Σκλαβενίτης:  Άλμα 66,7% στα καθαρά κέρδη και σχεδόν 40.000 εργαζόμενοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκλαβενίτης:  Άλμα 66,7% στα καθαρά κέρδη και σχεδόν 40.000 εργαζόμενοι
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» των οικονομικών καταστάσεων του leader της οργανωμένης λιανικής.

Την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων διατηρεί ο όμιλος Σκλαβενίτης, με τις οικονομικές του επιδόσεις να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και την απόσταση που τον χωρίζει από τον ανταγωνισμό να μεγαλώνει έτι περαιτέρω.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το 2023 σηματοδότησε το άλμα των πωλήσεών του σε επίπεδα υψηλότερα των 5 δισ. ευρώ, καθώς και τη σημαντική αύξηση της καθαρής του κερδοφορίας.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5,16 δισ. ευρώ έναντι κύκλου εργασιών ύψους 4,47 δισ. ευρώ το 2022, ενώ κατά 66,7% αυξήθηκαν και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, πλησιάζοντας το «ψυχολογικό όριο» των 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, την περυσινή χρονιά τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στα 96,995 εκατ. ευρώ έναντι 58,172 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 135,4 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 2,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Ταυτόχρονα, ως ένας από τους πλέον «ελκυστικούς» εργοδότες στην Ελλάδα, ο όμιλος Σκλαβενίτη απασχολεί σήμερα σχεδόν 40.000 υπαλλήλους και δη 39.042 από 36.766 που ήταν στα τέλη του 2023.

Μόνο στις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, οι εργαζόμενοι ανέρχονται σήμερα σε 33.189 από 31.863 στα τέλη του 2023. Μόνο την προηγούμενη χρονιά η επιχείρηση προχώρησε στη δημιουργία 2.050 νέων θέσεων εργασίας, αφού τον Δεκέμβριο του 2023 απασχολούσε 29.814 τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι κινήσεις ματ

Όπως έγινε γνωστό μέσα στον Οκτώβριο ο leader του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων προχώρησε στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 300 ευρώ, στους εργαζομένους του. Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης ήταν το σύνολο των εργαζομένων της αλυσίδας ενώ η εν λόγω οικονομική στήριξη δόθηκε για δεύτερη χρονιά, με τη μορφή δωροεπιταγής. Το ποσό των 300 ευρώ πιστώθηκε στις 11 Οκτωβρίου στους εργαζομένους του ομίλου Σκλαβενίτης και αποτελεί, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, μια ακόμη «μορφή επιβράβευσης» των υπαλλήλων. Το συνολικό κόστος της εν λόγω πρωτοβουλίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η αλυσίδα αποφάσισε πρόσφατα την κατάργηση της εξαήμερης απασχόλησης, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2024. Όπως έχει ανακοινώσει ήδη το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «οι συνάδελφοι που έχουν εξαήμερη σύμβαση - είτε εργάζονται έξι ώρες ημερησίως είτε έξι ώρες και σαράντα λεπτά - θα έχουν πλέον εβδομαδιαίο ρεπό. Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι μερικής απασχόλησης (6Χ6) θα εργάζονται τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο και οι συνάδελφοι πλήρους απασχόλησης (6Χ6,40) πέντε οκτάωρα». Η εν λόγω απόφαση αφορά σε περίπου 5.700 υπαλλήλους της.

Επενδύσεις και εξαγορές

Για το 2023 ο όμιλος Σκλαβενίτης υλοποίησε επενδύσεις ύψους 119 εκατ. ευρώ οι οποίες επικεντρώθηκαν σε τέσσερις άξονες.

Βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού του πλάνου παραμένει η ενίσχυση του δικτύου. Μέσα στο 2023, η αλυσίδα άνοιξε νέα καταστήματα σε Γλυφάδα, Καρδίτσα και Μυτιλήνη, ενώ προχώρησε επίσης στην απορρόφηση τεσσάρων καταστημάτων της αλυσίδας Γέγος στην Ανατολική Αττική , καθώς και στην απορρόφηση της θεσσαλικής αλυσίδας AS Αγορά και των οκτώ καταστημάτων της στη Λάρισα.

Παράλληλα, απέκτησε τις πρώην εγκαταστάσεις της Πίτσος στο Ρέντη, δρομολόγησε την ανακαίνιση 24 καταστημάτων και υλοποίησε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας σε καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις.

Για το 2024 ο όμιλος δρομολόγησε επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του 2025 έχει προγραμματίσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων και παράλληλη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου κέντρου διανομής 125.000 τ.μ. στην Αττική, στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υποδομών logistics, καθώς και στη βελτίωση των υπηρεσιών e-commerce. Ήδη η αλυσίδα προχώρησε στο άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο.

Στο μεταξύ, στα μέσα της εβδομάδας, έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την απόκτηση των Υπεραγορών Παπαντωνίου στην Κύπρο. Μετά και την έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού Κύπρου τον περασμένο μήνα, η Σκλαβενίτης Κύπρου προχώρησε στην υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την κυπριακή αλυσίδα. Με βάση τη συμφωνία πλέον η Σκλαβενίτης Κύπρου θα απασχολεί 2.350 εργαζομένους, διασφαλίζοντας πλήρως και τις 769 θέσεις εργασίας των Υπεραγορών Παπαντωνίου, ενώ το δίκτυό της θα αριθμεί συνολικά 27 καταστήματα και συγκεκριμένα 9 στη Λευκωσία, 8 στη Λεμεσό, 7 στην Πάφο, 2 στη Λάρνακα και 1 στο Παραλίμνι. Οι εργασίες ανακαίνισης των καταστημάτων Παπαντωνίου θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025. Υπενθυμίζεται πως η Σκλαβενίτης απέκτησε παρουσία στην κυπριακή αγορά πρώτη φορά το 2017, καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της Μαρινόπουλος, ανέλαβε τον έλεγχο των 18 καταστημάτων της εταιρείας στην Κύπρο. Όπως έχει άλλωστε γράψει το insider.gr, με την εν λόγω εξαγορά ο όμιλος Σκλαβενίτη πατάει γερά «πόδι» στην κυπριακή αγορά, διευρύνοντας κατά πολύ τα μερίδια αγοράς του. Με ένα δίκτυο 27 πλέον καταστημάτων, ο όμιλος Σκλαβενίτη εισέρχεται στο «top 3» στην κυπριακή αγορά της οργανωμένης λιανικής μαζί με τη Lidl Κύπρου και την αλυσίδα Άλφαμεγα του ομίλου Παπαέλληνα.

Σήμερα ο όμιλος Σκλαβενίτης διαθέτει συνολικά 537 καταστήματα - 510 στην Ελλάδα και 27 στην Κύπρο - και εξυπηρετεί ημερησίως κατά μέσο όρο 700.000 πελάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκλαβενίτης: Ξεπέρασε το «όριο» των 5 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023 - Επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ το 2024-2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider