Η διεύθυνση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές επιβολής του νόμου των χωρών τις διευθύνσεις IP και τους αριθμούς τηλεφώνων των χρηστών της ομώνυμης εφαρμογής, οι οποίοι παραβιάζουν τους κανονισμούς χρήσης του Telegram, χρησιμοποιούν δηλαδή την πλατφόρμα για να παραβιάζουν την νομοθεσία.
Την απόφαση αυτή κοινοποίησε ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος τελεί υπό έρευνα στη Γαλλία για κατηγορίες που σχετίζονται με το Telegram, συμπεριλαμβανομένης, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, της μη συνεργασίας με τις αρχές επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση εγκληματικών δραστηριοτήτων.
«Διευκρινίσαμε ότι οι διευθύνσεις IP και οι αριθμοί τηλεφώνου όσων παραβιάζουν τους κανόνες μας ενδέχεται να γνωστοποιoύνται στις αρμόδιες αρχές σε απάντηση έγκυρων νομικών αιτημάτων» έγραψε με ανάρτηση του στο κανάλι του στο Telegram, ο Πάβελ Ντούροφ.
Η πολιτική απορρήτου της Telegram αναφέρει ότι η εταιρεία μπορεί να αποκαλύψει μια διεύθυνση IP και έναν αριθμό τηλεφώνου εάν λάβει ένα «νόμιμο αίτημα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» που αναφέρει ότι ένας χρήστης είναι ύποπτος σε μια «υπόθεση που αφορά εγκληματική δραστηριότητα που παραβιάζει τους όρους υπηρεσίας της Telegram».
Αφού λάβει το αίτημα, η εταιρεία θα προβεί σε νομική ανάλυση του αιτήματος - και «μπορεί να αποκαλύψει τη διεύθυνση IP και τον αριθμό τηλεφώνου σας στις αρμόδιες αρχές».
Η προηγούμενη έκδοση της πολιτικής απορρήτου, διαθέσιμη στο διαδικτυακό αρχείο, ανέφερε ότι η Telegram θα μπορούσε να αποκαλύψει μια διεύθυνση IP και έναν αριθμό τηλεφώνου στις αρχές εάν λάμβανε δικαστικό αίτημα ότι ένας χρήστης ήταν ύποπτος για τρομοκρατία.
Στην προηγούμενη έκδοση της πολιτικής απορρήτου (από τις 31 Ιουλίου 2024) επισημαινόταν ότι η εταιρεία θα ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεση διαφάνειας εάν διαβίβαζε δεδομένα χρηστών στις αρχές, αλλά «αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής». Η νέα έκδοση αναφέρει: «Εάν γίνει διαμοιρασμός δεδομένων, θα το συμπεριλάβουμε στην τριμηνιαία έκθεση διαφάνειας». Η νέα έκδοση δεν αναφέρει «αυτό δεν έχει συμβεί».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ