Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατακυρώθηκε, από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), η σύμβαση του έργου «Σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός φορολογικών και τελωνειακών αρχών», που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0)».
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την ΑΑΔΕ, που θα ελέγχει και θα καταγράφει φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια στα σύνορα και τα λιμάνια, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους εντός της χώρας.
Το οικονομικό τίμημα ανέρχεται σε 64.280.704 ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, με δικαίωμα προαίρεσης υπηρεσιών συντήρησης και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την άσκησή του, έως του ποσού των 23.250.000 ευρώ (μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), με βάση την οικονομική προσφορά του αναδόχου για τις υπηρεσίες συντήρησης.
Ο ανάδοχος θα πρέπει να εγκαταστήσει το Σύστημα στις υποδομές υβριδικού νέφους (hybrid cloud) του G-Cloud της ΓΓΠΣΨΔ και να παραδώσει σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του ζητούμενου λογισμικού στον Φορέα Λειτουργίας, καθώς και να εγκαταστήσει το σύνολο του ζητούμενου εξοπλισμού και να διαμορφώσει τους χώρους των χερσαίων τελωνείων και τελωνείων λιμένων της χώρας καθώς και του κέντρου επιχειρησιακού θαλάμου (ΚΕ.ΘΑ) και του κέντρου ελέγχου υποδομών (Κ.Ε.ΥΠ). όπως αναφέραμε, η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης με την προαίρεση να βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ποιο είναι το αντικείμενο της σύμβασης
Όπως αναφέρονταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού, αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η υλοποίηση, για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ειδικότερα για την Τελωνειακή Υπηρεσία, ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από τα χερσαία συνοριακά σημεία και τα τελωνεία λιμένων της, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης ο Ανάδοχος θα προβεί:
- στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός συνόλου εξοπλισμού (μπάρες διέλευσης, κάμερες αυτόματης αναγνώρισης και καταγραφής πινακίδων (Α.L.P.R.) κ.α.),
- στην ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Hellenic Customs Digital Borders (ΟΨΣ HCDB) διαχείρισης παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων,
- στην παροχή υπηρεσιών (εγκατάστασης εξοπλισμού, εκπόνησης μελετών, εκπαίδευσης χρηστών κ.α.).
Στο πλαίσιο των υπηρεσιών του έργου θα παρασχεθούν από τον Ανάδοχο υπηρεσίες:
• Μελέτη Εφαρμογής η οποία θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα κάτωθι: Τη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής του συστήματος, την καταγραφή και ανάλυση των απαιτήσεων των χρηστών, τον σχεδιασμό των τεχνικών λειτουργικών προδιαγραφών του λογισμικού εφαρμογών, την ανάπτυξη της μεθοδολογίας Ελέγχου και των Σεναρίων ελέγχου κ.α., τη σύνταξη του Σχεδίου Διαλειτουργικότητας και Διασύνδεσης με έτερα Συστήματα, την εκπόνηση της Μελέτης Ασφάλειας & Συμμόρφωσης με τον Κανονισμό GDPR και της Μελέτης Ταξινόμησης Δεδομένων, τη σύνταξη του Σχεδίου Διοίκησης και Διασφάλισης Ποιότητας Έργου, τη σύνταξη του Σχεδίου εκπαιδεύσεων και της ανάλυσης απαιτήσεων και των λειτουργικών προδιαγραφών για το Εργαλείο HelpDesk, την αποτύπωση των χώρων εγκατάστασης, των σχετικών διαμορφώσεων που απαιτούνται και του, προς εγκατάσταση, εξοπλισμού, τη διαμόρφωση χώρων – έργα πολιτικού μηχανικού, τη σύνταξη της μελέτης θέσης του συστήματος σε παραγωγική λειτουργία
• Υπηρεσίες Ανάπτυξης και Παραμετροποίησης του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Hellenic Customs Digital Borders (ΟΨΣ HCDB) διαχείρισης παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων Διαλειτουργικότητας και Διασύνδεσης του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Hellenic Customs Digital Borders (ΟΨΣ HCDB) διαχείρισης παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων με έτερα συστήματα καθώς και αξιοποίησης του υφιστάμενου εξοπλισμού καταγραφής στοιχείων (σύστημα ζύγισης κ.λπ.) στο σύστημα.
• Εγκατάστασης του Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Hellenic Customs Digital Borders (ΟΨΣ HCDB) διαχείρισης παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στις υποδομές του υβριδικού κυβερνητικού νέφους (Hybrid G-cloud).
• Εκπαίδευσης των στελεχών της ΑΑΔΕ καθώς και εκπαιδευτών για την μετέπειτα συνεχιζόμενη εκπαίδευση εσωτερικά.
• Επιτόπιας Υποστήριξης.
• Πιλοτικής Λειτουργίας.
• Δοκιμαστικής Λειτουργίας σε πλήρη κλίμακα – Εξάπλωση συστήματος (Roll Out) και την υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας του Έργου.
• Εγγύησης και Συντήρησης.
Επιπροσθέτως, ο Ανάδοχος θα προβεί στην Προμήθεια Εξοπλισμού και Λογισμικού. Ακόμα, στα πλαίσια του παρόντος ο Ανάδοχος για την επίτευξη των σκοπών της παρούσας σύμβασης θα εκτελέσει τις απαραίτητες υπηρεσίες Προετοιμασίας Υποδομών και Διαμόρφωσης Χώρων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Το σύνολο αυτών των υπηρεσιών αφορούν στα κάτωθι:
- Τη διαμόρφωση κτηριακών εγκαταστάσεων και τελωνειακών χώρων (τεχνικές υποδομές εγκατάστασης στα χερσαία τελωνεία, τεχνικές υποδομές εγκατάστασης στα τελωνεία λιμένων, την προετοιμασία για την εγκατάσταση σταθερών συστημάτων ζύγισης κατά άξονα, την προετοιμασία για την εγκατάσταση μηχανημάτων x-rays με οπισθοσκέδαση.
- Τη διαμόρφωση κτηριακών εγκαταστάσεων και τεχνικές υποδομές του Κέντρου Επιχειρησιακού Θαλάμου (Κ.Ε.ΘΑ) της Επιτελικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων (Ε.Υ.Τ.Ε.) στην Αθήνα.
- Τη διαμόρφωση κτηριακών εγκαταστάσεων και τεχνικές υποδομές του Κέντρου Ελέγχου Υποδομών (Κ.Ε.ΥΠ.) της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) στη Θεσσαλονίκη.
- Υποδομές δικτύων.
- Διαμόρφωση χώρων ελέγχων και τεχνικές υποδομές κινητών x-rays.
- Σκίαστρα για κινητές μονάδες οχημάτων έως 9 θέσεων.