Σιάμισιης (Helleniq Energy): Εντός 6μηνου η απόφαση για γεωτρήσεις – Στα 173 εκατ. η έκτακτη εισφορά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης (Helleniq Energy): Εντός 6μηνου η απόφαση για γεωτρήσεις – Στα 173 εκατ. η έκτακτη εισφορά
Στην τελική φάση η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων στις 5 θαλάσσιες παραχωρήσεις, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου στο χθεσινό conference call. Σε τροχιά επίτευξης ο στόχος για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW στο τέλος του 2025, πρόκληση οι περικοπές.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που έχουν προσκτηθεί στις 5 θαλάσσιες παραχωρήσεις στις οποίες η Helleniq Energy δίνει το «παρών» στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές. Όπως πρόσθεσε, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι ερευνητικές γεωτρήσεις, και σε ποια θαλάσσια «οικόπεδα».

Όσον αφορά τις συμμετοχές της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Elpedison, υπογράμμισε πως διερευνώνται οι διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές, με σκοπό να υπάρξουν συνέργειες και με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου. Παρά το ότι ερωτήθηκε σχετικά, δεν θέλησε να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς όπως σημείωσε για το συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει εκτεταμένη κάλυψη στα μίντια το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κάνοντας έναν απολογισμό του 2ου τριμήνου και του 1ου εξαμήνου, σημείωσε πως καταγράφηκαν θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης. Όσον αφορά το 2ο τρίμηνο, επισήμανε πως το περιβάλλον ήταν θετικό για τον κλάδο των πετρελαιοειδών, με την αγορά να έχει σταθεροποιηθεί από την άποψη των τιμών του αργού πετρελαίου και να καταγράφει εύρωστα περιθώρια διύλισης. Επίσης, η λιανική αγορά χαρακτηρίστηκε από ισχυρή αύξηση της ζήτησης, κυρίως σε καύσιμα κίνησης λόγω του τουρισμού.

Στο 3ο τρίμηνο η έκτακτη εισφορά

Το αποτέλεσμα ήταν τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφωθούν στα 232 εκατ. στο 2ο τρίμηνο και σε 570 εκατ. το 1ο εξάμηνο. Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι η Helleniq Energy δεν συμπεριέλαβε στα αποτελέσματα την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στα διυλιστήρια, καθώς το μέτρο ψηφίστηκε ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Η επιβάρυνση θα ενσωματωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του 3ου τριμήνου, η οποία εκτιμάται στα 173 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναφέρεται πάντως στα αποτελέσματα του 2ου τρίμηνου, για ενημέρωση των επενδυτών.

Όσον αφορά το 3ο τρίμηνο, σημείωσε πως τα περιθώρια διύλισης είναι προς το παρόν μειωμένα, κάτι που όμως εκτιμάται ότι θα είναι παροδικό. Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος επιταχύνει την ανάπτυξη μίας μεγάλης σειράς από πρότζεκτ στον τομέα των ΑΠΕ, τα οποία ωστόσο θα αρχίσουν να εισφέρουν στα αποτελέσματα μόλις ολοκληρωθούν και ηλεκτρισθούν.

Εκτός συνόρων το 55% των πωλήσεων

Τα στελέχη της διοίκησης του Ομίλου τόνισαν πως το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση κατά 1% στη λιανική αγορά καυσίμων, κυρίως λόγω της ανόδου κατά 5% των πωλήσεων ντίζελ κίνησης. Παράλληλα, σημαντική άνοδος κατά 17% καταγράφηκε στη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, υπήρξε αύξηση 5% της παραγωγής σε ετήσια βάση των τριών διυλιστηρίων της Helleniq Energy και άνοδος 1% των πωλήσεων πετρελαιοειδών. Το 55% των ποσοτήτων αφορούσαν εξαγωγές. Μάλιστα, αν συμπεριληφθούν τα ναυτιλιακά και τα αεροπορικά καύσιμα, οι πωλήσεις που δεν κατέληξαν στην εγχώρια αγορά αντιστοιχούν στο 74%. Όσον αφορά τη λιανική, η συνέχιση εφαρμογής του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επηρεάζει τις επιδόσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έκδοση του ευρωομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ, που έγινε τον Ιούλιο. Όπως επισημάνθηκε, η έκδοση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, βελτιώνοντας το προφίλ χρηματοδότησης του Ομίλου.

Πρόκληση οι περικοπές ΑΠΕ

Το 2ο τρίμηνο ήταν θετικό και για τον κλάδο των ΑΠΕ, με την ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου, μέσω της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου στην Κύπρο. Όπως επισημάνθηκε, το οικονομικό «αποτύπωμα» θα ήταν καλύτερο, αν φέτος δεν ήταν σημαντικά αυξημένες οι περικοπές σε Ελλάδα και Κύπρο. Η κατάσταση ωστόσο έχει βελτιωθεί εντός του 3ου τριμήνου, με συνέπεια ο Όμιλος να εκτιμά ότι η ετήσια παραγωγή του «πράσινου» χαρτοφυλακίου του θα αγγίξει φέτος τις 700 Γιγαβάτωρες.

Τα στελέχη του Ομίλου δήλωσαν πως θα επιτευχθεί ο στόχος για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW στο τέλος του 2025, με δεδομένο ότι έργα 620 MW είτε αναπτύσσονται ήδη είτε είναι έτοιμα προς κατασκευή. Επίσης, έχει αυξηθεί στα 5 GW το pipeline ώριμων μονάδων.

Όπως πάντως αναφέρθηκε, η περικοπές αποτελούν πρόκληση για όλους τους «παίκτες» στον κλάδο, με την άμεση λύση που προωθεί ο Όμιλος να είναι η ενίσχυση στον κλάδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά άμεσα την κατασκευή των πρώτων standalone μπαταριών εντός των εγκαταστάσεών του διυλιστηρίου του στη Θεσσαλονίκη. Πιο μεσοπρόθεσμα, «κοιτάζει» τη λύση των υβριδικών έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Trade Estates: Το deal με Κωτσόβολο στην Πάτρα, πώς προχωρά το retail park Ελληνικού – Οι μισθωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider