ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Έρχονται οι μικροπιστώσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Έρχονται οι μικροπιστώσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες 
To αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η λειτουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων, ενώ αναζητούνται και επιπλέον πόροι για το Ταμείο Δανείων που εξαντλήθηκε μέσα σε δύο μήνες.

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) το Ταμείο Μικροπιστώσεων προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αναζητούνται κεφάλαια για το Ταμείο Δανείων το οποίο έχει ήδη… ξεπουλήσει.

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δίνει σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες δάνεια χαμηλού προϋπολογισμού τα οποία κατά βάση θα χρηματοδοτούν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Η περίμετρος του νέου Ταμείου μένει να καθοριστεί, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική αυτά τα «μικροδάνεια» δεν ξεπερνούν κατά κανόνα τις 15 με 20 χιλ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως φαίνεται οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης από τις επιχειρήσεις και ειδικά από τις πιο μικρές είναι τεράστιες. Αυτό δείχνει και η σχεδόν άμεση εξάντληση του προϋπολογισμού του δανειακού σκέλους του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που ξεκίνησε πρακτικά πριν από δύο μήνες με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχει εγκριθεί η χορήγηση 1.363 αιτήσεων δανείων ύψους 466,5 εκατ. ευρώ με τη συνεισφορά του Ταμείου να βρίσκεται στα 186,6 εκατ. ευρώ. Για αυτό το λόγο εξετάζεται από το υπουργείο Εθνική Οικονομίας και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να μεταφερθούν επιπλέον πόροι στο Ταμείο Δανείων.

Σημειώνεται πως μέσω του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ δίνονται επενδυτικά δάνεια ύψους από 20.000 έως 8 εκατ. ευρώ και δάνεια χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης ύψους από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Το 40% του ποσού είναι άτοκο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό επιδοτείται το επιτόκιο κατά τρεις μονάδες για δύο έτη, ενώ προβλέπεται και περίοδος χάριτος από 12 έως 24 μήνες.

Πάντως, ακόμη «τρέχει» το Ταμείο Εγγυοδοσίας του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα είχαν υποβληθεί ειδοποιήσεις υπαγωγών στο συγκεκριμένο Ταμείο για 876 αιτήσεις δανείων ύψους 169,1 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο Εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προσφέρει εγγύηση 70%-80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 έως 10 εκατ. ευρώ) και δάνεια κεφαλαίου κίνησης (από 10.000 έως 500.000 ευρώ), καθώς και σε δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης. Ακόμη προσφέρει επιδότηση επιτοκίου για δύο έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού: «Καπνός» πάνω από 17,8 εκατ. μέχρι στιγμής το καλοκαίρι

Διασύνδεση Ελλάδα - Κύπρος: Kλειδώνουν οι αποφάσεις – Κανένα «φρένο» από την παραίτηση του προέδρου της ΡΑΕΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider