Intel: Αντιμονοπωλιακό έλεγχο θα φέρει μία πιθανή εξαγορά από την Qualcomm

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intel: Αντιμονοπωλιακό έλεγχο θα φέρει μία πιθανή εξαγορά από την Qualcomm
Μια πιθανή συμφωνία για την αγορά της Intel θα μπορούσε να φέρει την Qualcomm αντιμέτωπη με σκληρό αντιμονοπωλιακό έλεγχο

Μια πιθανή συμφωνία για την αγορά της Intel θα μπορούσε να φέρει την Qualcomm αντιμέτωπη με σκληρό αντιμονοπωλιακό έλεγχο, καθώς θα ενώσει δύο σημαντικές εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών, δημιουργώντας ένα μεγαθήριο με ισχυρό μερίδιο στις αγορές smartphone, προσωπικών υπολογιστών και server, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι μετοχές της Intel σημειώνουν άνοδο 2% στην Wall Street. Τα πρώτα δημοσιεύματα που είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα απόκτησης τμημάτων της Intel από την Qualcomm είχαν κάνει την εμφάνισή τους στις αρχές του μήνα. Αντίθετα η μετοχή της Qualcomm υποχωρεί 0.28%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πιθανή εξαγορά θα επιταχύνει τη διαφοροποίηση της Qualcomm, αλλά θα επιβαρύνει τον κατασκευαστή τσιπ με μια ζημιογόνο μονάδα παραγωγής ημιαγωγών που μπορεί να δυσκολευτεί να επιστρέψει στην κερδοφορία ή ακόμα και να την πουλήσει.

«Η φημολογούμενη συμφωνία μεταξύ της Qualcomm και της Intel είναι ενδιαφέρουσα σε πολλά επίπεδα και, από την οπτική γωνία του καθαρού προϊόντος, είναι λογικό, καθώς έχουν μια σειρά από συμπληρωματικές σειρές προϊόντων», δήλωσε ο ιδρυτής της TECHnalysis Research, Bob O'Donnell.

«Το να συμβεί όμως αυτή τελικά είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον, είναι απίθανο η Qualcomm να θέλει όλη την Intel και η προσπάθεια να χωρίσει την επιχείρηση προϊόντων από την επιχείρηση χυτηρίου αυτή τη στιγμή απλά δεν θα ήταν δυνατή» τόνισε.

Η Intel, κάποτε κυρίαρχη δύναμη στη βιομηχανία ημιαγωγών, αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες περιόδους της. Η χρηματιστηριακή της αξία της Intel έχει πέσει κάτω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς η εταιρεία έχασε τη ραγδαία έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά από την στιγμή που προσπέρασε μία επένδυση στο OpenAI.

Από το τελευταίο κλείσιμο, η κεφαλαιοποίησή της ήταν μικρότερη από τη μισή του δυνητικού μνηστήρα της, Qualcomm, που έχει αξία περίπου 190 δισ. δολαρίων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Qualcomm είχε περίπου 7,77 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ταμειακά διαθέσιμα στις 23 Ιουνίου, οι αναλυτές αναμένουν ότι η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί ως επί το πλείστον μέσω μετοχών και θα είναι εξαιρετικά περιοριστική για τους επενδυτές της Qualcomm, προκαλώντας πιθανότατα κάποια ανησυχία.

Η Qualcomm, η οποία προμηθεύει επίσης την Apple, έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της να επεκταθεί πέρα ​​από τη βασική της επιχείρηση smartphone με τσιπ για βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι υπολογιστές υπό τον CEO Cristiano Amon. Ωστόσο, εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από την αγορά κινητής τηλεφωνίας, η οποία έχει δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πτώσης της ζήτησης μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέρντοχ: Νέα βελτιωμένη προσφορά 8,1 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Rightmove

Wizz Air: Οι short sellers στοιχηματίζουν εναντίον της αεροπορικής

TSMC και Samsung εξετάζουν την κατασκευή μεγάλων εργοστασίων τσιπ στα ΗΑΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider