Ως υψηλής γεωστρατηγικής και επιχειρηματικής σημασίας αποτιμάται η νέα mega επένδυση στη μεταλλουργία που ανακοίνωσε χθες η Metlen, ύψους 295,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας, καθώς και για την παραγωγή για πρώτη φορά γαλλίου από την «Αλουμίνιον της Ελλάδας», στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Έτσι, καθοδόν προς την εισαγωγή στο LSE, η εταιρεία δημιουργεί τις προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας της τα αμέσως επόμενα χρόνια, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη θέση της στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού.
Με την επένδυση, η Metlen όχι απλώς επεκτείνεται στην παραγωγή γαλλίου (η οποία σήμερα ελέγχεται κατά 95% παγκοσμίως από την Κίνα), αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στο συγκεκριμένο κρίσιμο ορυκτό. Κι αυτό γιατί σε μία συγκυρία όπου το Πεκίνο έχει «ψαλιδίσει» πλήρως πλέον τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, η παραγωγή της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (που θα ανέλθει σε 50 τόνους ετησίως) θα είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως τις ευρωπαϊκές ανάγκες, αντικαθιστώντας το 100% των εισαγωγών.
Το συγκεκριμένο σπάνιο μέταλλο είναι ζωτικής σημασίας για μία ευρεία γκάμα εφαρμογών IT και «πράσινων» τεχνολογιών, όπως στα φωτοβολταϊκά, τα LED και τους ημιαγωγούς. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, η Ε.Ε. προσέτρεχε στις εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες για παράδειγμα το 2022 ανήλθαν σε 51 τόνους. Από το επόμενο έτος, έπεσαν στους 29 τόνους, για να μηδενιστούν πλέον.
Προοπτικές σημαντικής κερδοφορίας
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο, ότι από το 2023 η Κομισιόν είχε παροτρύνει τις ευρωπαϊκές εξορυκτικές βιομηχανίες να διερευνήσουν τρόπους για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες της «Γηραιάς Ηπείρου» με γάλλιο (όπως και με γερμάνιο), οι οποίες απειλούνται από τους περιορισμούς εξαγωγών από την Κίνα. Παρότρυνση που βρήκε άμεσα ανταπόκριση από τη Metlen, με την επιχείρηση να δρομολογεί άμεσα ένα πιλοτικό έργο για την παραγωγή του σπάνιου μετάλλου.
Η Τελική Επενδυτική Απόφαση, που έλαβε η Metlen χθες, σηματοδοτεί την υλοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα όλων των προπαρασκευαστικών διαδικασιών, ώστε η παραγωγή να αυξηθεί πλέον σε εμπορική κλίμακα, η οποία θα ξεκινήσει από το 2027. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, για να μπορέσει να παραγκωνίσει πλήρως την Κίνα, η επιχείρηση θα πρέπει να διασφαλίσει πως η παραγωγή του ορυκτού θα γίνεται σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ωστόσο, ήδη ο Κλάδος Μεταλλουργίας της επιχείρησης έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνέργειες με τον Κλάδο Ενέργειας – ενδεικτικά, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η παραγωγή της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» λειτουργεί ως οιονεί μπαταρία, αξιοποιώντας τις περιόδους χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για αύξηση της παραγωγής. Επομένως, εκτιμάται πως πρόκειται για ένα στοίχημα που μπορεί να κερδίσει η επιχείρηση.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το ban του Πεκίνου έχει εκτινάξει τις τιμές του γαλλίου στα ύψη, με συνέπεια το σπάνιο μέταλλο αυτή τη στιγμή να αποτιμάται πάνω από τα 900 δολάρια ανά κιλό. Επομένως, η παραγωγή του σπάνιου μετάλλου υπόσχεται παράλληλα σημαντική κερδοφορία στην επιχείρηση.
«Χώρος» για αυξημένη παραγωγή αλουμινίου
Το γάλλιο παράγεται μόνο ως υποπροϊόν της διαδικασίας αναμόρφωσης άλλων μετάλλων, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της παραγωγής αλουμίνας από βωξίτη. Στην πραγματικότητα, η επένδυση της Metlen θα επεκτείνει την παραγωγή βωξίτη και αλουμίνας, ενσωματώνοντας στη διαδικασία την παραγωγή και του σπάνιου μετάλλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι γάλλιο, αλουμίνα και αλουμίνιο έχουν ενταχθεί σε κρίσιμες πρώτες ύλες (CRM) της Ε.Ε.
Με την επένδυση, η παραγωγή βωξίτη θα αυξηθεί στους 2 εκατ. τόνους ετησίως (από το 2026) και αλουμίνας στους 1.265.000 τόνους από το 2027 (από 865.000 τόνους σήμερα). Αξίζει να σημειωθεί πως η ζήτηση αλουμινίου, η οποία και καθορίζει τη ζήτηση αλουμίνας σε διεθνές επίπεδο, αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και επειδή οδηγείται κατά κύριο λόγο από τους τομείς των κατασκευών και των αυτοκινήτων, αλλά και από την πορεία των κλάδων συσκευασίας και μηχανημάτων, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Ειδικότερα στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος της Metlen (Ευρώπη, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή και Μαύρη Θάλασσα) αναμένεται ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της μεταλλουργικής αλουμίνας θα διατηρηθεί ελλειμματικό και για τα επόμενα χρόνια (σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood-Mackenzie, το 2025 το έλλειμμα στην Ευρώπη θα είναι πάνω από 2,5Mt, ενώ στην Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Μαύρη Θάλασσα στα 9,5Mt).
Ετήσιες πωλήσεις ύψους 1 δισ.
Τα παραπάνω εξηγούν γιατί οι αναλυτές αποτιμούν σε υψηλά επίπεδα την επένδυση, κατά τον πρώτο σχολιασμό τους της νέας επιχειρηματικής κίνησης της Metlen. Οι αναλυτές δεν κάνουν ιδιαίτερη μνεία μόνο στη γεωστρατηγική σημασία του γάλλιου (και στη μεγάλη τιμή του μετάλλου) και στην ανοδική πορεία της αλουμίνας, αλλά επισημαίνουν επίσης λόγω της φύσης της επένδυσης η Metlen έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για να μειώσει σημαντικά (τουλάχιστον στο 50%) το κόστος της αρχικής επένδυσης.
Σύμφωνα με την Berenberg, πρόκειται για «ένα εξαιρετικό πρότζεκτ», το οποίο ενισχύει τη δυνατότητα της Metlen για καθετοποίηση στην παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου. Ωστόσο, συναρπαστική πτυχή της επένδυσης είναι η παραγωγή γαλλίου, χάρις στην οποία η επιχείρησης μπορεί να είναι στρατηγικός προμηθευτής του εν λόγω κρίσιμου ορυκτού στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, η Pantelakis Securities επισημαίνει πως η παραγωγή των τριών κρίσιμων ορυκτών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ετήσιες πωλήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, και θα προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. «Το πρότζεκτ ενσωματώνει πράσινες τεχνολογίες αιχμής για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα και αξιοποιεί τις συνέργειες με τον Κλάδο Ενέργειας της Metlen για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κόστους», προσθέτει.
Σύμφωνα με την Optima, η επένδυση θα έχει ουσιώδη καθαρή παρούσα αξία (NPV). Επίσης, θα επιτρέψει τη στρατηγική επέκταση της Metlen σε προϊόντα με υψηλή ζήτηση και περιορισμένη παραγωγή.