Μπουτάρη Οινοποιεία: Αναζητά βηματισμό και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει – Οι βασικοί στόχοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπουτάρη Οινοποιεία: Αναζητά βηματισμό και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει – Οι βασικοί στόχοι
Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις μιας ιστορικής εταιρείας που εδώ και 2,5 χρόνια έχει περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής. Οι στρατηγικές προτεραιότητες και η επόμενη μέρα

Σταθερό βηματισμό σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις αναζητά η Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ, επιχειρώντας να «ξανασυστηθεί» στο καταναλωτικό κοινό με τη δυναμική που εκπέμπει το κύρος μιας ιστορικής οινοποιίας, αλλά και να «υπηρετήσει» το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά της υπό την ομπρέλα της Ελληνικά Οινοποιεία του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη.

Οι βασικοί, δε, στόχοι της Μπουτάρη για το άμεσο μέλλον συνοψίζονται στο εξής τρίπτυχο: διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας και γεύσης, επέκταση της παρουσίας της στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς και διατήρηση του πελατολογίου της, ενώ η στρατηγική της επικεντρώνεται «στη διατήρηση της αρίστης ποιότητας των προϊόντων της και στη διαρκή εξέλιξη με νέες τάσεις στον χώρο του κρασιού».

Πωλήσεις άνω των 13 εκατ. ευρώ το 2023

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13,19 εκατ. ευρώ έναντι της συγκριτικής περιόδου 24/3-31/12/2022 όπου παρουσίασε κύκλο εργασιών 1,59 εκατ. ευρώ.

Το μικτό αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε στο ποσό των 5,78 εκατ. ευρώ ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε ποσοστό 44%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2022 το μικτό αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 684.002 ευρώ ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους σε ποσοστό 43%.

Συμπερασματικά, η εταιρεία κατέγραψε συρρίκνωση ζημιών στα επίπεδα των 142.414 ευρώ έναντι της συγκριτικής περιόδου όπου είχε παρουσιάσει ζημιές ύψους 534.418 ευρώ.

Οι κίνδυνοι για τον κλάδο

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, η εταιρεία είναι ευάλωτη σε μια σειρά από κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με τον κλάδο δραστηριοποίησής της, ήτοι την εγχώρια οινοποιία.

-Υπερπροσφορά στην αγορά: Αν υπάρξει υπερπροσφορά κρασιού στην αγορά, μπορεί να πιέσει τις τιμές και να μειώσει τα κέρδη της εταιρείας.

-Αλλαγές στις καταναλωτικές προτιμήσεις: Αν υπάρξουν αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τα κρασιά, η εταιρεία θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα για να ανταπεξέλθει στην αγορά.

-Κλιματικές συνθήκες: Αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του αμπελικού προϊόντος.

-Κακές συγκομιδές: Εκτάκτως χαμηλές συγκομιδές λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη υλικού για την παραγωγή κρασιού και να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα.

-Ανταγωνισμός: Η αυξημένη ανταγωνιστικότητα στον κλάδο μπορεί να πιέσει τις τιμές και να μειώσει τα κέρδη.

«Οι κλιματικές συνθήκες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη συγκομιδή είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την εταιρεία. Ως αντίμετρο, έχει επικεντρωθεί στην ποιότητα του προϊόντος, τη διαφοροποίηση και τη δυνατότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς», σημειώνεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις.

Αποχώρησε από το Μεγαλοχώρι αλλά συνεχίζεται η δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εταιρεία συμφώνησε στη λύση της μίσθωσης του οινοποιείου στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης στις 13/09/2024, προκειμένου η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου, Premia Properties, να προβεί στην πώλησή του. Συγκεκριμένα, η Premia προχώρησε στην πώληση του οινοποιείου μικτής επιφάνειας 2.211 τ.μ. επί οικοπέδου 23.014 τ.μ. στην εταιρεία «Κτήμα Άλφα».r

Ωστόσο, η οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζει απρόσκοπτα την οινοποιητική της δραστηριότητα στο νησί, μέσω αμπελώνα 60 στρεμμάτων στον Φάρο Ακρωτηρίου / Θέση Σελλάδια, τον οποίο μισθώνει από την Premia.

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής

Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν η Premia Properties ανακοίνωνε την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε. και Ι. Μπουτάρης Υιός Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τους. Από την απορρόφηση των δύο αυτών εταιρειών προέκυψε η Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ.

Μια συμφωνία που έκανε γνωστό το όραμα του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη για επενδύσεις στον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα. Ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικός μέτοχος της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, εμφανίζεται δε διατεθειμένος να επεκτείνει έτι περαιτέρω τις δραστηριότητές του στον οινικό κλάδο, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό της εγχώριας ποτοποιίας. Ο Ηλίας Γεωργιάδης μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον αδελφό του Θωμά και δεν είναι τυχαίο ότι μέσω της Sterner Stenhus Greece, προχώρησαν στη σύσταση της Ελληνικά Οινοποιεία, μιας εταιρείας συμμετοχών που αποτελεί ορμητήριο για φιλόδοξες επενδύσεις στον κλάδο του ελληνικού κρασιού.

Η υπογραφή της συμφωνίας προέβλεπε τη ρύθμιση του συνόλου των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της Μπουτάρης ύψους 74 εκατ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. ευρώ τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους.

Σε ρόλο επενδυτή η Ελληνικά Οινοποιεία, ανέλαβε την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων. Το επιχειρηματικό σχέδιο σχεδιάστηκε με ορίζοντα πενταετίας και περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand Boutari, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επικουρικές συντάξεις: Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ επιταχύνει τις απονομές στο εξάμηνο - Οι προϋποθέσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος για αρδευτικό έργο στην Κρήτη (ΣΔΙΤ)

Metlen: Μεγάλη επένδυση 295 εκατ. ευρώ στην Βοιωτία για παραγωγή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider