Στρατηγικής σημασίας για το άνοιγμά τους στις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης, και βεβαίως για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στην εγχώρια αγορά, είναι για τις τράπεζες η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, η οποία είναι έτοιμη να υποδεχθεί χιλιάδες κόσμου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τις 7 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανακτήσει σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια μετά τα χρόνια της κρίσης. Μετά την έξοδό της από την αγορά της Σερβίας τον Μάρτιο του 2023, με την πώληση της Eurobank Direktna στην AIK Banka Beograd, η Eurobank έχει διαμορφώσει ισχυρή παρουσία στη Βουλγαρία με την Postbank (Eurobank Bulgaria) που λειτουργεί με 192 καταστήματα. Η Alpha Bank λειτουργούσε στη Ρουμανία με 133 καταστήματα και 1.947 εργαζόμενους. Μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ και είσοδο της Unicredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, οι δύο τράπεζες προχώρησαν σε συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική τραπεζική αγορά βάσει συνόλου ενεργητικού. Ισχυρή παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων έχει και η Εθνική Τράπεζα με τη Stopanska Banka (62 καταστήματα και 979 εργαζόμενοι) στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Το μείζον, πάντως, είναι ότι μετά την εξυγίανσή τους, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επιστροφή τους σε πλήρη κανονικότητα, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να στηρίξουν δυναμικά την ελληνική οικονομία, και δη υγιείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Και στη Βόρεια Ελλάδα, οι τράπεζες εντοπίζουν πολλά επιχειρηματικά «διαμάντια», αλλά και μεγάλα περιθώρια για επενδύσεις που θα στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μακροπρόθεσμα, αλλά και θα συμβάλουν στην υγιή επέκταση του χαρτοφυλακίου και της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος.
Οι Διοικήσεις των τραπεζών πραγματοποιούν συχνά περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εν προκειμένω, η αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Μακεδονίας, πρωταγωνιστεί σε όρους επιχειρηματικής, τεχνολογικής καινοτομίας και εξωστρέφειας ως ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς κόμβους της χώρας, με παραγωγή που συμβάλλει κατά περίπου 13,5% στο ελληνικό ΑΕΠ.
Για τις ελληνικές τράπεζες, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό κρίκο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα ως κέντρο βιομηχανικής παραγωγής και πόλος επενδύσεων. Όπως τονίζουν συχνά οι τραπεζίτες, οι επενδύσεις είναι η μοναδική συνταγή για να αντιμετωπίσει η εγχώρια οικονομία σημαντικές προκλήσεις που μας άφησε η πολυετής κρίση.
Ενδεικτικά, στην τελευταία περιοδεία που πραγματοποίησε στη Βόρεια Ελλάδα η Διοίκηση της Eurobank τον περασμένο Νοέμβριο, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας είπε ότι οι επενδύσεις παγίων ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να ανέβουν από το περίπου 14% στο τέλος του 2022 τουλάχιστον στο 22%, κοντά δηλαδή στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει επενδύσεις περίπου 40 δισ. ετησίως. Στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε πει ο κ. Καραβίας, έχει γίνει μια εξαιρετική αρχή καθώς έχει εξελιχθεί, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, σε ένα κέντρο επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών. Η πόλη και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα μπορούν να διευρύνουν το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί και να προσελκύσουν νέους, ασφαλώς και από την δεξαμενή του μισού εκατομμυρίου εργαζομένων που χάσαμε στα χρόνια της κρίσης, συμβάλλοντας μέσω της δημιουργίας απασχόλησης και στη διαχείριση της ισχυρής πρόκλησης του δημογραφικού.
Ιδιαίτερα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, η Eurobank εστιάζει σε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία που στηρίζει και επιβεβαιώνει την ανάδειξη της περιοχής σε σημαντικό τεχνολογικό κόμβο με σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, Έρευνα & Ανάπτυξη και πληροφορική. Στόχος της Τράπεζας είναι να πραγματοποιήσει συνολικές εκταμιεύσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2025, χρηματοδοτώντας μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς. Έμφαση δίνεται σε κλάδους όπως υποδομές και αστικές αναπλάσεις, ενέργεια, ψηφιακό μετασχηματισμό, τουριστικό & ξενοδοχειακό τομέα, μεταποίηση, μεταφορές & logistics, βιομηχανία τροφίμων – ποτών, εμπόριο.
Την τελευταία τετραετία η Eurobank έχει χορηγήσει δάνεια της τάξεως του 1 δισ. χρηματοδοτώντας μεγάλες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή που χαρακτηρίζεται από μια πρωτοπόρο επιχειρηματική κοινότητα, ενώ ιδιαίτερη είναι η συμβολή στον ξενοδοχειακό κλάδο που αποτελεί πόλο έλξης ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς επίσης και σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, μόνο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, χορήγησε περισσότερα από 430 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, συνδυάζοντας και τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών πόρων ή/και εθνικών προγραμμάτων. Επιπλέον, ως Τράπεζα του Τουρισμού, έχει στηρίξει 3.500 επιχειρήσεις της περιοχής μέσω του ολοκληρωμένου Προγράμματος προνομίων, τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών Business Banking Τουρισμός, που διαθέτει στην αγορά τα τελευταία 13 χρόνια.
Τον περασμένο Ιούνιο, περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, πραγματοποίησε η Διοίκηση της Alpha Bank, με επικεφαλής τον CEO του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη. Η Διοίκηση της Τράπεζας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Κατερίνη και τη Λάρισα, περιοχές όπου η Alpha Bank εξυπηρετεί περισσότερες από 24.000 μικρές και 1.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας την τοπική οικονομία με περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ και με έμφαση σε τομείς όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία, ο τουρισμός και το εμπόριο.
Στις συναντήσεις με επιχειρηματίες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ο CEO του Ομίλου Β. Ψάλτης τόνισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία, όπως είπε, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των δύο περιφερειών, όπου παράγεται σχεδόν το 16% του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, στις συζητήσεις ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε έργα υποδομών, όπως μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του λιμένα Θεσσαλονίκης αλλά και η κατασκευή του τμήματος Τρίκαλα - Εγνατία του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής