Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Οι στόχοι για την Κάμπος Χίου και το μπαράζ εξαγορών που γιγάντωσε τον όμιλο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Οι στόχοι για την Κάμπος Χίου και το μπαράζ εξαγορών που γιγάντωσε τον όμιλο
Το πρώτο deal του κλάδου των τροφίμων για το 2025 και η επόμενη μέρα. Οι στόχοι της εξαγοράς και οι συνέργειες στην κατηγορία των χυμών απέναντι στον ανταγωνισμό.

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας Κάμπος Χίου ανακοίνωσε χθες η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, επισφραγίζοντας το πρώτο deal στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων για το 2025, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κι ενώ η κινητικότητα στον χώρο παραμένει έντονη.

Για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, γνωστό κυρίως για το εμπορικό σήμα Όλυμπος, που φιγουράρει στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με δεκάδες προϊόντα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, φέτα, χυμοί, τσάι, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, φυτικά προϊόντα και ροφήματα, η νέα εξαγορά είχε επίκεντρο τον χώρο των χυμών, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μεριδίων αγοράς έναντι του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Με την ολοκλήρωση δε του deal, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ενισχύει έτι περαιτέρω το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο στην κατηγορία των ροφημάτων, καθώς οι χυμοί Όλυμπος και Κλιάφα αποκτούν ένα ακόμη «αδελφάκι» στα ψυγεία της οργανωμένης λιανικής τροφίμων και δη τους χυμούς Κάμπος Χίου.

«Η στρατηγική αυτή κίνηση ενισχύει τη θέση της εταιρείας μας στην αγορά και ανοίγει νέους δρόμους για την κατάκτηση νέων αγορών για την προσφορά μιας ευρύτερης γκάμας προϊόντων στην κατηγορία των χυμών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Η Κάμπος Χίου και η επόμενη μέρα

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, η Κάμπος Χίου είναι μια εταιρεία με έδρα τη Χίο, οι χυμοί της οποίας κατέχουν περίοπτη θέση στα σούπερ μάρκετ εδώ και χρόνια. Κι όμως η χιώτικη επιχείρηση αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, ενώ οι τελευταίες χρήσεις της ήταν ζημιογόνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2023 αλλά και το 2022 είχε καταγράψει ζημιές άνω των 1,6 εκατ. ευρώ.

Πλέον η Ελληνικά Γαλακτοκομεία «δεσμεύεται να διαφυλάξει τα ίδια υψηλά ποιοτικά πρότυπα παραγωγής των προϊόντων που παραλαμβάνει, αξιοποιώντας τα αγνά φρούτα και την εξαιρετική πρώτη ύλη της Χίου», αλλά και να «επενδύσει περαιτέρω στην καινοτομία και το όραμα των μετόχων της Κάμπος Χίου, ώστε αναδείξει την εταιρεία σε σημείο αναφοράς στην κατηγορία των χυμών, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του ιστορικού νησιού».

Ήδη δε από τις 13 Ιανουαρίου είχε καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κάμπος Χίου, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

- Σαράντης Γιώργος (γιος του Δημητρίου-Τάκη), πρόεδρος

- Σαράντης Στέλιος (γιος του Μιχάλη), Διευθύνων Σύμβουλος

- Χύτας Κωνσταντίνος, μέλος

Το μπαράζ εξαγορών δια χειρός των αδελφών Σαράντη

Η απόκτηση της Κάμπος Χίος είναι η πλέον πρόσφατη από μια μακρά λίστα εξαγορών στις οποίες προέβησαν τα τελευταία χρόνια τα αδέλφια Τάκης και Μιχάλης Σαράντης, γιγαντώνοντας σταδιακά τον όμιλο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρώτο λιθαράκι μπήκε πριν από σχεδόν 40 χρόνια όταν το καλοκαίρι του 1985 ο πατέρας του Τάκη και του Μιχάλη Σαράντη ίδρυσε ένα μικρό τυροκομείο στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, δημιουργώντας την εταιρεία ΤΥΡΑΣ.

Στο πέρασμα των ετών η εταιρεία γιγαντώθηκε σταδιακά, ενισχύοντας διαρκώς το οικονομικό και επιχειρηματικό της αποτύπωμα…

Έτος ορόσημο αποδείχθηκε δε το 2000 όταν τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος που είχε ιδρυθεί το 1965 από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και την Αγροτική Τράπεζα. Στις πρώτες εγκαταστάσεις της στη Λάρισα, συγκεντρώνεται γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφους με φάρμες στις γύρω περιοχές. Η εταιρεία φτάνει ωστόσο ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία όταν τα χρέη λόγω κακοδιαχείρισης συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο και το 2000 βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η Όλυμπος εξαγοράζεται από τα αδέλφια Σαράντη και από τότε ξεκινάει μια νέα εποχή.

Το 2003 η ΤΥΡΑΣ εξαγοράζει την TYRBUL SA στη Βουλγαρία και κατασκευάζει στη γειτονική χώρα εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν, η εξαγορά της TYROM SA στη Ρουμανία και η ίδρυση του πρώτου εργοστασίου.

Το 2005 η Όλυμπος εισέρχεται στην κατηγορία των φρέσκων χυμών, ενώ ακολουθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία η επέκταση στα βιολογικά προϊόντα, το τσάι του βουνού και τα φυτικά ροφήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 απορροφά την εταιρεία Ροδόπη, ενώ το 2016 δημιουργείται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ένα χρόνο αργότερα από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» απορροφάται και η μητρική ΤΥΡΑΣ ενώ στον όμιλο στη συνέχεια υπάγονται μεταξύ άλλων η ΤΥΡΑΣ, η Όλυμπος, η Ροδόπη και η TYRBUL SΑ.

Το 2020 ο όμιλος εξαγοράζει την ιστορική εταιρεία αναψυκτικών από τα Τρίκαλα, Κλιάφα, καθώς και την εταιρεία Δουμπιά, θυγατρική τότε της Οινοποιίας Μαλαματίνα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού από πηγές της Χαλκιδικής.

Ακολουθεί λίγο πριν την εκπνοή του 2022 η απόκτηση από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία του 100% των μετοχών της United Milk Co, θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία, με τα αδέλφια Σαράντη να ενισχύουν έτι περαιτέρω την παρουσία τους στο εξωτερικό και δη στις χώρες των Βαλκανίων.

Την ίδια χρονιά ο όμιλος υπογράφει συμφωνία για την εξαγορά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Κουρούσιης στην Κύπρο, με δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών σε δεύτερο χρόνο. Η βιομηχανία Ν. Θ. Κουρούσιης Λτδ ιδρύθηκε το 1959 στη Βατυλή Αμμοχώστου από τoν Ιωάννη Κουρούσιη ως μια οικογενειακή επιχείρηση και πλέον παράγει μια σημαντική γκάμα γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2022 ο όμιλος αποκτά την ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, με στόχο να αναβιώσει ένα αγαπημένο brand των καταναλωτών, καθώς και να καταστήσει εκ νέου την πολύπαθη εταιρεία «μια σύγχρονη επιχείρηση».

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία περιλαμβάνει σήμερα τα εμπορικά σήματα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, ΑΓΝΟ, Κλιάφα και Δουμπιά. Ο όμιλος των αδερφών Σαράντη πραγματοποίησε το 2023 κύκλο εργασιών άνω των 600 εκατ. ευρώ και δη 600,11 εκατ. ευρώ έναντι 493,84 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022. Διαθέτει συνολικά επτά εργοστάσια, ενώ το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί, ξεπερνά τα 1.550 άτομα.

Μόλις δε τον περασμένο Οκτώβριο η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία. Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτήρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως, η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider