Τράπεζες: Μεγάλη στροφή στη διαχείριση κεφαλαίων για την αύξηση των εσόδων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μεγάλη στροφή στη διαχείριση κεφαλαίων για την αύξηση των εσόδων
Τα περιθώρια ανάπτυξης του asset management είναι πολύ μεγάλα, καθώς στην Ελλάδα τα κεφάλαια υπό διαχείριση ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται σε περίπου 10%, έναντι περίπου 35% για την υπόλοιπη ΕΕ. Οι τράπεζες δεν αποκλείουν εξαγορές εταιρειών του κλάδου εντός και εκτός Ελλάδος.

Κεντρικό ρόλο στην εφεξής στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για την αύξηση των εσόδων τους διαδραματίζει το άνοιγμα στις εργασίες διαχείρισης κεφαλαίων πελατών, περιλαμβάνοντας και την προοπτική εξαγορών εταιρειών του κλάδου εντός και εκτός Ελλάδος. Τα περιθώρια ανάπτυξης του asset management είναι πολύ μεγάλα, καθώς στην Ελλάδα τα κεφάλαια υπό διαχείριση ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται σε περίπου 10%, έναντι περίπου 35% για την υπόλοιπη ΕΕ. Συγκρίνοντας δε τα κεφάλαια υπό διαχείριση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό περίπου 10%, έναντι μέσου όρου 46% της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας Jefferies.

Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου που παρουσίασαν οι τράπεζες έδειξαν μεγάλη αύξηση των εργασιών asset και wealth management, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους στον εν λόγω τομέα, καθιστώντας τον μάλιστα και μοχλό για την επέκτασή τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, η Eurobank αύξησε τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών στην Ελλάδα κατά 32,2% σε ετήσια βάση, στα 6,4 δισ. στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024. Επιπρόσθετα, το ενεργητικό και παθητικό των private banking πελατών σε επίπεδο Ομίλου ενισχύθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο και ανήλθε σε 12,2 δισ. ευρώ.

Τον προηγούμενο μήνα, η Eurobank, η θυγατρική της, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, και η Eurizon AM, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Intesa Sanpaolo, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης μέσω του οποίου τίθενται οι βάσεις για την είσοδο στην ελληνική αγορά των προϊόντων της Eurizon AM. Η τελευταία είναι από τις σημαντικότερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ιταλία και η αξιοποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου της θα ενισχύσει τη δυναμική της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ με την προσφορά διευρυμένων υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου στο πελατολόγιο της Eurobank.

Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών εταιρειών asset management εντός ή εκτός Ελλάδος, ενώ έχει επισημάνει τον ρόλο που θα παίξει και η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο για το άνοιγμα της Eurobank στη διαχείριση κεφαλαίων εύπορων πελατών (Wealth Management) στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ρεκόρ επιδόσεων για τα Αμοιβαία Κεφάλαιά της, καθώς και υψηλά έσοδα από τις υπηρεσίες Wealth Management. Τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση κεφάλαια της Τράπεζας ανήλθαν σε 17,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,5 δισ. αφορούσαν σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Τα κεφάλαια πελατών του private banking ανήλθαν σε 8,3 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Τράπεζας κατέγραψαν ισχυρή άνοδο της τάξεως του 51% σε επίπεδο εξαμήνου και αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ., ως αποτέλεσμα των θετικών τάσεων στην αγορά και της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων, οδηγώντας στην εδραίωση της ηγετικής θέσης της Alpha Bank στα αμοιβαία κεφάλαια. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις οδήγησαν σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια κατά 3 π.μ. στο 25%, με τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων να διαμορφώνονται στο 33% το α’ εξάμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 71% σε επίπεδο εξαμήνου γνώρισαν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα των αμοιβαίων κεφαλαίων, με την Alpha Bank να εξασφαλίζει βιώσιμα περιθώρια κέρδους, υψηλότερα από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η Alpha Bank έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη UniCredit και στο σκέλος του asset management. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank ενσωμάτωσε πρόσφατα στο δίκτυό της και τα Α/Κ UniCredit onemarkets, με προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας με τη UniCredit.

Στην Τράπεζα Πειραιώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 12% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 και κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 10,4 δισ. ευρώ (4,7 δισ. σε θεσμικά και private χαρτοφυλάκια), υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε θέσει η Διοίκηση για το σύνολο του 2024 (10,2 δισ. ευρώ). Η υπέρβαση του στόχου ήταν απόρροια των αμοιβαίων κεφαλαίων, της διαχείρισης κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών και του private banking. Όπως έχει δηλώσει ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο τομέας του asset management ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Τράπεζα Πειραιώς και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών εταιρειών (υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς εξαγόρασε τον Ιούλιο του 2022 την Iolcus) εντός ή εκτός Ελλάδος. Μάλιστα, αν κάτι ενδιέφερε την Τράπεζα εκτός Ελλάδος, αυτό θα ήταν αποκλειστικά στο κομμάτι του asset management, όπως είχε δηλώσει ο CEO της Τρ. Πειραιώς.

Σημαντικό κομμάτι στην στρατηγική της, αποτελεί το asset management και για την Optima bank. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο α΄ εξάμηνο τα κεφάλαια υπό διαχείριση αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 781 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου 2024 σε 3,681 δις. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: «Overweight» και υψηλές τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

ΤτΕ: Μείωση 607 εκατ. ευρώ στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider