Nvidia: O Jensen Huang πουλά μετοχές 14 εκατ. δολαρίων σχεδόν καθημερινά εδώ και μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nvidia: O Jensen Huang πουλά μετοχές 14 εκατ. δολαρίων σχεδόν καθημερινά εδώ και μήνες
Εγείρονται ερωτήματα για τον διάδοχό του τονίζουν οι αναλυτές

Η μετοχή της Nvidia υπήρξε η αδυναμία των επενδυτών το 2023, αφού η υψηλή ζήτηση για ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις πωλήσεις και τα κέρδη του κολοσσού της τεχνολογίας. Το περασμένο χρόνο σημείωσε άνοδο 239% και συνέχισε με την ίδια δυναμική και μέσα στο 2024. Μέχρι τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου και το sell-off που κλόνισε την αγορά, η μετοχή κέρδιζε 172%.

Η μετοχή συνήλθε μετά το ταρακούνημα στις αρχές του μήνα, ωστόσο οι αναλυτές εστιάζουν στο γεγονός πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia Jensen Huang, ο άνθρωπος που ο Mark Zuckerberg ονόμασε «Taylor Swift της τεχνολογίας», πουλά μετοχές αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχεδόν καθημερινή βάση εδώ και μήνες αυτό το καλοκαίρι. Αυτό, αναπόφευκτα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί o Huang πουλάει αντί να κρατά, όπως αναφέρει το Fortune.

Και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στο ερώτημα γιατί ο Huang έχει τόσες πολλές μετοχές εξ αρχής και αν το πακέτο αμοιβών του δίνει κίνητρα για την απόδοση που θέλουν να δουν οι μέτοχοι.

Οι επενδυτές θέλουν να δουν πιο διαφανή εταιρική διακυβέρνηση, ξεκάθαρο σχεδιασμό όσο αφορά την διαδοχή και μία αλλαγή στη δομή των αμοιβών που θα παρακινήσει την επόμενη εποχή της διοίκησης, όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες σε θέματα αμοιβών στελεχών που μίλησαν στο Fortune.

Κανόνας 10b5-1

Ο Huang πουλάει τις μετοχές του βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου – μιας συμφωνίας βάσει του κανόνα 10b5-1 – που επιτρέπει στα στελέχη και τους υπαλλήλους να αγοράζουν ή να πωλούν μετοχές της εταιρείας τους χωρίς να παραβιάζουν τους νόμους περί εμπιστευτικών συναλλαγών, χρησιμοποιώντας ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο κανόνας 10b5-1 έχει μια σειρά από συγκεκριμένες απαιτήσεις, με κυριότερη από αυτές ότι για τον καθορισμό του αριθμού, της τιμής και της ημερομηνίας της συναλλαγής πρέπει να χρησιμοποιείται ένας τύπος για τις πωλήσεις (και όχι ένα άτομο). Για τη διενέργεια των πωλήσεων πρέπει επίσης να προσλαμβάνεται τρίτος, ο οποίος δεν μπορεί να επηρεάζεται από τον πελάτη.

Έτσι, ενώ ο Huang απομακρύνεται άνετα από οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με πωλήσεις εκ των έσω, το γεγονός παραμένει ότι επιλέγει να πουλήσει μετά από μια περίοδο υψηλών επιδόσεων της μετοχής και στη συνέχεια μια βουτιά.

Αυτό, σύμφωνα με τη Nell Minow, αντιπρόεδρο της ValueEdge Advisors, ειδικού σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δεν αποτελεί καλή εικόνα.

Η Minow, η οποία κατέχει και η ίδια μετοχές της Nvidia, εξήγησε στο Fortune: «Αυτό που θέλω από ένα στέλεχος είναι να είναι πολύ αισιόδοξο για τη μετοχή. Θέλω το στέλεχος να σκέφτεται διαρκώς: «Φίλε, αυτό θα αξίζει πραγματικά πολύ περισσότερο σύντομα» και όχι, «Ω, καλύτερα να πουλήσω μερικές γιατί … βιώνω τον ίλιγγο του να έχω όλα τα αυγά μου σε ένα καλάθι».

Φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που η Huang χρησιμοποιεί τον κανόνα 10b5-1 – αν και πρόκειται για ένα πιο επίμονο ξεπούλημα από τις προηγούμενες συναλλαγές.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, ο Huang ξεφόρτωσε 237.500 μετοχές αξίας λίγο πάνω από 117 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διαπραγμάτευσης 10b5-1. Φέτος, συγκριτικά, ο Huang πούλησε μετοχές της Nvidia αξίας 323 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nestle: «Βουτιά» της μετοχής μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του CEO

gazzetta
gazzetta reader insider insider