Προς μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ την Πέμπτη με μία «τεχνική ανατροπή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ την Πέμπτη με μία «τεχνική ανατροπή»
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κυμαίνονται σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Με ένα «technical twist» φέρεται πως θα συνοδεύεται η διαφαινόμενη απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, τη δεύτερη περικοπή του κόστους δανεισμού μετά το «ψαλίδισμα» του Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα.

Το επιτόκιο καταθέσεων (διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) βρίσκεται επί του παρόντος στο 3,75%, ενώ το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης (πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης) με το οποίο οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν χρήματα για μια εβδομάδα ή τρεις μήνες είναι μισή μονάδα υψηλότερα στο 4,25%. Τέλος, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης - μια έκτακτη διευκόλυνση μίας ημέρας - είναι στο 4,5%.

Οι ασύμμετρες διαφορές μεταξύ των τριών δεικτών είναι κληρονομιά της εποχής του αρνητικού κόστους δανεισμού της ΕΚΤ, που για να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό και να τονώσουν την οικονομία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο καταθέσεων βαθιά κάτω από το μηδέν, ενώ δεν μπορούσαν να κάνουν το ίδιο με τα άλλα δύο.

Τι θα αλλάξει;

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ πρόκειται να συρρικνώσει τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης - από 50 μ.β. σε 15 μ.β. Η διαφορά μεταξύ του τελευταίου και του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης. Εάν τελικά η ΕΚΤ προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση -όπως ευρέως αναμένουν οι οbservers- τα επιτόκια θα αγγίξουν το 3,5%, 3,65% και 3,9%, αντίστοιχα.

Γιατί το κάνει η ΕΚΤ

Από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε τις μαζικές αγορές ομολόγων το 2015, διαθέτοντας πλεονάζουσα ρευστότητα, τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης - μια έκτακτη διευκόλυνση μίας ημέρας - «παρακολουθούσαν» το επιτόκιο καταθέσεων. Αλλά εδώ και μήνες, το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Παράλληλα, στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ -όπως έχουν επανειλημμένα δεσμευθεί- θα μειώσουν το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Ο κύριος στόχος των φορέων χάραξης πολιτικής είναι να ελαχιστοποιήσουν τις διακυμάνσεις, με τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ και να αποθηκεύσουν χρήματα σε αυτήν, να περιορίζει το χάσμα που θα κινηθούν τα επιτόκια της αγοράς μίας ημέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για νέο data center campus στην Ελλάδα από Data4

Τα «ντεσού» της JP Morgan για ελληνικές τράπεζες και Χρηματιστήριο

Στα χέρια της UniCredit το 9% της Commerzbank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider