Επανήλθε η Fitch για τις ελληνικές τράπεζες - Τι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανήλθε η Fitch για τις ελληνικές τράπεζες - Τι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα
Fitch Ratings / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Το «μυστικό» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποκαλύπτει η Fitch, ένα 24ωρο μετά το χθεσινό upgrade και το θετικό outlook

Τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων IDR των 4 συστημικών τραπεζών της Ελλάδας και το «μυστικό» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποκαλύπτει η Fitch, ένα 24ωρο μετά το χθεσινό upgrade και το θετικό outlook. Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων IDR των ελληνικών τραπεζών σε επενδυτική βαθμίδα θα απαιτούσε τα εξής:

  1. Οι δείκτες προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών (εξαιρουμένων των ομολογιών) να μειωθούν στο 4%
  2. Οι δείκτες CET1 να υποχωρήσουν τουλάχιστον περίπου στο 15% σε σταθερή βάση
  3. Οι δείκτες λειτουργικού κέρδους/σταθμισμένου ενεργητικού να διολισθήσουν σταθερά γύρω στο 2%, χωρίς σημαντική επιδείνωση στα προφίλ κινδύνου των τραπεζών και σταθερή χρηματοδότηση.

«Το υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης και τη μικρότερη απόκλιση από την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας την έχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, το οποίο αντικατοπτρίζει κυρίως τη χαμηλότερη έκθεσή τους σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και συνολικά ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε σύγκριση με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς» υπογραμμίζει η Fitch, ενώ υπενθυμίζει πως οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις (IDR) των Eurobank και ΕΤΕ αναβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα σε «BB+» ενώ των Alpha και Πειραιώς σε «BB» από «BB-» στις 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο αμερικανικός οίκος στο σημερινό του report επαναλαμβάνει ότι οι αναβαθμίσεις των ελληνικών συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αντικατοπτρίζουν κυρίως το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον της χώρα, ενώ αντανακλά ταυτόχρονα τα βελτιωμένα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών και τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

«Οι βελτιώσεις του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας υποστηρίχθηκαν από την άνοδο του ΑΕΠ που θα συνεχίσει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό, μαζί με τη μείωση της ανεργίας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τις κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες» επισημαίνει, συμπληρώνοντας πως οι εκταμιεύσεις δανείων θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, ειδικά προς τις επιχειρήσεις, ενώ η ανάκαμψη των στεγαστικών ίσως παραμείνει υποτονική.

Παράλληλα, αναμένει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιωθεί παραπάνω, με αποτέλεσμα περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα μεμονωμένα πιστωτικά προφίλ των οποίων, να έχουν επίσης ενισχυθεί, με τα προβληματικά assets – συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να μειώνονται και την υγιή κερδοφορία να αυξάνεται, οδηγώντας σε συσσώρευση κεφαλαίου.

Τέλος, η Fitch επιβεβαιώνει πως οι 4 συστημικές τράπεζες είναι ήδη αρκετά κοντά στους δείκτες στόχους για NPE ύψους 3% με 4% έως το τέλος του 2025, που σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία και τη συνεχή αύξηση δανείων και εσόδων από προμήθειες, θα παραμείνουν εύρωστες, παρά τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους

S&P: Αναβάθμιση της Alpha Bank σε ΒΒ+ με σταθερό outlook

Τράπεζες: Αναμένουν ώθηση στη στεγαστική πίστη από το «Σπίτι μου 2» 

gazzetta
gazzetta reader insider insider