Del Monte Ελλάς: Πώς «κάλυψε» τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel – H αύξηση τζίρου και η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Del Monte Ελλάς: Πώς «κάλυψε» τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel – H αύξηση τζίρου και η επόμενη μέρα
Τι δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της παρουσίασε το 2023 η Del Monte Ελλάς που παράγει από το 1975 κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά και χυμούς.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής της Del Monte International, το 2023 τα έσοδα από τις πωλήσεις ανήλθαν σε 48,16 εκατ. ευρώ έναντι 35,62 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Από το σύνολο των 48,16 εκατ. ευρώ, τα 5,42 εκατ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις εσωτερικού ενώ ποσό ύψους 42,74 εκατ. ευρώ προήλθε από τις εξαγωγές.

Η εταιρεία παρουσίασε μικτά κέρδη ύψους 3,13 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 6,50% επί των καθαρών πωλήσεων, έναντι μικτών κερδών 3,68 εκατ. ευρώ - ποσοστό 10,35% επί των καθαρών πωλήσεων - στη χρήση 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,80 εκατ. ευρώ έναντι 916.417 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Αναμένεται μείωση πωλήσεων το 2024

Ωστόσο, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση, στη χρήση 2024 οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι κερδοφόρα.

Ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων στην προμήθεια πρώτων υλών

Όπως επισημαίνει ακόμη, λόγω της φύσης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία κατά την παραγωγική της δραστηριότητα, οι οποίες είναι κυρίως αγροτικά προϊόντα, η εταιρεία εκτίθεται «στον κίνδυνο της έλλειψης προμήθειας πρώτων υλών η οποία μπορεί να οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να επιδράσουν αρνητικά στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων».

Η Del Monte Ελλάς διαχειρίζεται τον κίνδυνο που αφορά στην περιορισμένη πρόσβαση σε προμήθειες πρώτων υλών, αξιοποιώντας το σύνολο της παραγωγικής της δυναμικότητας κατά τις περιόδους που δεν υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια των πρώτων υλών και δημιουργώντας το κατάλληλο απόθεμα ασφαλείας προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών της.

Οι επενδύσεις

Τον Ιανουάριο του 2017 η Del Monte Ελλάς υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή στο καθεστώς ενισχύσεων Γενική Επιχειρηματικότητα του Ν. 4399/2016 για την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής για κομπόστες φρούτων – φρουτοσαλάτα – προϊόντα ντομάτας συνολικού κόστους 2.965.934,21 ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής επιχορήγησης ποσού 1.038.076,97 ευρώ, ήτοι ποσοστού 35% του κόστους της επένδυσης. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, που έχει ήδη συμπεριληφθεί στον οριστικό Πίνακα Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον Απρίλιο του 2018, είναι σε τρία έτη από την έγκριση του και με δυνατότητα παράτασης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, που δόθηκε λόγω ανωτέρας βίας εξαιτίας της πλημμύρας που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο πλαίσιο της ένταξής της στον ανωτέρω επενδυτικό νόμο η εταιρεία θα πρέπει να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με μέγιστο ποσό την αξία της επένδυσης για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2017 η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για λήψη επιχορήγησης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή/και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» για τον εκσυγχρονισμό μονάδας παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων συνολικού κόστους 5.000.000,00 ευρώ με επιχορήγηση ποσού 2.500.000,00 ευρώ, ήτοι ποσοστού 50% του κόστους της επένδυσης και το υπόλοιπο με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.

Για το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη εκδοθεί απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η αξιολόγηση της υποβληθείσας αίτησης, καθώς και οι αλλαγές της τεχνικής τροποποίησης του σχεδίου και η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Ήδη εγκρίθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης δημόσιας ενίσχυσης ποσού 523.106,77 ευρώ, η οποία εισπράχθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Οι μεγάλες ζημιές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και οι αποζημιώσεις

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι καταιγίδες Daniel και Elias έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας. Αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων ήταν να πλημμυρίσουν οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας προκαλώντας σοβαρές ζημιές στον μηχανολογικό εξοπλισμό της καθώς και στα αποθέματα της. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η εταιρεία ξεκίνησε με τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων της ενώ προχώρησε σταδιακά τη διαδικασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών τόσο στον πάγιο εξοπλισμό και στα αποθέματα όσο και για τον προσδιορισμό του ποσού της αποζημίωσης για καθαρισμό των εγκαταστάσεων και για το διάστημα που το εργοστάσιο θα παρέμεινε κλειστό χωρίς να μπορεί να πραγματοποιηθεί παραγωγική δραστηριότητα (Σεπτέμβριος 2023 – μέσα Μαρτίου 2024).

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 όπου με βάση το τελικό πόρισμα της ασφαλιστικής εταιρείας, η εταιρεία δικαιούτο να λάβει αποζημίωση συνολικού ποσού 10 εκατ. ευρώ. Ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και 7 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024.

Ήδη η εταιρεία προμηθεύτηκε στη χρήση 2024 νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και έχει δρομολογήσει την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού σε γραμμή παραγωγής πλαστικού και συσκευασία.

Με βάση το τελικό πόρισμα από την καταγραφή της συνολικής ζημίας που υπέστη η εταιρεία, αναγνωρίστηκε στα λοιπά έξοδα ζημία ύψους 8.077.035,19 ευρώ που αναλύεται σε ζημία από την καταστροφή μηχανολογικού εξοπλισμού αναπόσβεστης αξίας ποσού 268.338,19 ευρώ, ζημία από την καταστροφή αποθεμάτων ποσού 5.931.288,88 ευρώ και δαπάνες αποκατάστασης των ζημιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ποσού ύψους 1.877.408,12 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider