Metlen: Μεγάλη επένδυση 295 εκατ. ευρώ στην Βοιωτία για παραγωγή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Metlen: Μεγάλη επένδυση 295 εκατ. ευρώ στην Βοιωτία για παραγωγή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας
Ποιο είναι το σχέδιο «LEADER Phase 1: Ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας (critical raw materials) για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας σε υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα.

Μια σημαντική επένδυση που ξεπερνά τα 295 εκατ. ευρώ προωθεί ο όμιλος Metlen στην περιοχή της Βοιωτίας. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο «LEADER Phase 1: Ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας (critical raw materials)», αφορά στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας στην υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος).

Το επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1.250.000 τόνων αλουμίνας (επέκταση κατά 350.000 τόνους), 40 τόνων γαλλίου και περίπου 1 εκατ. τόνων βωξίτη. Η επένδυση είναι συνολικού προϋπολογισμού 295,2 εκατ. και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

  • Ανάπτυξη νέας γραμμής έρευνας και εξόρυξης βωξίτη.
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής γαλλίου.
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας.
  • Έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας.
  • Επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα (port).
  • Λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με το συνοπτικό σχέδιο, με την επέκταση της υπάρχουσας βιομηχανικής μονάδας, η Ελλάδα θα βελτιώσει σημαντικά το εμπορικό της ισοζύγιο μέσω αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών, μιας και το σύνολο της παραγωγής της μονάδας θα εξάγεται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ οι εισαγωγές γαλλίου θα υποκατασταθούν πλήρως. Το επενδυτικό σχέδιο «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας (critical raw materials)» αποτελεί μια πρωτοποριακή καινοτόμο επένδυση με στόχο την ανάπτυξη της πρώτης ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής τριών κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών (CRMs) στην ΕΕ, δηλαδή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας, μέσω της εισαγωγής πρωτοποριακών και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών που μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας, παρέχοντας παράλληλα στην ΕΕ και τις τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες από εγχώριους πόρους χωρίς εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Αίτηση για ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις

Ο όμιλος «METLEN ENERGY & METALS Α.Ε.» μάλιστα κατέθεσε επενδυτικό φάκελο στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE ζητώντας, με την υπ’ αριθ. 14600/02-08-2024 αίτηση, την ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» και Στρατηγική Επένδυση 1(αβ) και αιτείται σωρευτικά τα κίνητρα των άρθρων 3,4,5,6,7,8,9 και 10του Ν.4864/2021. Ο υπολογισμός της ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης βάσει του Άρθρου 10, παρ. 3 του Ν.4864/2021 για «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» θα γίνει βάσει των όρων και ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 2.8 του προγράμματος «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (Temporary Crisis and Transition Framework – TCTF 2023/C 101/03).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Στα 5,5 δισ. ευρώ το επενδυτικό portfolio των ΑΕΕΑΠ – «Έτρεξε» με +14,7%

Intrakat: Νέα επένδυση με το «βλέμμα» σε μεταλλικές κατασκευές και οδική ασφάλεια

Ποια είναι η μεγάλη σύνθετη τουριστική/real estate επένδυση 475 εκατ. ευρώ από τον Ι. Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider