Τι σηματοδοτεί το deal της Quest για την ACS

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί το deal της Quest για την ACS
Υπεραξίες και ρευστότητα που ενδέχεται να διοχετευθεί σε νέες εξαγορές αποκτά ο όμιλος της Quest με την πώληση της ACS.

Έκλεισε τελικά το deal της πώλησης της ACS του ομίλου Quest, το οποίο φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό στην επιχειρηματική πιάτσα. Χθες το βράδυ και λίγο αφότου ο πρόεδρος της Quest, Θ. Φέσσας σε «πηγαδάκι» στα επίσημα εγκαίνια της νέας κλινικής ευζωίας που έφτιαξε η ιατρός φυσικής αγωγής και ιατρικής αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή «φωτογράφισε» τις εξελίξεις, ανακοινώθηκε η εκχώρηση του 20% της ACS στην General Logistic Systems (GLS).

Η πώληση και μεταβίβαση στην GLS του 20% των μετοχών της ACS, πραγματοποιήθηκε έναντι τιμήματος 74 εκατ. ευρώ, ενώ η GLS απέκτησε το δικαίωμα να αγοράσει («call option») το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS, είτε στις 31-10-2025 είτε στις 30-10-2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους 296 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα αγοράς, η ACS θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς από την GLS του 20% των μετοχών της, μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού, ο οποίος όμως δεν ανακοινώθηκε. Μέχρι την άσκηση του δικαιώματος ωστόσο η υφιστάμενη λειτουργία της ACS δεν διαφοροποιείται ούτε και η διοίκηση της ACS.

Να σημειωθεί ότι τα EBITDA της ACS διαμορφώνονται στα 24,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι το deal έκλεισε σε σχεδόν 15 φορές τα EBITDA, ενώ η αποτίμηση του 100% της ACS με βάση το συγκεκριμένο deal ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία φαίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την Quest καθώς αφενός θα εγγράψει πολύ υψηλά κέρδη και αφετέρου θα ενισχύσει τις ταμειακές της ροές και από την πώληση του 20% και κατά την ολοκλήρωση της.

Η ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου δε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα deals, καθώς η διοίκηση της εταιρείας έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι παραμένει ανοιχτή σε νέες εξαγορές, τόσο στον «πολλά υποσχόμενο» κλάδο την πληροφορικής όπου ήδη δραστηριοποιείται με την Unisystems, όσο και στον χώρο του λιανεμπορίου, στον οποίο εσχάτως προχώρησε στην εξαγορά της «Μπενρουμπή». Σύμφωνα με τα όσα είχε επισημάνει άλλωστε ο πρόεδρος της Quest, Θ. Φέσσας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο, ο κλάδος πληροφορικής αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Quest: Έκλεισε η συμφωνία με GLS για ACS – Η δομή του deal

Η Quest απέκτησε το 70% της Μπενρουμπή - Στα 27,2 εκατ. ευρώ το τίμημα - Η συμφωνία για το υπόλοιπο 30%

Συνεχίζεται ο χορός των deals στην πληροφορική

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider