Πόση είναι η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόση είναι η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη
Στην θέση #2.152 με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων κατατάσσεται ο Ιβάν Σαββίδης.

Στην θέση #2.152 με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων κατατάσσεται ο Ιβάν Σαββίδης, σύμφωνα με την real - time απεικόνιση του Forbes. Σύμφωνα με όσα αποτυπώνει ο δείκτης του διεθνούς ΜΜΕ που παρακολουθεί σε αληθινό χρόνο την περιουσία των κροίσων, ο πλούτος του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ την Τρίτη, υποχωρεί κατά 0,17% ή 2 εκατ. δολάρια.

Η περιουσία του 65χρονου επιχειρηματία εμφάνισε διακυμάνσεις -όπως προσμετράται από το Forbes- καθώς υπολογίζονταν σε:

  • 1,5 δισ. δολάρια το 2019
  • 1,6 δισ. δολάρια το 2020
  • 1,7 δισ. δολάρια το 2021
  • 1,6 δισ. δολάρια το 2022
  • 1,7 δισ. δολάρια το 2023
  • 1,4 δισ. δολάρια το 2024

Το 2023 μάλιστα, ο Ελληνορώσος κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 79 εκατ. δολάρια και βρέθηκε στην 1.725η θέση της σχετικής λίστας. Ο μεγαλομέτοχος του «Δικεφάλου του Βορρά» και η οικογένειά του εμφανίζονται σταθερά στη λίστα με τα πιο γνωστά και ισχυρά ονόματα στη σχετική κατάταξη που καταρτίζει το Forbes.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς, οι αρχές της Ουκρανίας προχώρησαν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Σαββίδη και της συζύγου του. Όλα τα assets του κ. Σαββίδη και της συζύγου του, αποτελούν έσοδα του ουκρανικού κράτους.

Ιβάν Σαββίδης / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη, περιλάμβαναν το 100% των εταιρικών μετοχών της PJSC Pentopak, η οποία είναι μία από τις ηγέτες στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της, Atlantis-Pak Ukraine.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, πρόσθεσαν 72 δισ. δολάρια στις περιουσίες τους το περασμένο έτος, που σε συλλογικό επίπεδο αγγίζει τα 577 δισ. δολάρια. Το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Forbes είχε υπολογίσει τον συνολικό πλούτο των Ρώσων ζάμπλουτων στα 606 δισ. δολάρια.

Τα επιχειρηματικά βήματα του Ιβάν Σαββίδη

Ως προς την επιχειρηματική του πορεία, η καριέρα του Ιβάν Σαββίδη ξεκίνησε στον τομέα του καπνού. Εργάστηκε στη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak και ανέλαβε τη διοίκησή της μετά την ιδιωτικοποίησή της. Παράλληλα, εξαγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, με έδρα την Ξάνθη που πούλησε μαζί με την Donskoy Tabak στην Japan Tobacco το 2018, για περίπου 1,6 δισ. δολάρια, σε ένα από τα μεγαλύτερα deals του.

Βεβαίως, ο κ. Σαββίδης έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, κυρίως μέσω της εταιρείας του Dimera Group, με την οποία έχει πραγματοποιήσει πολλές επενδύσεις, όπως στο ποδόσφαιρο καθώς από το 2012, κατέχει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενώ υπό την ιδιοκτησία του, η ομάδα έχει πετύχει σημαντικές επιτυχίες, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Super League τις σεζόν 2018-2019 και 2023-2024 και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας τις σεζόν 2017, 2018, 2019, 2021.

Τον Μάιο του 2014, απέκτησε έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής που περιλάμβανε και το ξενοδοχείο Ξενία, ενώ τρία χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το deal με την Σουρωτή, η οποία πλέον ζει το αμερικανικό όνειρο μέσω της Amazon. Ακόμα, ως μέλος της κοινοπραξίας DIEP, συμμετείχε στην εξαγορά του 67% του ΟΛΘ. Η επένδυση στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας θεωρείται στρατηγική, ενισχύοντας την επιρροή του στις μεταφορές και τα logistics.

Eπίσης, τον Απρίλιο του 2020 διέθεσε 205 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την οικογένεια Στέγγου για την αγορά του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς. Ταυτόχρονα, έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει και στα ΜΜΕ: Αρχικά, τον Μάιο του 2017 πήρε στα χέρια του 19,63% του Mega, ποσοστό το οποίο πάντως πούλησε λίγο αργότερα.

Μέσω της Dimera περιήλθαν στην κατοχή του τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου Πήγασος, δηλαδή του Έθνους και της Ημερησίας, ενώ εδώ και επτά χρόνια διαθέτει και τηλεοπτικό κανάλι καθώς απέκτησε τον σταθμό Epsilon TV, ο οποίος πλέον λειτουργεί με το όνομα Open. Ακόμη, συμμετέχει ενεργά στην πολιτικοκοινωνική ζωή των Ελλήνων της Ρωσίας, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Τέλος, έχει διατελέσει βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, εκπροσωπώντας την περιοχή του Ροστόφ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν​.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια μεγάλη εταιρεία αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 1.100 ευρώ από τον Οκτώβριο

Δωρεάν σπουδές για όλους με αμειβόμενη πρακτική άσκηση - Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση

Σαουδαραβικό «μπάσιμο» για την EuroLeague

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider