Ακίνητα: Στα 5,5 δισ. ευρώ το επενδυτικό portfolio των ΑΕΕΑΠ – «Έτρεξε» με +14,7%

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητα: Στα 5,5 δισ. ευρώ το επενδυτικό portfolio των ΑΕΕΑΠ – «Έτρεξε» με +14,7%
Αθήνα / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Η συνολική αξία των χαρτοφυλακίων των 9 Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στο πρώτο εξάμηνο 2024 ενισχύθηκε κατά 14,7%, έναντι του τέλους του 2023. «Σέρνει τον χορό» η Prodea, ακολούθησαν Trastor, Premia. Στα 6,2 δισ. το συνολικό ενεργητικό.

Ο αριθμός των ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστηριακό ταμπλό οδεύει προς μείωση, τεχνικά, βέβαια, λόγω της συγχώνευσης των BriQ και ICI (που θα οδηγήσει σε σχήμα με εκτιμώμενο χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 280 εκατ. ευρώ) θα γίνουν 8 από 9 τώρα, ωστόσο, η συνολική αξία συνολική αξία των χαρτοφυλακίων τους «αυγατεύει», με τις εισηγμένες να συνεχίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία με επενδύσεις κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, όπως και σε γραφεία ή logistics, αλλά και σε άλλους κλάδους (οικιστικά, retail parks).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, η συνολική αξία των χαρτοφυλακίων των Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στο πρώτο εξάμηνο 2024 ενισχύθηκε κατά 14,7%, έναντι του τέλους του 2023. Οι 9 (για την ώρα) ΑΕΕΑΠ διαχειρίζονται επενδύσεις συνολικής αξίας 5,514 δισ. ευρώ, έναντι 4,805 δισ. στις 31.12.23. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα χαρτοφυλάκια των Prodea Investments (23,5%), που είναι και η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, Trastor (14,4%) και Premia Properties (12,2%). Στο τέλος του πρώτου 6μήνου 2024 το συνολικό ενεργητικό των ΑΕΕΑΠ ανήλθε στα 6,202 δισ. ευρώ, αυξημένο 9,9% σε σχέση με τα 5,639 δισ. στο τέλος του περασμένου έτους.

Αναφορικά με κάποιες ΑΕΕΑΠ και κινήσεις που έκαναν, η Prodea τους πρώτους έξι μήνες πραγματοποίησε επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά ακίνητα και οικιστικά υπό ανάπτυξη, συνολικής αξίας 303,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 254 εκατ. ευρώ αφορούσε στην αύξηση της συμμετοχής της στην MHV – Mediterranean Hospitality Venture, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. Πάντως, δεδομένου ότι η Prodea έχει στη στρατηγική της την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της και μέσω αποεπένδυσης από ώριμα ακίνητα, η ΑΕΕΑΠ πούλησε assets συνολικής αξίας 82,6 εκατ. ευρώ.

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, η Noval Property, που σχετίζεται με τον όμιλο Viohalco, έχει σε εξέλιξη πέντε projects, εκ των οποίων δύο ολοκληρώνονται φέτος και θα ξεκινήσουν να παράγουν έσοδα από το 2025. Ειδικότερα, πρόκειται για ακίνητο επί της Αρδηττού 40-42, με χρήσεις γραφείων και κατοικιών, για γραφειακό συγκρότημα στις οδούς Χειμάρας 16 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου (τα δύο που ολοκληρώνονται) για ένα ακόμα κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 199, το γραφειακό συγκρότημα The Grid στην οδό Χειμάρρας 10- 12. Προφανώς, στο επενδυτικό portfolio της ΑΕΕΑΠ ξεχωρίζει και το έργο ανάπλασης των πρώην βιομηχανικών χώρων της Viohalco στην οδό Πειραιώς, επένδυση 169 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα η Trastor, με μεγαλομέτοχο (σχεδόν 98%) την Πειραιώς, υπερέβη το όριο των 500 εκατ. ευρώ ως προς την αξία χαρτοφυλακίου. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, επεκτείνεται στην Κύπρο αποκτώντας ένα εμβληματικό ακίνητο μικτής χρήσης, υπό την ονομασία Labs Tower, αξίας 39 εκατ. ευρώ. Το προς αγορά ακίνητο – τοπόσημο της Λευκωσίας, συνολικής επιφάνειας 14.102 τ.μ. με γραφεία και κατοικίες έχει ύψος 90 μέτρα, 22 ορόφους και 3 υπόγεια επίπεδα στάθμευσης.

Αναφορικά με την Trade Estate, μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε η υπογραφή προσυμφώνου αγοραπωλησίας με την Ελληνικό Μ.Α.Ε. (θυγατρική της Lamda Development), για την υλοποίηση Εμπορικού Πάρκου Λιανικής (Retail Park) στο Commercial Hub, όπου θα αναπτυχθεί και το The Ellinikon Mall με τη συνολική επένδυση της ΑΕΕΑΠ να εκτιμάται σε 75 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ, βέβαια, εστιάζει και στα περίφημα retail parks και logistics parks σε Αττική και περιφέρεια.

Η Premia Properties, πέραν του τομέα Logistics, των γραφείων κ.α., έχει επεκταθεί και στον τουριστικό τομέα. Πρόσφατα ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση στον τουριστικό κλάδο μέσω συμφωνίας sale and leaseback με τον όμιλο Nordic Leisure Travel Group (NLTG). Αφορά δύο ξενοδοχεία 4-αστέρων σε Ρόδο και Κρήτη συνολικής δυναμικότητας 800 κλειδιών. Η συνεργασία της Premia με τον όμιλο NLTG χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της στρατηγική καθώς ενισχύεται και με συμφωνία για τη συμμετοχή του σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι η μεγάλη σύνθετη τουριστική/real estate επένδυση 475 εκατ. ευρώ από τον Ι. Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα

Intrakat: Νέα επένδυση με το «βλέμμα» σε μεταλλικές κατασκευές και οδική ασφάλεια

Πώς ωριμάζουν διαγωνισμοί 2 δισ. για Φυλή, Γκόνο, ΠΥΡΚΑΛ, Φυλακές - Ερωτηματικά για το «Δικαστικό» ΣΔΙΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider