Κέρδη «δια χειρός» Καραμούζη για την εταιρεία Άροσις – Οι προοπτικές στην αγορά οσπρίων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κέρδη «δια χειρός» Καραμούζη για την εταιρεία Άροσις – Οι προοπτικές στην αγορά οσπρίων
Αύξηση τζίρου και επιστροφή στην κερδοφορία για την εταιρεία οσπρίων Άροσις από την Καστοριά.

Η ανάπτυξη του τζίρου και η βελτίωση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων, επενδύοντας μηχανολογικά αλλά και στην επέκταση του πελατολογίου της, είναι οι βασικοί στόχοι του 2024 για την εταιρεία οσπρίων από την Καστοριά Άροσις (Φωτιάδης Εξαιρετικά Τρόφιμα ΑΕ), στην οποία έχει επενδύσει από τα τέλη του 2022 το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη.

«Η αναμενόμενη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, η σταθεροποίηση των αγορών σε συνδυασμό με τις στοχευμένες στρατηγικές επιλογές της διοίκησης, αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη των στόχων του μακροπρόθεσμου πλάνου που έχει εκπονηθεί, ενώ η ευέλικτη στρατηγική που ανέπτυξε η εταιρεία κατά τη περίοδο 1/1/2023-31/12/2023, αναμένεται να βοηθήσει να αντιπαρέλθει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και κατά το έτος 2024 και κυρίως τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πληθωριστικής κρίσης που επηρεάζουν την προσφορά και ζήτηση αντίστοιχα, αλλά και τις έμμεσες επιπτώσεις από πολιτικο-οικονομικά γεγονότα, όπως οι πολεμικές συρράξεις, που οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις κόστους σε πρώτες ύλες και ενέργεια», τονίζεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις της Άροσις που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ.

Επιστροφή στα κέρδη και αύξηση τζίρου το 2023

Για τη χρήση 2023, η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,09 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ οι ζημιές προ φόρων μειώθηκαν στα επίπεδα των 32.496 ευρώ από 451.996 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Ωστόσο, το 2023 η Άροσις κατόρθωσε να επιστρέψει στην κερδοφορία, ανακοινώνοντας καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 179.676 ευρώ έναντι ζημιών 451.996 ευρώ στη χρήση 2022.

«Ανθεκτική» η αγορά οσπρίων

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Άροσις, η αγορά οσπρίων στην Ελλάδα έδειξε ανθεκτικότητα το 2023, με σταθερή ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

«Η συνέχιση των επενδύσεων σε ποιοτικά προϊόντα και η ενίσχυση των εξαγωγών αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη της Άροσις και το 2024», σημειώνεται επίσης.

Πότε μπήκε στο «ραντάρ» του Νίκου Καραμούζη

Τον Δεκέμβριο του 2022 το SMERC απέκτησε στρατηγική μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία Άροσις, μετά από συμφωνία με την οικογένεια Φωτιάδη, βασικούς τότε μετόχους της εταιρείας. Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρέθηκε η υλοποίηση ενός φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, καθώς και η κεφαλαιακή της ενίσχυση με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Στο ραντάρ του Νίκου Καραμούζη παραμένουν άλλωστε ενεργά τα τρόφιμα, ενώ ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των επενδύσεων του SMERemediumCap (SMERC fund), του επενδυτικού ταμείου συμφερόντων του κ. Καραμούζη, στον ευρύτερο χώρο της διατροφής. Βασικός στόχος άλλωστε του fund είναι να προχωρά σε εξαγορά δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συνέχεια να δρομολογεί τη συγχώνευσή τους, προκειμένου να δημιουργεί «εθνικούς πρωταθλητές» στους κλάδους στους οποίους επενδύει.

Βασική στόχευση για το μέλλον είναι τα προϊόντα της εταιρείας να φτάσουν σε περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί αξιόλογο ισχυρό δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό.

Ελληνικά όσπρια από το 1956

Η Άροσις αποτελεί μια σταθερά ανερχόμενη εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των οσπρίων εδώ και 68 χρόνια στην Ελλάδα, προσφέροντας στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα οσπρίων Ελλήνων αγροτών.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1956, διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Καστοριάς. Το όνομα Άροσις είναι συνυφασμένο με την ελληνική γη και την παράδοση, διαθέτοντας όσπρια όπως, γίγαντες Καστοριάς ΠΓΕ, φακές Γρεβενών, κλπ.

Ο Τρύφωνας Φωτιάδης παραμένει στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και ηγείται του επενδυτικού και αναπτυξιακού προγράμματος της εταιρείας, ενώ στη χρήση 2023 η Άροσις απασχόλησε 17 - 20 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια για οικιακές εργασίες και είσοδο στην αγορά του τουρισμού σχεδιάζει ο Douleutaras

Σούπερ μάρκετ: Στα ράφια 123 προϊόντα με μειώσεις τιμών έως 15% - Όλη η λίστα

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ - Όλοι οι πυλώνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider