Πετούν ξανά πάνω από το Αφγανιστάν οι αεροπορικές - Πιο πολύ φοβούνται τη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετούν ξανά πάνω από το Αφγανιστάν οι αεροπορικές - Πιο πολύ φοβούνται τη Μέση Ανατολή
Τις πτήσεις τους πάνω από το Αφγανιστάν αύξησαν η Singapore Airlines, η British Airways και η Lufthansa​​​, μετά από χρόνια που απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τον εναέριο χώρο του.

Τις πτήσεις τους πάνω από το Αφγανιστάν αύξησαν η Singapore Airlines, η British Airways και η Lufthansa​​​, μετά από χρόνια που απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τον εναέριο χώρο του.

Τα πρόσφατα δρώμενα στη Μέση Ανατολή φαίνεται να κάνουν πλέον το Αφγανιστάν να φαίνεται συγκριτικά μια σχετικά ασφαλής επιλογή για πτήσεις.

Οι αερομεταφορείς σταμάτησαν ως επί το πλείστον να διέρχονται από το Αφγανιστάν, πάνω από το οποίο πραγματοποιούνται διελεύσεις μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, πριν από τρία χρόνια, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία και οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σταμάτησαν.

Οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν ακόμη επανέλθει, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες θεωρούν όλο και περισσότερο ότι ο εναέριος χώρος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ είναι πιο επικίνδυνος από τον αφγανικό.

Πολλές είχαν αρχίσει να δρομολογούν πτήσεις μέσω του Ιράν και της Μέσης Ανατολής, αφότου ο ρωσικός ουρανός έκλεισε για τους περισσότερους δυτικούς αερομεταφορείς με το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.

«Καθώς οι συγκρούσεις έχουν εξελιχθεί, οι αεροπορικές εταιρείες υπολογίζουν με διαφορετικά κριτήρια τον πιο κατάλληλο εναέριο χώρο. Επιδιώκουν να μετριάσουν τον κίνδυνο όσο το δυνατόν περισσότερο και θεωρούν τις πτήσεις πάνω από το Αφγανιστάν ως την ασφαλέστερη επιλογή, δεδομένης της τρέχουσας έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ», δήλωσε ο Ian Petchenik, εκπρόσωπος του οργανισμού παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24.

Οι πτήσεις πάνω από το Αφγανιστάν τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου υπερεπταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του FlightRadar24.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα «ενισχύσει περαιτέρω» την ανατολική κατεύθυνση προς το Ποκρόφσκ

Μαρινάκης για αγοραστική δύναμη: Είμαστε τελικά χειρότερα από τη Βουλγαρία;

Μεσανατολικό: Ο ΟΗΕ διέκοψε τις επιχειρήσεις αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider