Στα «μαχαίρια» η Shein με την Temu για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «μαχαίρια» η Shein με την Temu για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Ο κινεζικός διαδικτυακός κολοσσός γρήγορης μόδας (fast fashion) Shein, μηνύει την ανταγωνίστρια εταιρεία Temu, με την κατηγορία ότι της κλέβει τα σχέδια και ότι έχει χτίσει μια αυτοκρατορία με απομιμήσεις, παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και απάτη.

Ο κινεζικός διαδικτυακός κολοσσός γρήγορης μόδας (fast fashion) Shein, μηνύει την ανταγωνίστρια εταιρεία Temu, με την κατηγορία ότι της κλέβει τα σχέδια και ότι έχει χτίσει μια αυτοκρατορία με απομιμήσεις, παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και απάτη.

Η αγωγή κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Στην καταγγελία της, η Shein ισχυρίζεται ότι η Temu, που ανήκει στην PDD Holdings, «μεταμφιέζεται» ως μια νόμιμη διαδικτυακή αγορά επειδή ενθαρρύνει τους πωλητές της να κλέψουν σχέδια άλλων brands και στη συνέχεια, τους εμποδίζει να αφαιρέσουν προϊόντα από την πλατφόρμα, ακόμη και αφού έχουν παραδεχθεί την παράβαση.

Η μήνυση κατά της Temu έρχεται την ώρα που ίδια η Shein αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες από πληθώρα άλλων εταιρειών, όπως η Levi Strauss και H&M.

Τι αναφέρει η μήνυση

Καθώς οι δύο εταιρείες διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, κατηγορώντας η μία την άλλη για μια σειρά από σκανδαλώδεις πράξεις.

Πέρυσι, η Temu μήνυσε τη Shein για απομιμήσεις προϊόντων, ενώ την κατηγόρησε ότι «εκφοβίζει τους προμηθευτές σαν μαφιόζος» για να εξασφαλίσει συμφωνίες αποκλειστικότητας. Από την πλευρά της Shein, κατηγορεί τώρα την Temu γιa «αναίσχυντη, παράνομη συμπεριφορά».

«Η Temu πείθει τους Αμερικανούς καταναλωτές να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της με τη υπόσχεση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών. Αλλά η Temu δεν κερδίζει από την πώληση αυτών των προϊόντων, τα οποία τιμολογούνται τόσο χαμηλά που η Temu πρέπει να επιδοτεί κάθε πώληση, χάνοντας χρήματα από κάθε συναλλαγή», αναφέρεται στην καταγγελία. «Μόνο ενθαρρύνοντας τους πωλητές της να παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων και να πωλούν προϊόντα απομίμησης, μπορεί η Temu να ελπίζει ότι θα ελαχιστοποιήσει τις τεράστιες απώλειές της».

Οι ανταγωνιστές του διαδικτυακού εμπορίου έχουν κατακτήσει το λιανεμπόριο με τα εξαιρετικά χαμηλής τιμής προϊόντα τους και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις τάσεις πολύ πιο γρήγορα από τους παλαιούς ανταγωνιστές τους. Στην πορεία, οι δύο εταιρείες έχουν συγκεντρώσει ένα συρφετό επικρίσεων που σχετίζονται με τις εργασιακές πρακτικές τους, τις διασυνδέσεις τους με την κινεζική κυβέρνηση και την υποτιθέμενη χρήση σχεδίων άλλων εμπορικών σημάτων.

«Οπλισμένη με αυτές τις κλεμμένες πληροφορίες, η Temu κατεύθυνε στη συνέχεια τους πωλητές της να αντιγράψουν πολλά από τα best-seller προϊόντα της Shein και να πουλήσουν παρόμοιες εκδόσεις στον ιστότοπο και την εφαρμογή της Temu», σημειώνεται στην καταγγελία.

Η 80σέλιδη καταγγελία της Shein περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα παραδείγματα ρούχων και σχεδίων που η Temu φέρεται να έχει αντιγράψει.

Η Shein έχει ζητήσει από το δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ της και να εκδώσει διαταγή που θα απαγορεύει στην Temu να χρησιμοποιεί τις εμπιστευτικές πληροφορίες της εταιρείας, μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Το πρόσφατο selloff ήταν «τεράστια υπεραντίδραση» - Αλλά αναμένουμε κι άλλη μεταβλητότητα

Boeing: Aναστέλλει τις δοκιμαστικές πτήσεις του 777X λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος

Grid Telecom - Tamares Telecom: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Κύπρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider