Προϋποθέσεις μεταπήδησης ενός ισχυρού μπλοκ Κύπριων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να δρομολογούνται μετά τις συμφωνίες ΕΤΥΚ, Demetra και Logicom για την αποεπένδυσή τους από την Ελληνική.
Την αρχή έκανε η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) λαμβάνοντας σωρευτικά περί τα 289,2 εκατ. ευρώ, έχοντας συμφωνήσει να πωλήσει σε Eurobank το 12,84% της Ελληνικής (53.037.786 μετοχές) στα 4,843 ευρώ (256,8 εκατ. ευρώ) και το 8,58% της Demetra στα 1,89 ευρώ (32,4 εκατ. ευρώ) στην εγχώρια συστημική τράπεζα (το αγόρασε εν συνεχεία η Logicom στα 1,55 ευρώ). Τμήμα των παραπάνω κεφαλαίων στρέφεται σταδιακά προς την Κύπρου, με την ΕΤΥΚ να αγοράζει περίπου 5,5 εκατ. μετοχές της τράπεζας στο τελευταίο placement της πρώην Λαϊκής, φτάνοντας έτσι στο 4,76%.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η ζέση της ΕΤΥΚ για λήψη μεγαλύτερου όγκου χαρτιών της τράπεζας όπως εκφράστηκε κατά τη διάθεση μετοχών Κύπρου από την υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκή (δεν έλαβε όσα είχε αιτηθεί) φανερώνουν μια προσέγγιση πιο έντονης κινητικότητας στην επόμενη προσφορά μετοχών καθώς η ευχέρεια κινήσεων στο ταμπλό παραμένει περιορισμένη όταν πρόκειται για κτίσιμο αξιοσημείωτων θέσεων. Με δεδομένο, δε, ότι επίκεινται και νέα placements, ευκαιρίες για την ΕΤΥΚ σίγουρα θα δοθούν.
Ανάλογες σκέψεις υιοθέτησης του παραπάνω μοτίβου φαίνεται πως κάνει και η Demetra Holdings. Αποεπενδύοντας από την Ελληνική με πολύ καλύτερους όρους έναντι όσων πώλησαν τις μετοχές τους στο πρώτο κύμα αγορών του εγχώριου τραπεζικού ομίλου, ήτοι το 21,33% στην τιμή των 4,843 ευρώ στη Eurobank (1,9x υψηλότερο τίμημα έναντι της Δημόσιας Πρότασης), η Demetra έχει να λάβει περί τα 426,41 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Demetra βολιδοσκοπεί και αναμένεται να λάβει θέση στην Κύπρου, ειδικά εάν το μπλοκ πωλητών, CarVal - Caius, που κατέχει σωρευτικά το 11,51% (περίπου 50,701 εκατ. μετοχές - αποτιμάται σε τρέχοντες όρους κοντά στα 241,85 εκατ. ευρώ) αποφασίσει να πουλήσει.
Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα εκτιμούν πως κατά το πρώτο δίμηνο δε θα βγει προς πώληση κάποιο ποσοστό του παραπάνω γκρουπ είτε μεμονωμένα είτε υπό ενιαία σκέπη (εξάλλου το μπλοκ το έχει αναλάβει από κοινού η Jefferies), με την υπομονετική στάση των δύο να «κουμπώνει» ως πιθανό σημείο συνάντησης με τη Demetra, που θα τεθεί εκτός και τυπικά από την Ελληνική μετά τις 8 Φεβρουαρίου (δηλαδή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης). Από την άλλη, η CarVal, «τριμάρει» ελαφρώς της θέσης, ρίχνοντας στην αγορά ένα μικρό όγκο χαρτιών. Με αυτό τον τρόπο φροντίζει να κρατά ζωντανό το αγοραστικό ενδιαφέρον, αναθερμαίνοντας τη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ψηλώνει το payout σε επίπεδα άνω του 50%
Το Μάρτιο, Τράπεζα Κύπρου αναμένεται, όπως και πέρσι, να πάρει την έγκριση του SSM για την ανταμοιβή μετόχων με βάση τα κέρδη χρήσης 2024. Σύμφωνα με όσα υπονόησε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η τράπεζα θα επιδιώξει να λάβει έγκριση για payout υψηλότερο του 50%. Αν το επιτύχει, θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση ζήτησης σε ενδεχόμενο placement. Υπενθυμίζεται ότι διαθέτει ισχυρή παραγωγή οργανικού κεφαλαίου και χαμηλό DTC (DTA 175 με 200 εκατ. ευρώ με τα κεφάλαια CET1 να διαμορφώνονται σε 1,93 δισ. ευρώ).
Στις καλένδες το σενάριο εξαγοράς - συγχώνευσης της Κύπρου
Αν το μπλοκ Demetra - Logicom και η ΕΤΥΚ αποτελέσουν δύο από τους βασικούς πυλώνες απορρόφησης ενδεχόμενης προσφοράς μετοχών από CarVal, Caius και ενδεχομένως από την EBRD, η Τράπεζα Κύπρου θα ελεγχθεί από ντόπια χέρια. Συνδυαστικά με την πρόθεση της Senvest να διατηρήσει ή - και να επαυξήσει τη μετοχική της θέση, δύσκολα θα συμμετέχει ακούσια σε πιθανό γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Αν κυπριακά ταμεία και επενδυτικοί οργανισμοί ελέγξουν ποσοστό πέριξ του 15% της Κύπρου και με δεδομένο ότι ένα πρόσθετο 15% παραμένει εγκλωβισμένο, λόγω των κυρώσεων σε ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα (Lamesa και άλλα ρωσικά κεφάλαια) κάθε εξέλιξη στην Κύπρου περνά μέσα από τη συγκατάνευση της Λευκωσίας. Τέλος, το δυναμικό μπάσιμο της Eurobank στο νησί, μέσω της πλήρους εξαγοράς της Ελληνικής λειτουργεί ως επιπρόσθετος παράγοντας διατήρησης της Κύπρου σε ντόπια χέρια.