Στις δυνατότητες αλλά και στις προκλήσεις του υδρογόνου σε Ευρώπη και Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Μωραΐτης, Project manager έργων Υδρογόνου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι το υδρογόνο βεβαιότατα θα παίξει τον δικό του ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων άλλα ότι θα πρέπει οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ώστε οι επενδύσεις στον τομέα αυτό να είναι οικονομικά βιώσιμες.
Το υδρογόνο λόγω της ευρείας εφαρμογής του, μπορεί να προσφέρει λύση στη μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, συνεισφέροντας στην σταθερότητα των δικτύων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις περικοπές (curtailment) της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενη από την ραγδαία αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις δυνατότητες του υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μιας τεχνολογικά ουδέτερης προσέγγισης, καλύπτοντας έτσι τις διαφέρουσες ανάγκες στον τομέα αυτό. Η ηλεκτροκίνηση με βάση τις μπαταρίες είναι αποδοτική στις αστικές μεταφορές, με το υδρογόνο να αποτελεί πιο αποτελεσματική λύση στο τομέα των βαρέων οχημάτων (heavy duty vehicles) καθώς και στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων (long haul transport).
Κλείνοντας ο κ. Μωραΐτης μίλησε για το έργο GREENH2ORN στο οποίo συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας και προβλέπει την προώθηση βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου. Με επίκεντρο την Κοζάνη, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σταθμού ανεφοδιασμού υδρογόνου (HRS) και στην υποστήριξη της ανάπτυξης ηλεκτρικών οχημάτων κυψελών καυσίμου (FCEVs) στην περιοχή.
Βασικά συστατικά του έργου περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός ηλεκτρολύτη ισχύος 500 kW, ο οποίος θα παράγει πράσινο υδρογόνο χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια μέσω PPA από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΠΑ. Ο HRS θα έχει την ικανότητα να ανεφοδιάζει έναν ποικίλο στόλο οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών λεωφορείων, απορριμματοφόρων και επιβατικών αυτοκινήτων με χωρητικότητα 200 kg H2/ημέρα. Αυτή η υποδομή θα μειώσει όχι μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες πόλεις που επιδιώκουν τη μετάβαση σε καθαρότερες ενεργειακές λύσεις.