Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από την πλευρά της Πολιτείας ολοκληρώθηκε η συνάντηση τoυ PhARMA Innovation Forum (PIF) με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Άρη Αγγελή.
Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα χθες Πέμπτη (10/10), ήταν το «φλέγον» θέμα των ημερών, που αφορά στα δυσθεώρητα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καταλογίζονται στις εταιρείες οι οποίες διακινούν νοσοκομειακά φάρμακα, λόγω υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού.
Οι εκπρόσωποι 26 βιοφαρμακευτικών εταιρείών ζήτησαν να παρέμβει η κυβέρνηση άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα που αφορά στο ύψος του clawback για το 2023, ενώ παράλληλα ανέδειξαν ως επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Υπουργός, αφού εξέφρασε την κατανόησή του για την πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις, πρόβαλε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα εξετάσει, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προϋπολογισμού στο κανάλι του νοσοκομείου για το 2023, έτος το οποίο -όπως επανέλαβε- ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την εξέλιξη της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αυτή είναι και η «πυροσβεστική» λύση που προτείνεται από την πλευρά των επιχειρήσεων για την προηγούμενη χρονιά, η οποία αποτελεί μελανό ορόσημο, καθώς από τα σημειώματα που απέστειλε η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για το 1ο εξάμηνο, φαίνεται ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς φτάνουν στο 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92% των πωλήσεων. Όπως έχει επισημάνει το PIF, αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), από την πλευρά του, σε επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη, κάνει λόγο για «πρωτοφανές για τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα, το οποίο καταδεικνύει την διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού».
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι με τις πρακτικές των επιστροφών υπάρχουν σκευάσματα τα οποία επί της ουσίας διατίθενται σε τιμή κάτω του κόστους, παρότι τυπικά αυτό δεν ισχύει, με δεδομένο βέβαια ότι δεν επιτρέπεται και από το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όπως τονίζουν, υπό αυτές τις συνθήκες, διακυβεύεται η πρόσβαση των ασθενών σε κρίσιμα φάρμακα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Γεωργιάδης: Καλύτερη χρονιά το 2024
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2024 θα είναι μία καλύτερη χρονιά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακατανομής στα τρία κανάλια των 300 εκατ. ευρώ που προστίθενται στον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της ρήτρας του Ταμείου Ανάκαμψης για συνυπευθυνότητα της Πολιτείας στη μείωση του clawback, προκειμένου να ενισχυθεί το κανάλι του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική απόφαση, η κατανομή των 300 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης είναι η εξής:
- 80 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία κοινότητας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
- 100 εκατ. ευρώ στα Φ.Υ.Κ. των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
- 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα
Ο Υπουργός, εμφανίζεται αισιόδοξος, για τη μείωση των συνολικών επιστροφών στο σύνολο της αγοράς, καθώς όπως έχει δηλώσει οι στόχοι για περιορισμό κατά 200-300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2023, μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται ότι θα επιτευχθούν.
«Μπορώ με μία σχετική ασφάλεια να σάς πω σήμερα ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν. Φαίνεται δηλαδή ότι η δαπάνη συν τη χρηματοδότηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πρόσφατο συνέδριο Healthworld. Και πρόσθεσε: «Εάν θέσουμε έναν παρόμοιο στόχο για του χρόνου, νομίζω ότι στο τέλος του 2025, αρχές του 2026, θα έχουμε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον επιστροφών. Ο κεντρικός πολιτικός μου στόχος είναι να μειώσω σημαντικά την απόσταση που χωρίζει τις συνολικές επιστροφές από την πλευρά του retail με τις συνολικές επιστροφές στον χώρο των φαρμάκων υψηλού κόστους και των νοσοκομειακών φαρμάκων».