Προοδευτική: Στρατηγική στροφή σε ΑΠΕ και τραπεζική αναδιάρθρωση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προοδευτική: Στρατηγική στροφή σε ΑΠΕ και τραπεζική αναδιάρθρωση
Συνέχιση της δραστηριότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη, «βλέπει» η διοίκηση της εισηγμένης, παρά τον χαμηλό τζίρο και το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Η μείωση δανεισμού, οι κινήσεις στα φωτοβολταϊκά, οι προσπάθειες είσπραξης απαιτήσεων.

Συνέχιση της δραστηριότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη, «βλέπει» η διοίκηση της κατασκευαστικής, και ενεργειακής πλέον, εταιρείας Προοδευτική, παρά τον χαμηλό τζίρο και το ζημιογόνο αποτέλεσμα στο πρώτο 6μηνο 2024.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, κατά το Α’ εξάμηνο 2024 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας και του ομίλου ήταν 128.183 ευρώ (ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών κατά την περίοδο 01/01/2023 - 30/06/2023 ανερχόταν σε 0). Οι ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €8.257, για τον Όμιλο και κέρδη € 2.485 για την Εταιρεία. Η Εταιρεία και ο Όμιλος για την περίοδο 01.01.2024 – 30.06.2024 παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα μετά από φόρους €146.832 και €158.761 αντίστοιχα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που παρουσίαζαν ζημίες μετά φόρων (€ 402.233) η Εταιρεία και (€ 340.811) ο Όμιλος. Η Καθαρή θέση για τον Όμιλο ανήλθε σε € 8.618.831 (2023: € 8.777.593) και € 8.646.615 (2023: € 8.793.448) για την Εταιρεία. Ο δανεισμός του Ομίλου στο σύνολο του την 30 Ιουνίου 2024 ανέρχεται σε €3,8 εκατ. και αφορά τόσο σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό (τραπεζικό) όσο και μακροπρόθεσμο (ιδιωτικό και άτοκο). Την περίοδο που έληξε την 30.06.2024, ο Όμιλος και η Εταιρεία παρουσίασαν ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της εταιρείας και του Ομίλου, ποσού € 20.720 και € 25.612.

Όπως αναφέρεται την οικονομική έκθεση 6μήνου, «σύμφωνα με τα παραπάνω η Διοίκηση της εταιρείας έχει εκτιμήσει ότι, θα δύναται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για τους επόμενους 24 μήνες από την ημερομηνία των 6 μηνιαίων οικονομικών καταστάσεων δεδομένου ότι: η εταιρεία θα εγγράψει θετικό κύκλο εργασιών εντός της χρήσεως του 2024, ο δείκτης Κυκλοφορούν Ενεργητικό προς Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις παραμένει μεγαλύτερος της μονάδας».

Η στρατηγική και η τραπεζική αναδιάρθρωση

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες η διοίκηση της εταιρείας έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση και οριστική διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εσωτερικό και εξωτερικό με απόλυτη επιτυχία αφού κατά την 30.6.2024 η υποχρέωση προς τα τραπεζικά ιδρύματα ανέρχεται σε 9 χιλ. περίπου. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και προσπάθεια οριστικής διευθέτησης και του ιδιωτικού χρέους της εταιρείας. Έχοντας επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την χρηματοοικονομική εξυγίανση της εταιρείας και τη βελτίωση της εν γένη χρηματοοικονομικής της διάρθρωσης, η Διοίκηση για τη χρήση του 2024 εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κατασκευαστικού έργου της εταιρείας και την ταχύτερη εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της για την επίτευξη συγκεκριμένων έργων-επενδύσεων στις οποίες έχει ήδη εστιάσει.

Όπως αναφέρεται, «μετά την ολοκλήρωση επωφελών συμφωνιών με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω των οποίων πέτυχε την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων της εταιρείας και τελικά τον μηδενισμό των τραπεζικών υποχρεώσεων της, σκοπός της Διοίκησης συνεχίζει να είναι, μετά από αρκετά χρόνια, η εταιρεία να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής σε εγχώρια και αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με απώτερο στόχο την βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας για την ταχύτερη υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων της. Στα πλαίσια της παραπάνω προσπάθειάς της, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών σχεδίων. Σημαντικός αρωγός στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας παραμένει η συμφωνία στρατηγικής σημασίας με τον παγκόσμιο όμιλο, εναλλακτικών επενδύσεων, LDA Capital Limited (για χρηματοδότηση έως του ποσού 20 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας, η συμφωνία έγινε το 2022). Η ανωτέρω συμφωνία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση συνεργασιών με τελικό σκοπό της επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας στις κατασκευές ή και επένδυσης της σε άλλους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους».

Οι ΑΠΕ

Ως αποτέλεσμα του εξ ορθολογισμού της δομής και της λειτουργίας του Ομίλου επιτεύχθηκε η ανάληψη κατασκευαστικού έργου στον τομέα των Α.Π.Ε. και, πιο συγκεκριμένα, στην κατασκευή Φωτοβολταϊκών Σταθμών και αναδοχή συνδεδεμένων Εργασιών υποστήριξης. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη ολοκληρώσει μ’ επιτυχία την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Σταθμού, ισχύος 500 KW, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Έχει επίσης, ανακοινώσει την ανάληψη κατασκευής και δευτέρου Φωτοβολταϊκού Σταθμού στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ισχύος 6 M, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανάληψη αντίστοιχων έργων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας παραμένει στην επικέντρωσή της σε έργα και επενδύσεις που σχετίζονται με την Αειφόρο ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες στην υφιστάμενη αγορά. Παράλληλα, η Εταιρεία εντείνει τις προσπάθειες της για την ανάληψη ιδιωτικών τεχνικών Έργων που σχετίζονται με τους τομείς του Τουρισμού και επίσης θεματικών κι εκπαιδευτικών πάρκων Ψυχαγωγίας.

Κατά την 11.04.2024, η Εταιρεία προέβη στην σύναψη σύμβασης έργου με την εταιρεία ARG Μ.Ι.Κ.Ε. ποσού 220 χιλ. περίπου για τη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού, εγκατάσταση, και θέση σε λειτουργεία σταθμού παραγωγής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα, στην περιοχή Ζάστανο, της Δημοτικής Ενότητας Μαλεσίνας, του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος.

Όπως σημειώνεται, «σύντομα, η Διοίκηση ευελπιστεί να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση ενεργειών για την απόκτηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών από τη θυγατρική της Προοδευτική Φωτοβολταϊκά Συστήματα ΙΚΕ. Για την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στρατηγικών στόχων της, η Διοίκηση έχει εκπονήσει επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο, και θα είναι σε θέση να μοιραστεί τα κύρια σημεία και συμπεράσματα του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων με στόχο την επιστροφή στην λειτουργική κερδοφορία τα επόμενα χρόνια».

Οι απαιτήσεις

Τέλος, η διοίκηση της εισηγμένης θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την είσπραξη των απαιτήσεών της, την οριστική διευθέτηση μακροχρόνιων ανοιχτών υποθέσεων, πάντα με κύριο στόχο την, όσο το δυνατόν, πιο άμεση μείωση των υποχρεώσεων της, την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για την ταχύτερη υλοποίηση των εν γένη στόχων της.

Στον ισολογισμό της γίνεται αναφορά για εμπορικές απαιτήσεις ύψους 2,81 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Εξ αυτών, ποσό σχεδόν 270 χιλ. ευρώ αφορά απαίτηση από την εταιρεία «Κούτλας Τ.Ε.Μ.Γ.Ε.». Όπως αναφέρεται, η απαίτηση έναντι της εταιρείας είναι ανακτήσιμη, καθώς η εν λόγω εταιρεία διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία. Για την εξασφάλιση της Προοδευτικής Α.Τ.Ε., η εταιρεία θα προβεί σε νομικές ενέργειες εντός του 2024, για την κατοχύρωση της απαίτησης και πιο συγκεκριμένα θα εξετάσει την εγγραφή προσημείωσης επί των ακινήτων της Κούτλας Τ.Ε.Μ.Γ.Ε. Η εταιρεία θα εγγράψει προσημειώσεις σε ακίνητα της Κούτλας Τ.Ε.Μ.Γ.Ε που δεν έχουν άλλα βάρη. Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένες και λοιπού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις ανέρχονται σε 2.25 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά σε αρχική χρηματοδότηση στην Κοινοπραξία του «Φράγματος Συκιάς» (έτος 1997), πλέον λοιπών χρεώσεων προμηθειών εγγυητικών επιστολών, λόγω αδυναμίας συμμετοχής των υπολοίπων εταίρων της Κοινοπραξίας («ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ – ΑΤΕΜΚΕ – ΑΤΤΙΚΑΤ – ΑΒΑΞ), μεταξύ των οποίων η Προοδευτική τότε είχε δεσπόζουσα θέση. Σήμερα, τα εναπομείναντα - ενεργά μέλη της Κοινοπραξίας είναι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΕ και η ΑΒΑΞ ΑΕ. Οι μέρες καθυστέρησης της απαίτησης είναι 4560. Η ανωτέρω απαίτηση δεν είναι επίδικη και η διοίκηση της εταιρείας είναι σε συζητήσεις με στελέχη της ΑΒΑΞ για τον συμψηφισμό της απαίτησης από την Κοινοπραξία του «Φράγματος Συκιάς» με την υποχρέωση της Προοδευτικής, από την πλευρά της, προς την Εταιρεία AVAX που απορρέει από την «Κοινοπραξία της Προοδευτικής Κραϊόβα» ύψους 2,039 εκατ. ευρώ. Η υποχρέωση προέρχεται από το έτος 2020. Η Διοίκηση της Προοδευτικής θεωρεί ότι συγκεκριμένη διευθέτηση είναι επ’ ωφελεία και των δυο πλευρών. Η κατάληξη των εν λόγω συζητήσεων αναμένονται να ολοκληρωθούν σύντομα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα τους να αποτυπωθούν στις οικονομικές καταστάσεις του 2024.

Υπάρχει και κατασκευαστική απαίτηση ύψους 4,21 εκατ. ευρώ, για το έργο της «Παράκαμψης Καμένων Βούρλων». Όπως αναφέρεται, «η εταιρεία έχει αξίωση από σταλιές μηχανημάτων, νέες εργασίες και απολογιστικά προς την ΑΕ.ΓΕ.Κ. Α.Ε. Η εξόφληση της σχετικής σύμβασης έχει καθυστέρηση λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των Δικτύων Ο.Κ.Ω. Η ΑΕ.ΓΕ.Κ. Α.Ε. δεν μπορεί να εκπληρώσει την αξίωση αυτή μέχρι να υπάρξει καταληκτική έγκριση από την Διευθύνουσα Υπηρεσία του τελικού λογαριασμού. Υπάρχει σχετική διαβεβαίωση από την ΑΕ.ΓΕ.Κ. Α.Ε. ότι περί τα τέλη του 2024 η αξίωση θα εκπληρωθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤΕΡ: Ενισχυμένο ανεκτέλεστο, κινήσεις για 7η τάξη – Πώς πάνε real estate και Πάρος

«Θριάσιο 1»: «Πατάνε το κουμπί» για την επένδυση των 260 εκατ. ευρώ

Intrakat – Εξάρχου: Πού μπαίνει ο πήχης για τζίρο, EBITDA, ανεκτέλεστο – Investor Day με ανακοινώσεις, ευκαιρία η Ρουμανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider