Fourlis: Πριν το τέλος του 2024 τα πρώτα καταστήματα Foot Locker στη Βουλγαρία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fourlis: Πριν το τέλος του 2024 τα πρώτα καταστήματα Foot Locker στη Βουλγαρία
Πώς θα αναπτυχθεί το δίκτυο καταστημάτων Foot Locker στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη του ομίλου Fourlis με τους αναλυτές. 

Από τη Βουλγαρία θα «εγκαινιάσει» τη στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο και παγκόσμιο ηγέτη στην κουλτούρα των sneakers, Foot Locker ο όμιλος Fourlis.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η διοίκηση του ομίλου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του πρώτου εξαμήνου, στη Βουλγαρία θα αναπτυχθούν τα πρώτα καταστήματα Foot Locker, τα οποία θα προκύψουν από εξαγορά άλλου δικτύου καταστημάτων αθλητικών ειδών. «Η εξαγορά ολοκληρώνεται, τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των υπογραφών», αναφέρθηκε, ενώ στόχος είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν πριν την εκπνοή του 2024.

«Υπάρχει ζήτηση και υπάρχει ευκαιρία για γρήγορη είσοδο στη Βουλγαρία μέσω εξαγοράς», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Managing Director της Intersport, Βαγγέλης Μπάτρης, πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια γνωστοποίησης του mega deal με τη Foot Locker - ενός deal που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά αθλητικών ειδών.

Το deal

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου αφορά στην εξαγορά από τον όμιλο Fourlis των δραστηριοτήτων της Foot Locker σε Ελλάδα και Ρουμανία, καθώς και στη σύναψη συμφωνιών αδειοδότησης (licensing agreements) για την επέκταση του δικτύου της Foot Locker στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συνολικά σε οκτώ χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος Fourlis εξαγοράζει το υπάρχον δίκτυο καταστημάτων της Foot Locker στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει επί του παρόντος έξι καταστήματα. Από αυτά τρία φυσικά καταστήματα - και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα - είναι στην Ελλάδα και τρία φυσικά καταστήματα στη Ρουμανία. Ταυτόχρονα, συνάπτει licensing agreements με την αμερικανική εταιρεία για την ανάπτυξη των αγορών της Ελλάδας και της Ρουμανίας, με παράλληλη επέκταση του δικτύου της μέσω της δημιουργίας καταστημάτων σε έξι επιπλέον χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Πέραν της άμεσης παρουσίας στη Βουλγαρία, ο όμιλος δρομολογεί το άνοιγμα 5-6 καταστημάτων στις υπόλοιπες χώρες από τις αρχές του 2025.

Ειδικότερα, ο όμιλος Fourlis στοχεύει στη λειτουργία περισσότερων από 100 καταστημάτων στις οκτώ χώρες, παράλληλα με το άνοιγμα οκτώ ηλεκτρονικών καταστημάτων. O φιλόδοξος στόχος θα αφορά κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στην Ελλάδα σχεδιάζεται να ανοίξουν περί τα 40 καταστήματα Food Locker, τα μισά από τα οποία θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι, δεδομένου ότι η συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Foot Locker σε Ελλάδα και Ρουμανία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2025.

Πώς θα αναπτυχθεί το δίκτυο καταστημάτων

Για το πρώτο έτος ο στόχος αφορά στο άνοιγμα συνολικά 15-20 καταστημάτων, σε μια συνολική επένδυση 7 εκατ. ευρώ. Τα καταστήματα αυτά εκτιμάται ότι θα αποφέρουν πωλήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ. Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια θα δρομολογηθεί το άνοιγμα 40 καταστημάτων, ενώ ο στόχος που τίθεται για τον τζίρο σε ορίζοντα δεκαετίας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο των 100 και πλέον καταστημάτων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Η συνολική δε επένδυση για τον όμιλο, από τη νέα συνεργασία στην αγορά των αθλητικών ειδών δεν αποκλείεται να φτάσει στη δεκαετία τα 80 εκατ. ευρώ.

«Ο αντίκτυπος της συνεργασίας μας με τη Foot Locker θα είναι θετικός. Από τη νέα δραστηριότητα δεν αναμένονται ζημιές, καθώς θα είναι ένα επικερδές project», υποστήριξε χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η διοίκηση.

Διψήφια ανάπτυξη για την Intersport

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο όμιλος Fourlis δραστηριοποιείται ήδη στην αγορά αθλητικών ειδών μέσω της ανάπτυξης των καταστημάτων Ιntersport. Όπως τονίστηκε χθες, για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται διψήφια ανάπτυξη των πωλήσεων από το δίκτυο της Intersport.

Όπως έχει ήδη άλλωστε καταστήσει σαφές η διοίκηση, η νέα συνεργασία του ομίλου με τη Foot Locker θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες της Intersport, ενώ σωρευτικά αυτά τα δύο concepts μπορούν να αποφέρουν έως και 500 εκατ. ευρώ πωλήσεις σε ορίζοντα 3-5 ετών.

«Στην Ελλάδα κάποια καταστήματα Foot Locker θα είναι κοντά σε καταστήματα της Intersport, αλλά σίγουρα όχι όλα», αναφέρθηκε χθες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέχρι σήμερα, ο όμιλος Fourlis λειτουργεί τα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, την Intersport σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο και τη Holland & Barrett στην Ελλάδα, με στόχο ο τελευταίος βραχίονας λιανικής να επεκταθεί και στη Ρουμανία.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ο όμιλος κατέγραψε αύξηση πωλήσεων από όλες τις δραστηριότητες, υποστηριζόμενη από όγκο πωλήσεων, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 4,2%, φτάνοντας τα 257,0 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις από τη λιανική να αυξάνονται κατά 2,2%, φτάνοντας τα 245,1 εκατ. ευρώ.

Καταγράφηκε επίσης σημαντική αύξηση στα κέρδη προ φόρων φτάνοντας τα 13,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκριτικά με 2,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Unilever Hellas: Θολό τοπίο για τις περικοπές – Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων

ΔΑΑ: Οι εκτιμήσεις για το 2024, η επέκταση του Ελ. Βενιζέλος και το τέλος εξυπηρέτησης επιβατών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider