Lamda – Ελληνικό: «Ανεβάζει στροφές» η επένδυση – Αυξάνονται εισπράξεις (κατοικίες) και εμπορικοί χώροι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: «Ανεβάζει στροφές» η επένδυση – Αυξάνονται εισπράξεις (κατοικίες) και εμπορικοί χώροι
Παραμένει ο στόχος για την ολοκλήρωση της α’ φάσης ανάπτυξης την περίοδο 2026- 2027, προχωρούν οι επενδύσεις. Πώς κινούνται τα έσοδα από κατοικίες, τι συμβαίνει με τα εμπορικά κέντρα. Μεγαλώνει το The Ellinikon Mall. Υποτιμημένη η μετοχή. Τι αναφέρθηκε σε παρουσίαση σε αναλυτές.

Εντός ευρύτερου χρονοδιαγράμματος προχωρά το Ελληνικό καθώς παραμένει ο στόχος για την ολοκλήρωση, την περίοδο 2026- 2027, της πρώτης φάσης ανάπτυξης της μεγάλης επένδυσης που προωθεί η Lamda Development, παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται στον τομέα των κατασκευών, όπως η υψηλή ζήτηση για ιδιωτικά και δημόσια έργα, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό κ.α., και τις εύλογες καθυστερήσεις που πάντα προκύπτουν σε τέτοιας εμβέλειας σύνθετα projects.

Κατά τα στελέχη της εισηγμένης, η τιμή της μετοχής της Lamda παραμένει υπο-εκτιμημένη, με τη διοίκησή της να εστιάζει στην υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, όπως φάνηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου, επιταχύνοντας μάλιστα τις επενδύσεις για το έργο που έχει πολλές κρυμμένες υπεραξίες, τόσο σε σχέση με το εν εξελίξει έργο του Ελληνικού όσο και με τις προοπτικές των υφιστάμενων και νέων εμπορικών κέντρων.

Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή παρουσίαση της LAMDA Development στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Από πλευράς του διοικητικού team της εισηγμένης, οι κ.κ. Απόστολος Ζαφόλιας, Χάρης Γκορίτσας έκαναν λόγο χτες για «ισχυρά θεμελιώδη μέσα στο 2024 την ίδια στιγμή που επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων έργα εντός του Ελληνικού», με το νέο πλάνο να περιλαμβάνει και περισσότερους εμπορικούς χώρους.

Ήδη, στο project του Ελληνικού οι συνολικές επενδύσεις που έχουν γίνει από την αρχή μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2024 αντιστοιχούν σε 419 εκατ. ευρώ (104 εκατ. ευρώ μόνο στο α’ 6μηνο του 2024), είτε αυτά αφορούν υποδομές είτε κτιριακά έργα. Οι επενδύσεις αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω εντός του 2025, παρά το περιβάλλον των προκλήσεων.

Η NAV

Όπως ανέφερε κ. Χ. Γκορίτσας, το discount έναντι του NAV της εταιρείας είναι μεγάλο και δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή εικόνα της εταιρείας και κατ’ επέκταση της προοπτικές της. Σημειώνεται πως το NAV της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 1,398 δισ. ευρώ (NAV ανά μετοχή στα 7,94 ευρώ ανά μετοχή), ενώ ειδικότερα το NAV του Ελληνικού στο τέλος του α’ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ (NAV ανά μετοχή 2,26 ευρώ).

Οι εισπράξεις σε κατοικίες

Όπως και χτες ανέφερε το insider.gr, από την έναρξη του έργου του Ελληνικού, οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/ μισθώσεις ακινήτων «προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τη διοίκηση. Ειδικότερα, έως το τέλος Αυγούστου 2024 ανέρχονται σε 776 εκατ. ευρώ, με το ποσό των συνολικών εισπράξεων το α’ εξάμηνο 2024 να φτάνει στα 236 εκατ. ευρώ (297 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Αυγούστου 2024). Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και περίπου 32 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις πωλήσεις των 5 οικοπέδων σε τρίτους επενδυτές για οικιστικές αναπτύξεις τον Ιούλιο 2024. Επισημαίνεται ότι από το συνολικό τίμημα της συναλλαγής των 106 εκατ. ευρώ για τα 5 οικόπεδα, ποσό περίπου 86 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθεί εντός του 2024 και το υπόλοιπο περίπου 20 εκατ. ευρώ εντός του 2025, ενισχύοντας περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου.

Όσον αφορά στην οικιστική γειτονιά του ‘’Little Athens’’ που άρχισε να βγαίνει στην αγορά από το τέλος του 2023, μέχρι στιγμής έχουν γίνει κρατήσεις για ποσοστό 72% ή αλλιώς 318 οικιστικές μονάδες, με τις εκσκαφές να προχωρούν. Μέσα στο 2025 η Lamda θα λανσάρει και τις επιπλέον προς πώληση κατοικίες. Οι πωλήσεις των κατοικιών παραμένουν, όπως αναφέρθηκε, πάνω από τις προσδοκίες της διοίκησης και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν οι ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης, πέρα της περίπτωσης κεφαλαίων που μπορεί να απαιτηθούν για τα malls.

Αναφορά έγινε και στον περίφημο Πύργο κατοικιών, Riviera Tower, ο οποίος «ψηλώνει» σταδιακά και έχει φτάσει στον 8ο όροφο.

Τα εμπορικά κέντρα

Επιπρόσθετα, όπως και προχθές αναφέραμε, ισχυρές επιδόσεις παρουσιάζουν τα Malls του ομίλου (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet), όπως σημείωσε χτες ο κ. Ζαφόλιας, με την καταναλωτική δαπάνη να βαίνει αυξανόμενη σε μια αγορά όπως η ελληνική όπου η αναλογία τ.μ. εμπορικών χώρων/ ανά κάτοικο είναι σαφώς χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γκορίτσας, η μέση καταναλωτική δαπάνη έχει αυξηθεί κατά 4% σε σχέση με πέρυσι στα εμπορικά κέντρα του ομίλου.

Το ποσοστό πληρότητας είναι στο 99% για τα τρία malls ενώ υπάρχει βελτίωση (στο 98%) στο Designer Outlet εντός του πρώτου εξαμήνου. Με τη Lamda, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ομίλου, να καταλαμβάνει μοναδική θέση στην αγορά στον τομέα των εμπορικών κέντρων. Ο κ. Γκορίτσας γενικότερα, πάντως, σημείωσε ότι μετά από ένα ιστορικά καλό 2023, όσον αφορά τις επιδόσεις του ομίλου, όλες οι δραστηριότητες της LAMDA παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση φέτος.

Το Τhe Ellinikon Mall, επιφάνειας 100.000 τ.μ. μισθωτικών χώρων θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι μισθωτικοί όροι για το 63% (70% στόχος έως το τέλος του 2024) ενώ στο 69% (80% στόχος έως το τέλος του 2024) έχουν συμφωνηθεί οι μισθωτικοί όροι για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο στη μαρίνα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, για το Mall του Ελληνικού προβλέφθηκαν τελικά επιπλέον 10.000 τ.μ. εμπορικοί χώροι προς μίσθωση, φτάνοντας τις 100.000 τ.μ. έναντι των 90.000 τ.μ. που προβλεπόταν αρχικά και προορίζονταν ως ένα βαθμό και για γραφεία. Όπως ανέφερε ο κ. Γκορίτσας, οι μισθωτικοί όροι είναι υψηλότεροι από αυτούς που είχαν προβλεφθεί αρχικά «επιβεβαιώνοντας τη μοναδική τοποθέτηση του ομίλου στον τομέα των εμπορικών κέντρων».

Η διοίκηση της εταιρείας ανάφερε, επίσης, πως στο πλαίσιο ανανέωσης συμβάσεων μίσθωσης έχει ήδη εξασφαλίσει αυξημένα κατά 16% ετησιοποιημένα έσοδα. Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2023 τα έσοδα από ενοίκια και τα έσοδα επί των πωλήσεων των μισθωτών ανήλθαν συνολικά στα 91 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development – Ελληνικό: «Γεμίζουν τα ταμεία» από τα ακίνητα, προχωρούν οι εργασίες – Ρεκόρ σε Malls, μαρίνες

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πετράδι του στέμματος» η Αττική Οδός - Τα οφέλη από τη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης

Ελληνικό: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ στο mega Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο 1,5 δισ. των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider