίων αύξησαν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το α΄ εξάμηνο 2024, η Eurobank είναι αυτή που προπορεύεται με τον χαμηλότερο δείκτη ΜΕΑ, στο 3,1%. Η Τράπεζα μείωσε τον δείκτη ΜΕΑ σε ετήσια βάση κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της έχει υποχωρήσει σε 1,3 δις. ευρώ. Ο σχηματισμός νέων ΜΕΑ ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2024. Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι του α΄ εξαμήνου 2023, σε 144 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε 69 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.

Εντυπωσιακές επιδόσεις στη μείωση των κόκκινων δανείων της έχει καταγράψει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε τον πιο επιβαρυμένο ισολογισμό. Τα ΜΕΑ του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με 2 δισ. ένα χρόνο πριν και ο δείκτης ΜΕΑ έπεσε στο 3,3%, από 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% ένα χρόνο πριν.

Το εξάμηνο 2024, οι προβλέψεις δανείων εξαιρουμένων εξόδων σχετικών με πωλήσεις ΝΡΕ, προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των δαπανών συνθετικών τιτλοποιήσεων, διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ και το οργανικό κόστος κινδύνου στις 48 μ.β. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ ανέρχεται σε 59%. Τα ΜΕΑ της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2024 και ο δείκτης ΜΕΑ σε 3,3%. Σε επίπεδο Ομίλου τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2024, ή 0,2 δισ. μετά από προβλέψεις. Οι οργανικές ροές ΜΕΑ ήταν αμελητέες στο α’ εξάμηνο 2024, επιτρέποντας την ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου σε 55 μ.β. από 68 μ.β. α’ εξάμηνο 2023. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 86%.

Η Alpha Bank μείωσε τα ΜΕΑ κατά 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση και 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια. Τα ΜΕΑ υποχώρησαν σε 1,7 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2024 και ο αντίστοιχος δείκτης σε 4,7%, μειωμένος κατά 129 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ του Ομίλου ανήλθε σε 47%, ενώ το κόστος πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων μετά από προβλέψεις υποχώρησε το β’ τρίμηνο σε 57 μ.β. έναντι 69 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider