Την επόμενη εβδομάδα θα εκκινήσουν τα βασικά έργα θεμελίωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, ένα project αξίας 80,9 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η DIMAND για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου. Ήδη, έχει ξεκινήσει η φάση με τις εκσκαφές και τις αντιστηρίξεις από την AKTOR, ενώ η θεμελίωση, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Δημήτρης Ανδριόπουλος, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την επιλογή της εργοληπτικής εταιρίας που θα αναλάβει την κύρια κατασκευή και θα παραδώσει τα νέα δικαστήρια με το κλειδί στο χέρι. Με βάση τους υπολογισμούς, το έργο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί από την DIMAND τον Αύγουστο του 2026.
Το ακίνητο που θα στεγάσει τα δικαστήρια Πειραιά έχει έκταση 12.350 τ.μ. και σήμερα ανήκει στη Dimand. Ο σχεδιασμός αφορά σε πολυώροφο κτίριο σε διάταξη «Π» με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, τριγύρω από υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο που θα ανακαινιστεί. Η συνολική προβλεπόμενη δόμηση για το νέο κτίριο και το διατηρητέο, ανέρχεται σε 24.642 τ.μ., ενώ οι επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης (υπόγειοι χώροι, κλιμακοστάσια, ημιυπαίθριοι, εξώστες κ.λπ.) σε 13.202 τ.μ.. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του δικαστικού μεγάρου, συμπεριλαμβανομένου και του διατηρητέου κτιρίου, είναι 37.845 τ.μ..
Συνολικά εντός του νέου δικαστικού μεγάρου χωροθετούνται 27 χώροι ακροατηρίων και ολομέλειας με τους αντίστοιχους χώρους αναμονής τους, 24 αίθουσες συσκέψεων δικαστών, 8 χώροι αναμονής μαρτύρων, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, 2 βιβλιοθήκες, 319 γραφεία, γραφεία συνάντησης δικαστών και κατηγορουμένων, χώροι κλιμακίων μεταγωγών και βοηθητικοί χώροι αποθηκών, αρχείων, computer room, κυλικείων, μικρών κουζινών εξυπηρέτησης εργαζομένων, χώροι υγιεινής, με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ ανά επίπεδο και ανά τμήμα κτιρίου, χώροι στάθμευσης συνολικά 365 ΙΧ οχημάτων, εντός υπογείου και στον περιβάλλοντα χώρο (οι 62 θέσεις).
Η τελετή θεμελίωσης
Στην τελετή για τη θεμελίωση του χθες παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο δήμαρχος Πειραιώς, Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πειραιώς, Ηλίας Κλάππας οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι για την εκκίνηση του έργου. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη ανάθεση από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Dimand με τα δικαστήρια Πειραιά να στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Κλάππας, ότι το πρώτο θέμα που απασχόλησε τον δικηγορικό σύλλογο Πειραιώς, κατά την ίδρυσή του το 1920, ήταν η στέγαση των δικαστηρίων.
Ο «πράσινος» χαρακτήρας
Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού συγκροτήματος, συνολικής έκτασης περίπου 6.295 τ.μ. θα κατασκευαστούν περιοχές πρασίνου επιφάνειας 3.300 τ.μ. στο ισόγειο επίπεδο και επιπλέον 200 τ.μ. σε δώμα, για την διασφάλιση του μικροκλίματος του συγκροτήματος και άλλες ειδικά διαμορφωμένες με καθιστικά για στάση των χρηστών, που αποτελούν προέκταση των χώρων αναμονής του κτιρίου. Ο σχεδιασμός εξασφαλίζει τη λειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, ενεργειακής κλάσης Α+ κατ’ ελάχιστο. Επιπλέον, ακολουθώντας τη μεθοδολογία πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) του US Green Building Council, η οποία συνδέεται με τις παραμέτρους της ενέργειας, των υλικών, των υδάτινων πόρων, των στερεών αποβλήτων, της οπτικής άνεσης, της υγείας, της κινητικότητας κ.λπ., το έργο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold.
Το Μινιόν και ο Πύργος Πειραιά
Πέραν του εν λόγω project, σε λίγους μήνες από τώρα, εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικό και το αναγεννημένο Μινιόν ώστε να γίνουν μέσα στο 2025 και τα εγκαίνια της επένδυσης. Ηδη, ως γνωστόν, έχουν μισθωθεί χώροι σε υπηρεσίες της ΔΕΗ που έχει εγκατασταθεί στο πρώην θρυλικό πολυκατάστημα, ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαμορφώσεις στους χώρους των εμπορικών χώρων του καταστήματος Zara, καθώς και των γραφείων του ισπανικού ομίλου Inditex. Υπενθυμίζεται ότι ακίνητο του Μινιόν, συνολικής επιφανείας 18.580 τ.μ., αποτελείται από τα κτήρια Α και ΒΓΔΕ επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Οι γραφειακοί χώροι εμβαδού 7.700 τ.μ. καταλαμβάνουν τους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων ΒΓΔΕ του Μινιόν, από τον 3ο έως τον 7ο, ενώ οι εμπορικοί χώροι καταλαμβάνουν συνολικά περί τα 6.100 τ.μ. Στο 8ροφο κτίριο Α, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου, σε προσεχές στάδιο θα αναπτυχθεί το οικιστικό project, που δρομολογεί η Dimand, με τη δημιουργία περίπου 35 διαμερισμάτων εμβαδού 65-125 τ.μ..
Τόσο το εν λόγω κτήριο, όσο και τον Πύργο Πειραιά, η DIMAND έχει περιλάβει αυτά τα projects στα προς πώληση assets, όπως από καιρό έχει αναφέρει το insider.gr, προφανώς σε συνεννόηση με τους συνεταίρους της στο έργο, την Prodea InvestmentΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD. Για το Μινιόν έχουν ακουστεί κάποια ονόματα ενδιαφερόμενων, όπως και για τον Πύργο Πειραιά, εμπλέκοντας ακόμα και την Trastor ΑΕΕΑΠ. Για τον Πύργο η εταιρεία φέρονταν να συζητά με μερικούς ενδιαφερόμενους. Ο Πύργος Πειραιά με 22 ορόφους, συνολικό ύψος 88 μέτρα και δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ., φιλοξενεί γραφεία, καταστήματα λιανικής, γυμναστήριο, χώρο Wellness και εστίασης. Έχει μισθωθεί στο σύνολό του και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί όλοι οι μισθωτές του.
Η εκτιμώμενη απόδοση για το νέο ιδιοκτήτη του Πύργου είναι 5,5% με 6,5%, ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής της καθώς οι μισθώσεις έχουν γίνει σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που σήμερα κυριαρχεί, σημείωνε ο κ. Ανδριόπουλος το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της Γ.Σ. της εισηγμένης,
Για το ιστορικό κτίριο στην Ομόνοια που κάποτε στέγαζε το πολυκατάστημα Μινιόν και συγκεκριμένα για τα τρία τέταρτα της όλης ανάπτυξης (εμπορικά καταστήματα και γραφεία μισθωμένα στον όμιλο Inditex και τη ΔΕΗ) περίπου 13.800 τ.μ., (εξαιρείται το τμήμα του που θα γίνουν κατοικίες) είχε αναφέρει ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με δύο φορείς.