Σαουδαραβικό «μπάσιμο» για την EuroLeague

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδαραβικό «μπάσιμο» για την EuroLeague
Euroleague / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Οι μέτοχοι της Euroleague Commercial Assets, όπου ανήκουν η EuroLeague και το EuroCup, θέλουν να πουλήσουν περίπου το 1/3 της επιχείρησης.

Mε την EuroLeague να βάζει «πωλητήριο» σε ένα μειοψηφικό πακέτο αξίας 1 δισ. ευρώ, στην «κούρσα» της διεκδίκησης μπήκε δυναμικά και ηSURJ Sports Investment, εταιρεία αθλητικών επενδύσεων που ανήκει στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF).

Με δύναμη πυρός 925 δισ. δολαρίων, οι Σαουδάραβες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν μαζί με το private equity General Atlantic ώστε να αποκτήσουν το μερίδιο που βγάζει στο «σφυρί» η κορυφαία ευρωπαϊκή μπασκετική διοργάνωση και να «κοντράρουν» την βρετανική BC Partners, η οποία «χτίζει» το αθλητικό της χαρτοφυλάκιο, με τη συμμετοχή της και στην GSE Worldwide.

Τα τελευταία χρόνια, η νεοϊδρυθείσα PIF έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία στα γήπεδα, με επενδύσεις τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο γκολφ, ενώ πέρυσι, μάλιστα, διοχέτευσε 100 εκατ. δολάρια στην αμερικανική Ρrofessional Fighters League, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η πώληση της EuroLeague έρχεται σε μια εποχή που τα private equities ρίχνουν ζεστό χρήμα για την αγορά αθλητικών συλλόγων, και σύμφωνα με τον Τζέρι Κάρντιναλ, ιδρυτή της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών RedBird Capital Partners που κατέχει την Μίλαν, η νέα τάση οδήγησε σε μαζική διόγκωση των αποτιμήσεων των ομάδων, ειδικά όσων φανερώνουν δείγματα μελλοντικής ανάπτυξης.

Οι τηλεθεατές της Ευρωλίγκας αυξάνονται, όμως βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από το ΝΒΑ σε παγκόσμια θέαση και διεθνή αναγνώριση. Ειδικότερα, το τηλεοπτικό κοινό της EuroLeague αυξήθηκε κατά 27% ετησίως τη σεζόν 2023-24, με αυξημένες «ενέσεις» από Τουρκία, Σερβία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία και Ιταλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσα χρήματα θα πάρει ο Τεντόγλου για το χρυσό μετάλλιο

Η ανταμοιβή του ελληνικού κράτους στους μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες

Χρήμα - ρεκόρ από τις ομάδες της Super League για μεταγραφές το καλοκαίρι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider