Είσοδος σε νέους κλάδους μπαταριών και καινούριες επενδύσεις στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, το μεγαλύτερο καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών έλξης στον κόσμο, αποτελούν μερικές από τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η Sunlight (μέλος του Olympia Group), ώστε να ισχυροποιήσει τον ηγετικό της ρόλο στη διεθνή αγορά, στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου και ιόντων λιθίου για βιομηχανικές εφαρμογές.
Οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας καταδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της συνεχίζεται αμείωτη, χωρίς να επηρεάζεται από τη ματαίωση του επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή του Gigafactory παραγωγής μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία. Ένα σχέδιο το οποίο ήταν σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό για μια εταιρεία που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών βιομηχανικών λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις λιθίου για την εκτός δρόμου κινητικότητα στην παγκόσμια αγορά.
Το διεθνές αποτύπωμα της Sunlight φαίνεται στο γεγονός ότι έχει παρουσία σε 14 χώρες, εξυπηρετώντας από τη μονάδα στην Ξάνθη τις ανάγκες της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας σε περισσότερες από 115 χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη έκθεση της DG Energy της Κομισιόν, για τη βιομηχανική παραγωγή πράσινων τεχνολογιών, πιστώνει στη Sunlight την ανάδειξη της χώρας μας σε πρωταγωνιστή στην ευρωπαϊκή αγορά μπαταριών –με την παραγωγική δυναμικότητα, μέσω της εταιρείας μέλους του Olympia Group, να υπολογίζεται στο 2-5% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής– καθώς και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
Νέα επένδυση στα σκαριά
Για να αναρριχηθεί σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή στις μπαταρίες μοδύβδου και ιόντων λιθίου για βιομηχανικές εφαρμογές, η εταιρεία τα τελευταία 5 χρόνια έχει επενδύσει πάνω 500 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι σε μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, δημιουργώντας περί τις 1.000 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, ενώ ένα σεβαστό ποσό από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ έχει πάει σε εξαγορές για την επέκταση στο εξωτερικό μέσω εξαγορών.
Σε αυτόν τον επιτυχημένο επιχειρηματικό και επενδυτικό δρόμο, μία νέα επένδυση θα ανακοινωθεί σύντομα. Πάλι σε εφαρμογές που αποτελούν το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς, ενδυναμώνοντας το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο ώστε να περιλαμβάνει προηγμένες και εξειδικευμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης σε στεριά αλλά και θάλασσα.
Πιο συγκεκριμένα, με ταχύτατα αντανακλαστικά, ο CEO της Sunlight και η ομάδα του προχωρούν ακόμη ένα νέο στρατηγικό δρόμο: Στη ναυτιλία, διακρίνοντας εξέλιξη και μεγάλες προοπτικές. Επενδύουν στρατηγικά στο μέλλον, εξαγοράζοντας στρατηγικό μερίδιο μια γερμανική εταιρεία μπαταριών ναυτιλίας και συνεργαζόμενοι με μια οικογένεια με μακρά παράδοση στο χώρο της ναυτιλίας. Έτσι, η Sunlight μπαίνει δυναμικά σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο με αυξημένη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις, ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα, που μειώνουν τις εκπομπές και προωθούν τη βιωσιμότητα, ενισχυμένη από τεχνολογικές εξελίξεις και αυστηρούς κανονισμούς που μπαίνουν στη ναυτιλία.
Η πιο εξελιγμένη μονάδα
Στην Ελλάδα, η Sunlight συνεχίζει να επενδύει και να παράγει καινοτόμα προϊόντα στη βιομηχανική μονάδα στην Ξάνθη, διαθέτοντας την πιο εξελιγμένη μονάδα στο είδος της στον δυτικό κόσμο, τη μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου στην Κομοτηνή. Παράλληλα, στη Sunlight Technosystems με βάση το Κιλκίς επενδύει 100 εκατ. ευρώ ώστε να επεκτείνει την παραγωγή πρώτων υλών και εξαρτημάτων για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Και πρόσφατα, πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ανάπτυξης σε έναν πλήρως ενοποιημένο, παγκόσμιο και ψηφιακό οργανισμό με τη μετάβαση των εγκαταστάσεων της στην Ελλάδα στο SAP S/4HANA, μια προηγμένη ERP πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud, η οποία υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη λειτουργική αριστεία. Ένα παγκόσμιο project που ξεκίνησε (και ήδη ολοκληρώθηκε) από την Ελλάδα και αναπτύσσεται τώρα σταδιακά σε ολόκληρο το παγκόσμιο δίκτυό της. Με αξιοσημείωτη παρατήρηση ότι είναι η πρώτη γνωστή τέτοια μετάβαση συστημάτων SAP 4 HANA, χωρίς να σταματήσει ούτε λεπτό η λειτουργία της επιχείρησης.
Και όλα αυτά από μια εταιρεία που, ξεκινώντας από την Ξάνθη πριν από 3 δεκαετίες και έχοντας περάσει μια καταστροφική πυρκαγιά το 2018 που ουσιαστικά αφάνισε την παραγωγή της, σήμερα έχει παρουσία σε 14 χώρες και 4 ηπείρους με 35 εγκαταστάσεις, τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ και 3.600 εργαζόμενους.