JP Morgan: «Overweight» και υψηλές τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
JP Morgan: «Overweight» και υψηλές τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Σε αναθεώρηση των μοντέλων της προχώρησε η JP Morgan μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες. Οι νέες τιμές στόχοι.

Σε ενημέρωση των μοντέλων της για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η JP Morgan, ώστε να ενσωματώνουν τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου καθώς και άλλες πρόσφατες εξελίξεις, αναθεωρώντας τη μεθοδολογία αποτίμησης και αυξάνοντας τις τιμές στόχους με ορίζοντα τα τέλη του 2025 (Δεκέμβριος έναντι Ιουνίου προηγουμένως).

Για την Alpha Βank, ο αμερικανικός οίκος προβαίνει σε ελαφριά μείωση της τιμής στόχου στα 2,30 από 2,40 ευρώ προηγουμένως, αντανακλώντας τις mark - to - market αναθεωρήσεις και την μεθοδολογία αποτίμησης για DTC (σε αντίστοιχες αλλαγές προβαίνει και στις υπόλοιπες τράπεζες). Η μετοχή της Alpha υποαπέδωσε μέχρι στιγμής για φέτος (άνοδος μόλις 3% έναντι 21% για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη και 17% για τον Stoxx 600 Banks), λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως το χαμηλότερο το προφίλ ROTE, τα υψηλότερα NPEs και τα χαμηλότερα επίπεδα κάλυψης προβλέψεων, σύμφωνα με τη JP Morgan.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, η μετοχή της τράπεζας δυσκολεύθηκε να προσφέρει μια διαφορετική οτπική γωνία σε έναν σχετικά γεμάτο χώρο (η Eurobank στο επίκεντρο λόγω διαφοροποίησης, η Εθνική για τον ισχυρό ισολογισμό της και τις υψηλές δυνατότητες απόδοσης κεφαλαίου και η Πειραιώς για το ισχυρό «turnaround story» και τα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων).

Ωστόσο, η χαμηλότερη «ευαισθησία» στην πορεία αποκλιμάκωσης επιτοκίων μπορεί να διαφοροποιήσει θεαματικά την πορεία της μετοχής έναντι των υπολοίπων, ενώ η δυναμική σε επίπεδο κεφαλαίων (CET1) για τον όμιλο προσφέρει μια ισχυρή και σχετικά υποτιμημένη δυνατότητα απόδοσης κεφαλαίου. Ενώ οι παραδοχές ως προς τα payouts των ελληνικών τραπεζών είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες, ο εκτιμώμενος δείκτης CET1 στο 17,5% για το 2026 αποκαλύπτει ένα «buffer» 3,5% υψηλότερα από το όριο του 14% που θέτει ο οίκος, ίσο με πάνω από το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της Alpha, το υψηλότερο μεταξύ των ομοτίμων (υψηλότερ και από της Εθνικής στο 25%). Ο επόμενος αξιοσημείωτος «καταλύτης» είναι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής με την UniCredit προς το τέλος της χρονιάς. Η σύσταση είναι «overweight» για την Alpha ως προς το σύνολο της ζώνης CEEMEA, αλλά σε εγχώρια βάση, ο οίκος προτιμά τη Eurobank και την Πειραιώς στο τρέχον σημείο του κύκλου.

Για τη Eurobank, ο οίκος αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,80 ευρώ από 2,40, καθώς αναμένει να δημιουργήσει 13% κανονικοποιημένο δείκτη ROTE το 2026 (15% κατά μέσο όρο στο μεσοδιάστημα). Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν ένα στατικό επίπεδο ως προς το ποσοστό κατοχής στην Ελληνική χωρίς να υπολογίζουν πιθανές συνέργειες στην Κύπρο. Εκτιμούν ότι, ακόμη και υπό τέτοιες συντηρητικές υποθέσεις, η εξαγορά της Ελληνικής εξακολουθεί να υποτιμάται από την αγορά και θεωρεί ότι η επικείμενη ενοποίησή της στο τρίτο τρίμηνο θα είναι βασικός «καταλύτης» για τη μετοχή με νέες αναβαθμίσεις από το consensus, καθώς η διοίκηση θα προσφέρει μια σαφέστερη εικόνα της συνεισφοράς της.

Επιπλέον, ο δείκτης CET1 της Eurobank παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά την εξαγορά και πάνω από 17% με βάση τις προβλέψεις για το 2024 - 2026, προσφέροντας περιθώρια για υψηλότερα διανομές μερισμάτων και πιθανά buybacks. Η Eurobank αποτελεί την κορυφαία επιλογή για έκθεση στην εγχώρια αγορά, μαζί με την Πειραιώς, και η μετοχή της σημείωσε άνοδο 30% φέτος και διαπραγματεύεται με P/E στο 6,1x για το 2025 και και P/TBV στο 0,8x.

Και για την Εθνική Τράπεζα, η JP Morgan αυξάνει την τιμή στόχο στα 9,70 ευρώ από 8,40 ευρώ. Το βασικό γεγονός για την τράπεζα και τη μετοχή αυτής είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ (υπόλοιπο ποσοστό 18%) που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί προς το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η μετοχή της τράπεζας έχει σημειώσει άνοδο 29% για φέτος και διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 6,6x και P/TBV στο 0,9x P/TBV. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή αλλά όπως προτιμά την Eurobank ή την Πειραιώς έναντι αυτής.

Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς, η αμερικανική επενδυτική αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,90 ευρώ από 5,35 ευρώ. Όπως αναφέρει, η Πειραιώς πραγματοποίησε ένα αξιοσημείωτο «turnaround» στη βάση των θεμελιωδών, μειώνοντας τα NPEs κατά πάνω από 20 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2020, με σημαντικές βελτιώσεις στο franchise της και κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη στο 1 δισ. ευρώ το 2023 ποσό που αντιστοιχεί σε 17%, περίπου, ROTE.

Η στόχος της τράπεζας να διατηρήσει την κερδοφορία στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα είναι φιλόδοξος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οδεύουμε προς χαμηλότερα επιτόκια, ωστόσο το business plan είναι ισορροπημένο και συνεκτικό, με τους αναλυτές να δηλώνουν καθησυχασμένοι από το ισχυρό «track record» της διοίκησης τα τελευταία χρόνια. Το «κλειδί» για την τράπεζα είναι ο δείκτης CET1, ο οποίος πρόσφατα ξεπέρασε το 14% συνυπολογίζοντας πρόβλεψη για 30% payout τη φετινή χρονιά. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό επίπεδο τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους επενδυτές και ένα σημαντικό έναυσμα για να μειωθεί το χάσμα αποτίμησης με τις καλύτερα αποτιμώμενες Εθνική - Eurobank. Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει άνοδο 22% για φέτος και διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 4,9x για 2025 και P/TBV στο 0,6x.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider