Υψηλές πτήσεις για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούλιο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι  

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλές πτήσεις για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούλιο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι  
Πάνω από 19 εκατ. επιβάτες στο επτάμηνο - Η Μυτιλήνη «κέρδισε» τη Μύκονο.

Σε ανοδική τροχιά συνέχισε να κινείται η αεροπορική κίνηση τον Ιούλιο με τους επιβάτες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport να προσεγγίζουν τα 6,5 εκατ., καταγράφοντας νέα άνοδο της τάξης του 3,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport οι επιβάτες που ταξίδεψαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο) έφτασαν τα 6.416.549 έναντι, 6.180.814 επιβατών του Ιουλίου του 2023.

Η κίνηση τροφοδοτήθηκε κυρίως από εγχώριους επιβάτες, ωστόσο αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των διεθνών επιβατών. Συγκεκριμένα οι επιβάτες εσωτερικού, οι οποίοι παραδοσιακά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου αυξάνουν, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 4,8% φτάνοντας τις 905.856 από 864.024 επιβάτες του Ιουλίου του 2023. Παρότι οι διεθνείς επιβάτες σημείωσαν μικρότερη άνοδο της τάξης του 3,6%, παρέμειναν πολλαπλάσιοι των εγχώριων επιβατών - έφτασαν τα 5,51 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 85% του συνόλου της επιβατικής κίνησης.

Στο μείον παρέμεινε η Μύκονος - Χαμηλές πτήσεις για την Θεσσαλονίκη

Στους ευνοημένους προορισμούς του δεύτερου μήνα του καλοκαιριού και της υψηλής σεζόν, συγκαταλέγονται οι Μυτιλήνη και η Ρόδος, όπου η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,5% και κατά 13% αντίστοιχα, τροφοδοτούμενη κυρίως από επιβάτες του εξωτερικού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η επιβατική κίνηση στη Μυτιλήνη αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 47,6% ενώ αντίστοιχα άνοδο 14% σημείωσε η διεθνής κίνηση στην περίπτωση της Ρόδου. Θετικό πρόσημο καταγράφηκε και σε Χανιά (6,4%), Ζάκυνθο (4,8%), Κέρκυρα (4,1%), Σάμο (1,8%), Κεφαλονιά (1,5%), Σκιάθο (1,4%). Οριακή άνοδο της τάξης του 0,9% και 0,8% σημείωσαν και η Σαντορίνη και η Κως αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η Μύκονος συνέχισε να χάνει έδαφος, με την επιβατική κίνηση να παρατηρείται κατά -4,2% μειωμένη σε σχέση το 2023 συνεχίζοντας την φθίνουσα πορεία που παρατηρήθηκε ήδη από πέρυσι. Πτωτικά κινήθηκε ωστόσο τον Ιούλιο και η επιβατική κίνηση στην Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν 0,7 λιγότερη σε σχέση με πέρυσι. Την μεγαλύτερη πτώση βέβαια κατέγραψαν το αεροδρόμιο της Καβάλας και του Ακτίου με την επιβατική κίνηση να σημειώνει πτώση της τάξης του -13,2% και 3,1% αντίστοιχα.

Πάνω από 19 εκατ. επιβάτες στο επτάμηνο

Πανομοιότυπη ήταν και η εικόνα στο επτάμηνο, με το αεροδρόμιο της Καβάλας αλλά και αυτό της Μυκόνου να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο -4,9% και -2,1% αντίστοιχα. Η Θεσσαλονίκη ωστόσο και το Άκτιο σημείωσαν άνοδο σε επίπεδο επταμήνου (5,2% και 1,8% αντίστοιχα). Όσο για τους προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις Μυτιλήνη και Ρόδος υπερτερούν και σε επίπεδο επταμήνου καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 15,6% και 12,3% αντίστοιχα ενώ την χρυσή πεντάδα συμπληρώνουν τα Χανιά (άνοδος 7,6%), η Κέρκυρα (6,9%) και η Σκιάθος (5,3%) με την Κω, τη Σάμο και τη Σαντορίνη να ακολουθούν σημειώνοντας άνοδο 4,9%, 4,4% και 3,9% αντίστοιχα.

Όσο για τις επιδόσεις του συνόλου των 14 αεροδρομίων παρατηρήθηκαν αυξημένες κατά 6,4% σε επίπεδο επταμήνου, με την επιβατική κίνηση να προσεγγίζει τα 10 εκατ. επιβάτες (19.117.648) έναντι 17.959.571 επιβατών των πρώτων επτά μηνών του 2023. Παρότι η διεθνής αεροπορική κίνηση συνεισέφερε το 77% του συνόλου της κίνησης οι εγχώριοι επιβάτες αυξήθηκαν περισσότερο από του διεθνείς σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα οι εγχώρια επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση 7,3% έναντι αύξησης 6,2% που παρατηρήθηκε την διεθνή επιβατική κίνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Θετικό πρόσημο για την ελληνική ξενοδοχία - Η πορεία των resorts και των city hotels

Τα «τρωτά» σημεία του τουρισμού

Πώς προχωρούν εμβληματικές υποδομές για οδικούς άξονες, Μετρό, αεροδρόμια

gazzetta
gazzetta reader insider insider