Intrakat: Νέα επένδυση με το «βλέμμα» σε μεταλλικές κατασκευές και οδική ασφάλεια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Intrakat: Νέα επένδυση με το «βλέμμα» σε μεταλλικές κατασκευές και οδική ασφάλεια
Το σχέδιο επέκτασης δυναμικότητας και παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής μεταλλικών κατασκευών και συστημάτων οδικής ασφάλειας στη Λάρισα. Αίτηση για ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Ποια είναι η θυγατρική Fracasso Hellas.

Με το «βλέμμα» στην αυξανόμενη ζήτηση για μεταλλικές κατασκευές, σε κλάδους όπως η κατασκευή κτιρίων και υποδομών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τομέα της οδικής ασφάλειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ενδεχομένως και σε άλλες αγορές, όμιλος Intrakat προωθεί επένδυση στον τομέα της παραγωγής μεταλλικών κατασκευών και συστημάτων οδικής ασφάλειας, μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας «Fracasso Hellas M.A.E.».

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο με τίτλο «Επέκταση Δυναμικότητας και θεμελιώδης παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής μεταλλικών κατασκευών και συστημάτων οδικής ασφάλειας», αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας μεταλλικών προϊόντων στο υφιστάμενο εργοστάσιο της εταιρείας, στη θέση «Εικοσιοκτάρια» στην περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο 5ο χλμ. της οδού Λάρισας-Τυρνάβου.

Αίτημα για ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις

Μάλιστα, ο όμιλος κατέθεσε και σχετικό επενδυτικό φάκελο στον φορέα «Enterprise Greece Α.Ε.», ζητώντας, με την υπ’ αριθ. 15000/03-10-2024 αίτηση, την ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση, στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας (άρθρο 2 περίπτωση 1.γ), και τη λήψη του κινήτρου ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων (άρθρο 10, παρ. 3α) του Ν.4864/2021.

Το εν λόγω project τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 27 Οκτωβρίου 2024. Δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της επένδυσης, πάντως, μια και έγινε αίτηση για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις, δεν μπορεί να αφορά σε «μικρό» νούμερο.

Που στοχεύει

Όπως σημειώνεται, ο αντίκτυπος της επένδυσης, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα είναι σημαντικός, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας συνολικά. Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για το φορέα της επένδυσης η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για μεταλλικές κατασκευές, σε κλάδους όπως η κατασκευή κτιρίων και υποδομών, τα συστήματα οδικής ασφάλειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την παρούσα επένδυση η αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας θα καλύψει μέρος της ζήτησης της αγοράς.

Τέλος, η εταιρεία δύναται να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και να καταλάβει αυξημένο μερίδιο τόσο σε αγορές στις οποίες η εταιρεία έχει ήδη εξαγωγική δραστηριότητα όσο και σε νέες αγορές, καθώς η αυξημένη ζήτηση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για είσοδο σε αυτές.

Να αναφέρουμε ότι πέραν των μεταλλικών κατασκευών για κτήρια και άλλες υποδομές, ενδιαφέρον και προοπτική φαίνεται να έχει και ο τομέας οδικής ασφάλειας, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, υπενθυμίζεται ότι έργα σχεδόν 700 εκατ. ευρώ για τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο οδικοί δίκτυο της χώρας (επαρχιακό, σε Περιφέρειες και Δήμους κ.α.) είχε παλιά σχετιστεί και με το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της αναβάθμιησης της ασφάλειας και της μείωσης των τροχαίων.

Ποια είναι η θυγατρική Fracasso Hellas

Όπως σημειώνεται και στη ιστοσελίδα της εταιρείας, η Fracasso Hellas δραστηριοποιείται σε συστήματα οδικής ασφάλειας. Προέκυψε από τη συνεργασία της Intrakat με την ιταλική Fracasso, εταιρεία με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον εξειδικευμένο αυτό τομέα.

Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στην μελέτη, σχεδιασμό, κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών, βιομηχανικών – ενεργειακών έργων και έργων υποδομών (γεφυροποιίας, αθλητικών έργων, σιδηροδρομικών, τηλεπικοινωνιακών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), σύνθετων βαρέων μεταλλικών κατασκευών, στον τομέα του σχεδιασμού, κατασκευής, επιφανειακής προστασίας με επιψευδαργύρωση εν’ θερμώ, στον σχεδιασμό, κατασκευή και εμπορία προκατασκευασμένων οικίσκων προσωρινής στέγασης, σχολικών μονάδων, αυτό-μεταφερόμενων μονάδων στήριξης (Shelters, Kitchen, WCs, Showers, καθώς και στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή, την προώθηση, την πώληση, τη διανομή και την εγκατάσταση Συστημάτων Οδικής Ασφάλειας − Στηθαίων Ασφαλείας - καθώς και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με οδούς, λεωφόρους, Εθνικές οδούς, και κάθε άλλου είδους οδικό δίκτυο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Εταιρεία διαθέτει στην Ελληνική αγορά ένα σύνολο στηθαίων ασφαλείας με βάση τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές (ΕΝ 1317), που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων

Το εργοστάσιο μεταλλικών και ηλεκτρομηχανικών κατασκευών της Intrakat στη Γιάννουλη Λάρισας, μια από τις πιο σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες του κλάδου στην Ευρώπη, λειτουργεί σε οικόπεδο 130.000βm² (30.000βm² στεγασμένοι χώροι) και απασχολεί πάνω από 250 εργαζόμενους. To εργοστάσιο παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών, από το σχεδιασμό, τη μελέτη και την ανάπτυξη έως τη βιομηχανοποίηση και εγκατάσταση σύνθετων μεταλλικών και ηλεκτρομηχανικών κατασκευών, καθώς και αμυντικών εφαρμογών με αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Το εργοστάσιο διαθέτει επίσης εργαστήριο δοκιμών & ποιοτικών ελέγχων και τμήμα μελετών με σκοπό το σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση μεταλλικών και ηλεκτρομηχανικών κατασκευών, καθώς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Στις υπηρεσίες του εργοστασίου περιλαμβάνεται η στατική και δυναμική μελέτη κατασκευών με τη χρήση πεπερασμένων στοιχείων (Finite Element Analysis), η προσομοίωση ψύξης ηλεκτρονικών συστημάτων σε συνδυασμό με ανάλυση μεταφοράς θερμότητας (Computational Fluid Dynamics), και η βιομηχανοποίηση και κατασκευή πρωτοτύπων σε ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα προτυποποίησης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη στο ΓΕ.ΜΗ. (είναι του 2022), η εταιρεία είχε τζίρο 14,5 εκατ. ευρώ και ζημίες 1,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ωριμάζουν διαγωνισμοί 2 δισ. για Φυλή, Γκόνο, ΠΥΡΚΑΛ, Φυλακές - Ερωτηματικά για το «Δικαστικό» ΣΔΙΤ

Ποια είναι η μεγάλη σύνθετη τουριστική/real estate επένδυση 475 εκατ. ευρώ από τον Ι. Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα

Ακίνητα: Στα 5,5 δισ. ευρώ το επενδυτικό portfolio των ΑΕΕΑΠ – «Έτρεξε» με +14,7%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider