Εντυπωσιακή πρόοδο στον ψηφιακό της μετασχηματισμό σημειώνει η Ελλάδα γεγονός που την μετατρέπει σε μια ψηφιακά ανταγωνιστική οικονομία επισημαίνει ο Πρόεδρος της Kyndryl Global Strategic Markets, Xerxes Cooper σε συνέντευξή του στο Insider.gr.
Σε αυτή την πορεία μετασχηματισμού η Kyndryl - μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στον κόσμο που δημιουργήθηκε το 2021 όταν η ΙΒΜ προχώρησε στην απόσχιση του τμήματος υποδομών πληροφορικής -συμμετέχει ενεργά. Αφενός συνεργαζόμενη με ελληνικούς οργανισμούς για την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων αλλά και στηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως το Brain Gain και άλλες που αφορούν στην επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των Ελλήνων Επαγγελματιών.
Αναλύοντας τις ψηφιακές τάσεις του 2025 βάσει της Έκθεσης Ετοιμότητας της Kyndryl, ο επικεφαλής της Kyndryl ξεχωρίζει την τεχνητή νοημοσύνη – παραγωγική και μη - και την μηχανική μάθηση. Επισημαίνει ωστόσο ότι παρά την υιοθέτησή σχετικών λύσεων, η οποία αυξάνει στις επιχειρήσεις, οι προκλήσεις παραμένουν, με την μείωση του «τεχνολογικού ελλείμματος» του κάθε οργανισμού να συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την επόμενη ημέρα.
Πολλαπλές χαρακτηρίζει και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξής τους που έχουν θέσει ενώ αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η Kyndryl μπορεί να συμβάλλει.
Τέλος, επισημαίνει το όραμά του για την εξέλιξη της Kyndryl αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας που ακούν στην ευελιξία που έχει κατά την επιλογή προμηθευτών, πλατφορμών και τεχνολογιών στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού μιας επιχείρησης.
-Πώς βλέπετε τη δυναμική της ανάπτυξης στην ελληνική αγορά πληροφορικής;
Η Ελλάδα σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό δεν αφορά μόνο την ενσωμάτωση τεχνολογίας, αλλά και την εφαρμογή μιας ξεκάθαρης και δομημένης στρατηγικής που οδηγεί σε ουσιαστικές αλλαγές.
Η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε μια ισχυρή βάση, εστιάζοντας σε τομείς όπως η ενίσχυση της συνδεσιμότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η υποστήριξη των επιχειρήσεων στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων. Σημειώθηκε παράλληλα πρόοδος στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών και αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain για την ενίσχυση της καινοτομίας.
Αυτές οι προσπάθειες δεν βελτιώνουν απλώς την αποδοτικότητα, αλλά μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια ψηφιακά ανταγωνιστική οικονομία. Η Kyndryl συμμετέχει περήφανα σε αυτή την πορεία. Συνεργαζόμαστε με ελληνικούς οργανισμούς για τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων τους και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων, εξασφαλίζοντας ότι συμβαδίζουν με το εθνικό όραμα για ένα μέλλον μεγαλύτερης συνδεσιμότητας και ανθεκτικότητας. Με υπηρεσίες cloud, κυβερνοασφάλειας ή άλλων προηγμένων τεχνολογιών, δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κάθε του βήμα.
- Δεδομένου ότι οι δεξιότητες αποτελούν βασικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού, πώς συμβάλλει η Kyndryl στην ανάπτυξή τους στον τομέα της πληροφορικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη;
Πράγματι η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, και στην Kyndryl υιοθετούμε μια ολιστική και στρατηγική προσέγγιση επενδύοντας στους ανθρώπους μας, ώστε να βρίσκονται σταθερά στο προσκήνιο της καινοτομίας. Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των επαγγελματιών, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας.
Μία από τις βασικές αυτές πρωτοβουλίες που στηρίζουμε στην Ελλάδα είναι το Brain Gain, το οποίο συμβάλλει στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες επαγγελματίες να συμβάλλουν στο ψηφιακό μέλλον της χώρας. Αυτή η πρωτοβουλία προσφέρει κίνητρο στους επαγγελματίες να πραγματοποιούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού τοπικά, ενισχύοντας το τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας.
Οι τοπικές μας ομάδες στην Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, έχοντας δημιουργήσει ένα περιβάλλον πρακτικής μάθησης για επαγγελματίες της πληροφορικής. Οι συνεργασίες αυτές δεν βοηθούν μόνο στον εκσυγχρονισμό των οργανισμών αλλά και στην ανάπτυξη μιας ισχυρής δεξαμενής ταλέντων, ικανής να στηρίξει τους μακροπρόθεσμους ψηφιακούς στόχους της Ελλάδας.
Στο τέλος της ημέρας, η προσέγγισή μας επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός πλαισίου όπου η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η τεχνολογική καινοτομία αλληλοσυμπληρώνονται, κρατώντας την Ελλάδα και την Ευρώπη στην κορυφή του ψηφιακού μετασχηματισμού.
-Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και πώς συμβάλλουν σε αυτόν οι αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, όπως η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI);
Το 2025 παρατηρούμε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες τάσεις, για τις οποίες προσφέρει σημαντικές πληροφορίες η Έκθεση Ετοιμότητας 2024 της Kyndryl. Όπως σωστά αναφέρατε, υπάρχει μεγάλη ώθηση ως προς τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες επενδύσεις, πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να διαπιστώσουν απόδοση της επένδυσής τους. Αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με την προστασία των δεδομένων, τη συμμόρφωση με κανονισμούς και την ανάγκη για ισχυρές υποδομές δεδομένων. Η επιλογή κατάλληλου συνεργάτη θα βοηθήσει τις εταιρείες να εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη και τη στρατηγική δεδομένων στη συνολική στρατηγική τους, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να διαπιστώσουν απόδοση της επένδυσής τους
Μια άλλη πρόκληση προκύπτει από την παλαιότητα των συστημάτων IT. Σχεδόν τα μισά από τα συστήματα κρίσιμης σημασίας πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, επομένως οι εταιρείες προσπαθούν να τα εκσυγχρονίσουν χωρίς να διακόψουν τη λειτουργία τους. Η μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος του κάθε οργανισμού είναι παράγοντας κλειδί.
Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί επίσης μεγάλη προτεραιότητα. Με τις κυβερνοαπειλές να εξελίσσονται όλο και περισσότερο, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και τη συμμόρφωση. Παρουσιάζει ενδιαφέρον όμως ότι μόνο ένας μικρός αριθμός στελεχών νιώθει πραγματικά έτοιμος να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους.
Παρατηρείται παγκοσμίως ένα σημαντικό κενό δεξιοτήτων στον τεχνολογικό τομέα. Η γεφύρωση αυτού του κενού, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας, είναι κρίσιμη. Οι εταιρείες που επενδύουν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους θα δουν μάλλον καλύτερα αποτελέσματα.
Τέλος, η βιωσιμότητα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς οι ανησυχίες για το περιβάλλον εντείνονται. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε συστήματα που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές ρύπων.
- Δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις να πετύχουν τους στόχους βιωσιμότητας;
Σύμφωνα με την Έκθεση 2024 Global Sustainability Barometer της Kyndryl, παρά το γεγονός ότι το 84% των οργανισμών αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της βιωσιμότητας, μόνο το 19% έχει εφαρμόσει πρωτοβουλίες που βασίζονται σε δεδομένα. Αυτό αποκαλύπτει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ πρόθεσης και δράσης.
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πρόθεσης και δράσης στο πεδίο της βιωσιμότητας
Οι οργανισμοί συνεχίζουν να προσπαθούν να διασφαλίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στα προγράμματα βιωσιμότητάς τους. Ενώ οι περισσότεροι οργανισμοί αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν σε κάποιον βαθμό τους στόχους και τις ευθύνες, το 67% εξακολουθεί να δείχνει περιορισμένη κατανόηση. Συνεπώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.
Ένας από τους τρόπους που εμείς βοηθάμε είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών IT. Ένα μεγάλο ποσοστό οργανισμών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί για κρίσιμες λειτουργίες συστήματα που πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.
Υποστηρίζοντας τους πελάτες μας στην αναβάθμιση των πληροφοριακών τους συστημάτων, συμβάλλουμε στην πιο αποτελεσματική λειτουργία τους και τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, κάτι που προωθεί άμεσα τους στόχους βιωσιμότητάς τους.
Άλλος τομέας που κάνουμε τη διαφορά είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας. Η εμπειρία μας στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών των επιχειρήσεων, τις βοηθάει να μειώσουν τους ρύπους και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα. Αυτό είναι κρίσιμο για τους οργανισμούς, αφού πρέπει να παρακολουθούν και να υπολογίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Η αυτοματοποίηση διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας. Με νέα εργαλεία αυτοματοποίησης που απλοποιούν τις σύνθετες διαδικασίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να εστιάσουν σε υψηλής αξίας έργα και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και πόρων. Με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύεται μόνο η αποδοτικότητα, αλλά περιορίζονται και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
-Τι διαφοροποιεί την Kyndryl από τους άλλους παρόχους υπηρεσιών IT στην αγορά, ιδιαίτερα της Ευρώπης και της Ελλάδας;
Στην Kyndryl, η ανεξαρτησία μας κάνει τη διαφορά. Σε αντίθεση με πολλούς παρόχους που συνδέονται με συγκεκριμένες πλατφόρμες ή προμηθευτές, επιδεικνύουμε ευελιξία δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών. Έτσι επιλέγουμε τις καλύτερες λύσεις για τους πελάτες μας, όπως πλατφόρμες cloud σαν το AWS, το Microsoft Azure ή το Google Cloud. Η ευελιξία αυτή διασφαλίζει ότι παρέχουμε πάντα τη λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις μοναδικές ανάγκες των πελατών μας.
Η Kyndryl επίσης ξεχωρίζει λόγω της εξειδίκευσής της στη διαχείριση περίπλοκων υποδομών που υποστηρίζουν κρίσιμες λειτουργίες. Εδώ και δεκαετίες παρέχουμε υποστήριξη σε οργανισμούς για τον εκσυγχρονισμό παλαιών συστημάτων, την υιοθέτηση τεχνολογιών cloud και την αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση. Με αυτό το εύρος εξειδίκευσης, τόσο στα παραδοσιακά συστήματα IT όσο και στις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, προάγουμε τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των πελατών μας.
Ένα μοναδικό πλεονέκτημα που προσφέρουμε είναι η πλατφόρμα Kyndryl Bridge, που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη και παρέχει συμβουλές δράσεων για τις υποδομές IT σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα παρακολουθεί προληπτικά τα συστήματα και προσφέρει στους οργανισμούς μεγαλύτερη ορατότητα στην υποδομή τους, που τους επιτρέπει να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, βελτιστοποιώντας την απόδοση και ενισχύοντας την ασφάλειά της. Το εργαλείο αυτό είναι επομένως κρίσιμο για την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
-Ως Πρόεδρος της Kyndryl Global Strategic Markets, ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για τον ρόλο της εταιρείας στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη;
Το όραμά μου είναι η Kyndryl να διατηρήσει τον ρόλο του έμπιστου συνεργάτη που καθοδηγεί τους οργανισμούς σε κάθε βήμα του ταξιδιού του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Δεν πρόκειται απλώς για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αλλά για τη βοήθεια που προσφέρουμε στους πελάτες μας να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να δουν ουσιαστικά, βιώσιμα αποτελέσματα.
Για εμάς, αυτό σημαίνει να παρέχουμε εγγυημένη υποστήριξη στις επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων IT τους, την αξιοποίηση της δύναμης του cloud, της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, κάνοντάς τις τελικά πιο ανθεκτικές και προετοιμασμένες για το μέλλον. Δεσμευόμαστε να είμαστε ο συνεργάτης που μπορούν να εμπιστευτούν για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και τη βιώσιμη λειτουργία τους.
Η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα όσων κάνουμε. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα και παρέχουμε καθοδήγηση στους πελάτες μας στις δικές τους προσπάθειες για βιωσιμότητα. Τους βοηθάμε να αξιοποιήσουν καινοτόμες τεχνολογίες για την καλύτερη δυνατή χρήση της ενέργειας και την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, διασφαλίζοντας ότι συμβάλλουν έτσι σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Γνωρίζουμε επίσης πόσο κρίσιμο είναι για τις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τα σύνθετα κανονιστικά πλαίσια, όπως αυτά της Ευρώπης. Βοηθάμε λοιπόν τους πελάτες μας να λειτουργήσουν στο πλαίσιο βασικών κανονισμών, όπως η πράξη DORA (Digital Operational Resilience Act), διασφαλίζοντας ότι πληρούν τα πρότυπα ανθεκτικότητας και ότι βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά στη διαχείριση των κινδύνων.
Σε μεγαλύτερη κλίμακα, το έργο μας ευθυγραμμίζεται με τις εθνικές στρατηγικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υποστηρίζουμε περήφανα πρωτοβουλίες που εστιάζουν στη βελτίωση των υπηρεσιών για τους πολίτες και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα. Με την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, βελτιώνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Επομένως, για εμένα, ο ρόλος της Kyndryl δεν είναι μόνο να παρέχει υπηρεσίες, αλλά να είμαστε ο συνεργάτης που θα βοηθήσει τους οργανισμούς να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι μετασχηματισμού, προωθώντας τόσο την καινοτομία όσο και τη βιωσιμότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στους ευρύτερους στόχους της ψηφιακής οικονομίας και της κοινωνικής προόδου.