Το καμπανάκι της έναρξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών χτύπησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού. «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και συγκίνησης για εμένα. Μου έρχονται στο μυαλό τα δύο χρόνια που πέρασαν από το καλοκαιρι του 2022 όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για να αναλάβω μια ημιθανή τράπεζα», είπε η CEO.
«Σήμερα είναι μεγαλύτερη μετά τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, υγιής μετά τη δρομολογημένη εξυγίανση μέσω Ηρακλή και πλήρως κεφαλαιοποιημένη με νέους ισχυρούς μετόχους και πλήρως ιδιωτική», πρόσθεσε, ευχαριστώντας το ΤΧΣ που στάθηκε δίπλα στα πέτρινα χρόνια της τράπεζας, την Thrivest που πίστεψε το όραμά της για τη συγχώνευση, τους μικρομετόχους, τους θεσμούς και την ΤτΕ και ειδικά τον Γ. Στουρνάρα που την εμπιστεύτηκε, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους συμβούλους και ιδιαιτέρως «τους πολύ άξιους συνεργάτες που ήρθαν να δουλέψουν στην Attica όταν ακόμα η τράπεζα δεν υπήρχε».
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρω, (κάλυψη του 86,9% από τους υφιστάμενους μετόχους με 584 εκατ. ευρώ ) και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, η Attica Bank έχει μετασχηματιστεί σε μια υγιή τράπεζα, ικανή να συμβάλει στη βελτίωση του ανταγωνισμού ως ο 5ος τραπεζικός πόλος, είπε ο CEO του ΧΑ Γιάννος Κοντόπουλος.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ανέφερε πως εισαγωγή των νέων μετοχών της Attica στο ΧΑ ανοίγει μια νέα σελίδα στο τραπεζικό σύστημα και ειναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένη και έτοιμη να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε ενημέρωσή της προς τους δημοσιογράφους, μετά την τελετή έναρξης της συνεδρίασης του ΧΑ, η κα Βρεττού αναφέρθηκε στους εφεξής στόχους της Attica Bank, δήλωσε περήφανη και συγκινημένη καθώς «χωρίς την αποφασιστικότητα, το πείσμα, την επιμονή και την πίστη πολλών δεν θα είχαμε καταφέρει αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο δυο χρόνια πριν».
Όπως είπε, η Τράπεζα πλέον αλλάζει πίστα, το κοντέρ μηδενίζει και «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό», ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Τράπεζα μπορεί να τα καταφέρει αυτά, σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός χρειάζεται και για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα του 2025 θα είναι η ενοποίηση των συστημάτων Attica - Παγκρήτιας, το rebranding και το νέο κατάστημα. «Κάποιες αρρυθμίες θα υπάρξουν στην αρχή, αλλά έχουμε θέσει τα θεμέλια για να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες που εμείς οι ίδιοι θέσαμε», είπε, τονίζοντας ότι η Τράπεζα θα παραμείνει εξωστρεφής και δίπλα στον πελάτη. Το νέο brand της τράπεζας αναμένεται έως τον Απρίλιο του 2025 και το rebranding των καταστημάτων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, τόνισε η κα Βρεττού, ευχαριστώντας τον πρώην CEO της Παγκρήτιας, Αντώνη Βαρθολομαίο, χωρίς τον οποίον δεν θα μπορούσε να έχει προχωρήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Ως προς τη διαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας σημείωσε ότι η Thrivest θα βρεθεί με ποσοστό λίγο λιγότερο από 55% (επίκειται ακόμα μια πράξη στο πλαίσιο συμφωνίας μετόχων κατά την οποία το ΤΧΣ θα μεταβιβάσει μετοχές από τα warrants που πήρε από τον e-ΕΦΚΑ). To free float της τράπεζας είναι κάτω από το 10% και για να ενισχυθεί η ελεύθερη διασπορά της μετοχής, η κα Βρεττού είπε ότι εντός 18 μηνών αναμένεται να υλοποιηθεί συναλλαγή placement.
Με τη νέα της μετοχική σύνθεση και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και ιδιωτική, η Attica θέτει στόχο για προ προβλέψεων έσοδα 200 με 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027.
Όπως επισήμανε, υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους θεσμικούς επενδυτές, αναφέροντας πως όταν μπήκε στην ΑΜΚ η Fiera Capital υπήρχε ενδιαφέρον και από δύο ακόμα ξένους θεσμικούς, οι οποίοι όμως τεχνικά δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν διότι θα αλλοιώνονταν τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων βάσει της συμφωνίας. Συμπλήρωσε πως στην ΑΜΚ μπήκαν και οι ιδιώτες ιστορικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ενώ υπήρχε ενδιαφέρον και από Έλληνες θεσμικούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μπουν στην ΑΜΚ ελλείψει δικαιωμάτων.
Αναφερόμενη στα σχέδια του 2025, η CEO της Attica Bank, είπε ότι θα υπάρξει εθελουσία έξοδος και κλείσιμο καταστημάτων τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του 1χλμ. (δεν απέκλεισε και το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε πρωτεύουσες νομών). Στην Κρήτη (λόγω Παγκρήτιας), πρόσθεσε, η Attica Bank θα διατηρήσει ισχυρό αποτύπωμα, κρατώντας τις κεντρικές και διοικητικές υπηρεσίες, πέρα του δικτύου καταστημάτων.
Η Attica θα δραστηριοποιηθεί στην τραπεζοασφαλιστική και ασφαλιστική αγορά. Είναι η μόνη τράπεζα που έχει ξεχωριστή γενική διεύθυνση (bancassurance), ενώ πρόκειται να λανσάρει ενα-δυο προϊόντα που δεν τα έχει καμία άλλη τράπεζα. Ένας ακόμα τομέας που θα δραστηριοποιηθεί είναι το wealth management που έχει μια ισχυρή προίκα από την HSBC και συμφωνίες με οίκους (Franklin Templeton, Blackrock, Pictet, Schroders κ.α..). Η κα Βρετού συνέχισε λέγοντας πως μεγάλη δραστηριοποίηση θα υπάρξει στον τομέα structured finance με χρηματοδοτήσεις σε υποδομές, ενέργεια, ναυτιλία, real estate και εξαγορές και συγχωνεύσεις από μεγάλα funds. Οι νέες εκταμιεύσεις της τράπεζας ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και άλλες τόσες περίπου είναι οι εγγυητικές που έχει δώσει.
Σχετικά με την εξυγίανση της Attica Bank, είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται το ΦΕΚ για τις εγγυήσεις του Ηρακλή που θα πιστοποιούν την αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό της τράπεζας και ο δείκτης NPE θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2024 κάτω του 3%.
Τέλος, η κα Βρεττού σημείωσε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά από την Τράπεζα για την εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια και την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε με υψηλότερο rating από τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις των άλλων τραπεζών (BB+ και τιμή 0,35 ευρώ).