Στο ακόμη ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς και στην τρίτη, κατά τη φετινή χρονιά, ανοδική αναθεώρηση στόχων, πατά η Jefferies, αυξάνοντας περαιτέρω την τιμη στόχο στα 5,80 ευρώ (από 5,60 προηγούμενως) με σύσταση «buy» και τονίζοντας πως η μετοχή διαπραγματεύεται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα (12μηνο - forward P/E στο 4x και 0,6x P/TBV) για ROTE κατά το 2026 στο 13%.
Ο οίκος αυξάνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για τα EPS της τράπεζας κατά 2% - 3% για το 2025 - 2026 (στα 0,87 και 0,9 ευρώ αντίστοιχα) στη βάση της ενσωμάτωσης προγράμματος επαναγοράς ιδίων (στην επόμενη χρήση), των πιο ανθεκτικών και υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους που αντισταθμίζονται ωστόσο από μια υποχώρηση των εσόδων από προμήθειες.
Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 8,40 ευρώ, με μετρήσεις για το 2026 που φτάνουν σε: σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 40 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 2,5%, ROTE στο 16% και κόστος κεφαλαίου στο 13%.
Στο «bearish» σενάριο η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 3 ευρώ και βασίζεται σε καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,9%, ROTE στο 6% και κόστος κεφαλαίου στο 21%, με LLR στις 150 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 38% από 32% στο «bullish» σενάριο και 32% στο βασικό σενάριο.
«Μαξιλάρι» στα NII η πιστωτική επέκταση
Μία εκ των κινητήριων δυνάμεων της δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους είναι η πιστωτική επέκταση. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε στα 32 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο ή κατά 9% σε ετήσια βάση, με την Πειραιώς να ανεβάζει τον πήχη στα 33 δισ. ευρώ για φέτος (από 31,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο) ή αύξηση 2,9 δισ. ευρώ. Για το 2025 - 2026, η διοίκηση καθοδηγεί για 2 δισ. ευρώ πιστωτική επέκταση κατ' έτος.
Στα 390 εκατ. η φετινή διανομή - Έρχεται buyback 130 εκατ.
Η Πειραιώς έλαβε μεγαλύτερη πρόβλεψη για το επίπεδο διανομής επί των κερδών (payout) στο 35% (από 30% στο δεύτερο τρίμηνο). Η Jefferies υπολογίζει σε συνολική διανομή 390 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της φετινής χρήσης ή απόδοση 9% σε τρέχουσες τιμές (0,21 ευρώ ανά μετοχή). Στο μοντέλο υπολογίζει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων 130 εκατ. ευρώ το 2025 (το ένα τρίτο της συνολικής διανομής - μέρισμα 0,44 ευρώ ανά μετοχή).
Δε θα γίνει «cash cow» η Πειραιώς
Παράλληλα, βάσει προβλεπόμενης καθαρής κερδοφορίας 1 δισ. ευρώ, αύξηση 0,328 δισ. ευρώ από χαμηλότερο DTA, πρόβλεψη για payout 50% (πέριξ των 0,5 δισ.), αύξηση δανείων κατά 2 δισ. και πρόσθετη απόσβεση 145 εκατ. για DTC, προκύπτει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» πέριξ των 0,4 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί προς ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης, ισχυροποίηση της ανταμοιβής των μετόχων ή ενδυνάμωση του δείκτη CET1.
Η Πειραιώς εστιάζει κυρίως στην επανεπένδυση αυτού του πλεονάζοντος κεφαλαίου, με τον CFO της τράπεζας, Θ. Γναρδέλλη, να σχολιάζει ότι «δεν θέλουν να εξελιχθούν σε cash cow» διανέμοντας δηλαδή τα πλεονάζοντα κεφάλαιά επειδή δεν μπορούν να βρουν άλλες αναπτυξιακές μεθόδους και σχέδια.
Οι κλάδοι για την ανάπτυξη αυτού του κεφαλαικού «μαξιλαριού» περιλαμβάνουν νέους μορφές ανάπτυξης με αιχμή την αγορά του retail - ΜμΕ καθώς και στην επαναφορά τμήματος εξυπηρετούμενων («θεραπευμένων) δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, τα 400 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έως και 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετης αύξησης χορηγήσεων κατ' έτος.
«Σήμα» δυνατού ισολογισμού από την επιτάχυνση της αποαναγνώρισης DTC
Ως προς το ζήτημα της ταχύτερης απόσβεσης DTC, η διοίκηση της τράπεζας σχολίασε πως βοηθά στην άρση ενός εκ των τελευταίων ζητημάτων του παρελθόντος και της ελληνικής τραπεζικής κρίσης και αίρει το ζήτημα της υγείας του ισολογισμού στις συζητήσεις με τους επενδυτές. Μέχρι το 2034 η τράπεζα θα έχει μηδενίσει τα επίπεδα DTC, έναντι του προηγούμενου σχεδιασμού για το 2041. Η Jefferies υπολογίζει ότι μέχρι το 2026 θα αποτελούν το 42% του CET1 από 76% το 2023.