Πώς ωριμάζουν διαγωνισμοί 2 δισ. για Φυλή, Γκόνο, ΠΥΡΚΑΛ, Φυλακές - Ερωτηματικά για το «Δικαστικό» ΣΔΙΤ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ωριμάζουν διαγωνισμοί 2 δισ. για Φυλή, Γκόνο, ΠΥΡΚΑΛ, Φυλακές - Ερωτηματικά για το «Δικαστικό» ΣΔΙΤ
Τι έρχεται για την προώθηση επιχειρηματικών και μεταφορικών πάρκων, logistics centers, κτηριακών αναπτύξεων και αναπλάσεων, μέσω ΣΔΙΤ ή παραχώρησης. Διαγωνισμοί που ωριμάζει το PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Οι μεταφορείς της Φυλής, το στρατόπεδο Γκόνου, το πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» και η μετεγκατάσταση φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Αμφιβολίες για τα νέα Δικαστήρια Αθήνας.

Στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου εισέρχεται προσεχώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής, μια επένδυση 250 εκατ. ευρώ, στην οποία ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση ενός μεγάλου κέντρου μεταφορών και logistics.

Την ίδια ώρα, παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως έχει καταγράψει το insider.gr, έχει πάρει ο διαγωνισμός (αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος) για ένα σχεδόν αντίστοιχο εγχείρημα, παρόμοιου περίπου προϋπολογισμού, για τη δημιουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου – logistics Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου.

Παράταση για τις 25 Οκτωβρίου (αν δεν προκύψει και νέα) έχει δοθεί και στην υποβολή προσφορών (αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος) στο πλαίσιο του διαγωνισμού, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 ετών, για την υλοποίηση του νέου «Κυβερνητικού Πάρκου Αντρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο θεωρείται ως κυβερνητική προτεραιότητα, «φιλόδοξο», όσο όμως και πολύπλοκο, εξ ου και στην αγορά, παρά το δεδομένο αρχικό ενδιαφέρον κατασκευαστικών ομίλων και εταιρειών real estate, περιμένουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Υψηλού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον για την Πολιτεία, θεωρείται ο διαγωνισμός για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, με ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας άνω των 617 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό λογικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση καθώς επί της ουσίας η πρωτεύουσα δεν έχει σύγχρονες φυλακές.

Το έργο, όμως, που φαίνεται, τουλάχιστον βάσει πηγών που προέρχονται από δικαστικούς και νομικούς κύκλους, να αποτελεί ερωτηματικό είναι αυτό που αφορά στη μελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με προϋπολογισμό που αναμένεται να κυμανθεί από 223,5 έως 254,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται και η ματαίωση του διαγωνισμού, ωστόσο, αυτό θα φανεί στην πορεία.

«Κοινός παρονομαστής» το PPF

Αυτά τα έργα συνθέτουν ένα «πακέτο» υποδομών για την προώθηση επιχειρηματικών και μεταφορικών πάρκων, logistics centers, κτηριακών αναπτύξεων και αναπλάσεων χώρων, μέσω ΣΔΙΤ ή μοντέλου σύμβασης παραχώρησης, συνολικούς εκτιμώμενου ύψους που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, με κοινό παρονομαστή τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει οριστεί από τους αρμόδιους ως ο φορέας ωρίμανσης και προώθησης των διαδικασιών.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ως γνωστόν, πέντε επιχειρηματικά σχήματα (Αιγαίον Όϊλ - Μελισσανίδης, Γκόλνταιρ, Ειδησεοφωνική Ελλάς - Call Center Ελλάς - Λεβάντε Εξπρές κ.α., Ορφεύς Βεϊνόγλου - HIG, FINCOP – Κοπελούζος) εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο πλαίσιο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση με σύμβαση παραχώρησης Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής, στο πλαίσιο διαγωνισμού που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου.

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο, συνολικής επιφάνειας περίπου 437 στρεμμάτων, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.

Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. Ο διαγωνισμός θα αφορά στη σύναψη σύμβασης παραχώρησης, ύψους έως 250 εκατ. ευρώ, με ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου. Για τον σκοπό αυτόν έχουν εξασφαλιστεί οικονομικά κίνητρα ύψους 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη περισσότεροι από 200 διαμεταφορείς, επί συνόλου σχεδόν 400, έχουν δεσμευθεί ότι θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις στους στον νέο υποδοχέα.

Το project στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου

Τον Σεπτέμβριο εκκίνησε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου – logistics Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου. Ως γνωστόν, με σχετικό νόμο έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., θυγατρική του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), γεωτεμάχιο (ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) άνω των 670.000 τ.μ., βρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον Δήμο Δέλτα, και αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ ο παραχωρησιούχος που θα προκύψει θα αναλάβει την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα αντιστοιχεί σε τριάντα (30) έτη κατ’ ελάχιστο και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 260 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα λειτουργήσει ως υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Καταλαμβάνει στρατηγική θέση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σημαντικούς οδικούς, σιδηροδρομικούς και ακτοπλοϊκούς κόμβους. Η εγγύτητα του ακινήτου με τον λιμένα Θεσσαλονίκης, την Εγνατία οδό, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και την παρακείμενη σιδηροδρομική υποδομή, καθώς και η γειτνίασή του με τα Βαλκάνια, προσδίδουν σημαντικά γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και τις προβλεπόμενες χρήσεις.

Το ΣΔΙΤ της ΠΥΡΚΑΛ

Για την άλλη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί (μετά τη νέα παράταση) η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό, μέσω ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 ετών, για την υλοποίηση του νέου «Κυβερνητικού Πάρκου Αντρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Στην συνέχει θα απαιτηθούν 1-2 μήνες ημέρες για την προεπιλογή εκείνων που θα συμμετάσχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού, ενώ ανάδοχος θα προκύψει, εάν όλα πάνε καλά, προς τα τέλη 2025, ενώ θα απαιτηθεί και 3ετής περίοδος υλοποίησης.

Το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» προβλέπεται να αναπτυχθεί για να φιλοξενήσει εννέα (9) υπουργεία σε νέες και υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του Βιομηχανικού Πάρκου της ΠΥΡΚΑΛ καθώς και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Επίσης, περιλαμβάνει την κατεδάφιση εξήντα 66 υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ συνολικής κάλυψης περίπου 44.500 τ.μ. και συνολικής δόμησης περίπου 68.500 τ.μ. Από το σύνολο των 2) διατηρητέων κτιρίων σε μια έκταση περίπου 30.000 m2, τα 13 θα φιλοξενήσουν δημόσιες εγκαταστάσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Επτά διατηρητέα κτίρια θα φιλοξενήσουν διοικητικές υπηρεσίες.

Τέσσερα διατηρητέα κοινόχρηστα κτίρια θα στεγάσουν υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για τα διοικητικά κτίρια για αυτό και περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των μεικτών τετραγωνικών ανά εργαζόμενο. Τα συγκεκριμένα κτίρια που βρίσκονται σε κεντρική θέση στο ακίνητο θα φιλοξενήσουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις FnB του συγκροτήματος, ενώ το κτίριο αριθ. 66 προτείνεται να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο που περιλαμβάνει αμφιθέατρο, αίθουσες διαλέξεων, αίθουσες συνεδριάσεων.

Συνεπώς, 11 διατηρητέα κτίρια θα εξυπηρετήσουν τις διοικητικές υπηρεσίες συνολικά. Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατασκευή 4 νέων κτιρίων γραφείων με μικτό εμβαδόν περίπου 99.000 τ.μ. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης, προβλέπεται η αστική ανάπλαση του οικοπέδου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, συνολικής επιφάνειας περίπου 116.000 τ.μ.. Στα σχέδια υπάρχει και αυτό της δημιουργίας σύνδεσης με το Μετρό.

Φυλακές: Το σχέδιο μετεγκατάστασης από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο

Τον Μάρτιο ξεκίνησε η Β φάση του διαγωνισμού για την ανέγερση και λειτουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο, που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο. Η ατζέντα περιλαμβάνει και τη διενέργεια Μελέτης Σκοπιμότητας, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ μελετάει τη σκοπιμότητα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό, με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου. Το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 617 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη. Για το έργο είχαν δείξει ενδιαφέρον οι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής. Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ). Η συμβολή του έργου στην εθνική οικονομία θα είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα απελευθερωθεί χώρος στον Δήμο Κορυδαλλού για αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ερωτηματικά για το νέο κτίριο Εισαγγελίας και Πρωτοδικείου Αθηνών

Θεωρητικά, ένα άλλο κτηριακό έργο που προορίζονταν να υλοποιηθεί επίσης με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ διάρκειας 25 ετών), ήταν αυτό που αφορά στη μελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για το έργο, με προϋπολογισμό που αναμένεται να κυμανθεί από 223,5 έως 254,5 εκατ. ευρώ (και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης), είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από τα εξής σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΤΕΚΑΛ, Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για σενάρια ενδεχόμενης ακύρωσης της διαδικασίας, καθώς η δημιουργία ενός νέου μεγάλου κτηριακού όγκου στην «καρδιά» της Αθήνας ίσως έχει τεχνικές δυσκολίες και «κρύβει»… αναστάτωση στη λειτουργία των υφιστάμενων δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάτι επίσημο και μένει να φανεί αν έχουν βάση τα σενάρια.

Στο αρχικό μοντέλο της προώθησης του έργου, προβλέπονταν η ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 40.000 τ.μ. και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 10.000 τ.μ., υπεράνω του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης σε οικόπεδο επιφανείας 8.000 τ.μ. κυριότητας του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Σκοπός της Σύμβασης είναι ο εκσυγχρονισμός των δικαστικών υπηρεσιών, η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων, η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι η μεγάλη σύνθετη τουριστική/real estate επένδυση 475 εκατ. ευρώ από τον Ι. Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα

Intrakat: Νέα επένδυση με το «βλέμμα» σε μεταλλικές κατασκευές και οδική ασφάλεια

Ακίνητα: Στα 5,5 δισ. ευρώ το επενδυτικό portfolio των ΑΕΕΑΠ – «Έτρεξε» με +14,7%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider