«Δημιουργούμε ένα νέο όμιλο με δύναμη και συνέργειες από την κατασκευή. Αλλά δεν μας ενδιαφέρουν μόνο η κατασκευή, οι ΑΠΕ, τα ακίνητα. Δίνουμε βάρος στις παραχωρήσεις και θα ανακοινώσουμε σύντομα λεπτομέρειες», ήταν το μήνυμα που χτες εξέπεμψε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου AKTOR, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, κηρύσσοντας την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης με αφορμή την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ και την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Όπως παλιότερα αλλά και χτες αναφέραμε, ανάμεσα στους στόχους του ομίλου είναι η απόκτηση μεγέθους στον τομέα Παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (μέσω της εξαγοράς συμβάσεων, μέχρι να ωριμάσουν έργα που έχει αναλάβει η εισηγμένη, για την AKTOR Συμμετοχών). Ο κ. Εξάρχου, ερωτηθείς σχετικά, στο περιθώριο της εκδήλωσης και μιλώντας σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, επανέλαβε το ενδιαφέρον για τον τομέα, δίχως να δώσει λεπτομέρειες καθώς δεν έχει κάτι συγκεκριμένο, προσθέτοντας ότι ελπίζει σύντομα να είναι σε θέση να πει περισσότερα.
Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε, ότι τελευταία κυκλοφορεί στην αγορά το σενάριο ότι η AKTOR, προκειμένου να επιταχύνει το «βήμα» της στον τομέα των παραχωρήσεων, φέρεται να έχει βάλει στο στόχαστρο (ή έστω να εξετάζει την περίπτωσή της) την θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία μπορεί να έχασε την Αττική Οδό (η νέα σύμβαση ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ωστόσο, έχει σημαντική παρουσία σε τέτοιου είδους συμβάσεις (και ΣΔΙΤ) αναμένοντας σημαντικές ροές έως τη λήξη των συμβάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, φέρεται να έχει εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον κάνοντας μια σχετική κρούση, δίχως να υπάρχει στην παρούσα φάση κάτι περισσότερο. Κατά πόσο η δεδομένη επιθυμία της εισηγμένης, υπό τον κ. Εξάρχου, να αποκτήσει μέγεθος, και μάλιστα σύντομα (οι συμβάσεις που έχει αναλάβει θέλουν χρόνο ωρίμανσης για να αποδώσουν έσοδα), στις παραχωρήσεις, μπορεί να «κουμπώσει» με την (γενική) στρατηγική που έχει χαράξει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τις θυγατρικές της (πωλήσεις ΑΚΤΩΡ στην τότε Intrakat, ΑΠΕ και ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil, Smart Park στην Trade Estates), είναι κάτι που θα φανεί προσεχώς, ίσως όχι απαραίτητα στον πολύ κοντινό ορίζοντα.
Προφανώς, πολλά σχετίζονται και με το τίμημα που ζητηθεί και προσφερθεί, όταν έρθει η ώρα ενός πιθανού deal, στο μοντέλο χρηματοδότησης κ.α.. Πάντως, ο στόχος Εξάρχου, όπως εκφράστηκε χτες από τον ίδιον, να γίνει η AKTOR μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, ενδεχομένως να περνάει, όπως τουλάχιστον λένε στην αγορά, και μέσα από μια συμφωνία, σε βάθος χρόνου, στον τομέα Παραχωρήσεων. Ιδίως αν έχουμε να κάνουμε με «πακέτο» συμβάσεων (είτε της Ελλάκτωρ είτε άλλο). Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, πέραν των σεναρίων της αγοράς περί κρούσης, ούτε γίνεται λόγος για προχωρημένες διαπραγματεύσεις ή κάτι «τελειωμένο».
Σημειώνεται ότι για την ώρα η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έχει επισήμως βάλει πωλητήριο, συνεχίζει τη δράση της με ακίνητα και παραχωρήσεις, δίχως να αποκλείεται μια θετική ανταπόκριση στο ενδιαφέρον της AKTOR για το «πακέτο», εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά και δεδομένου ότι δεν έχει πλέον η ίδια κατασκευαστικό μοχλό. Ο κ. Εξάρχου, ερωτηθείς για άλλες παραχωρήσεις όπως π.χ. ο ΒΟΑΚ (έχουν ακουστεί πληροφορίες για είσοδο ομίλων στο σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την υπογραφή της σύμβασης) έσπευσε να παραπέμψει στον ανάδοχο.
Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διαθέτει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή στον αυτοκινητόδρομο Μορέας (71,7%), που όμως δεν θεωρείται «φιλέτο», και σημαντικά ποσοστά πέριξ του 20% στους αυτοκινητοδρόμους Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, καθώς και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Αρα, πρόκειται για υφιστάμενες συμβάσεις που αποφέρουν έσοδα, κατά συνέπεια θεωρείται πιθανό να ενδιαφέρουν την AKTOR, εφόσον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποφασίσει να πουλήσει, μέχρι να ωριμάσουν τα σχέδια που έχει μελετήσει για την AKTOR Συμμετοχών (θυγατρική για έργα παραχωρήσεων, με στόχο να επιτύχει EBITDA 40 εκατ. το 2030).
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Επίσης, σημείωσε ότι δεν εξετάζεται μια νέα ΑΜΚ για τυχόν είσοδο σε παραχωρήσεις, καθώς καλύπτεται ο όμιλος χρηματοδοτικά και δεν μπορεί να ζητήσει για αυτό το θέμα νέα κεφάλαια από τους μετόχους, πλην όμως, αν υπάρξει μια «ευκαιρία» υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ομολογιακό). «Βεβαίως, όπου θα υπάρχει ευκαιρία εξαγορών παραχώρησης θα ενδιαφερθούμε και θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ θυμίζουμε ότι αρκετές φορές έχει κάνει λόγο για τουλάχιστον 1-2 περιπτώσεις με ενδιαφέρον.
Οι ΑΠΕ και οι επενδύσεις – Τζίρος 1,6 δισ. και ανεκτέλεστο 6 δισ. το 2025
Πάντως, οι παραχωρήσεις είναι ένας από τους τομείς που ενδιαφέρουν την AKTOR. Όπως χτες επανέλαβε ο κ. Εξάρχου, η κατασκευή, τα ακίνητα, οι ΑΠΕ είναι ψηλά στη λίστα. Έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρόσφατης αναπτυξιακής Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 200 εκατ., η οποία υπερκαλύφθηκε και θα χρηματοδοτήσει μέρος επενδύσεων ύψους 2 δισ., ο όμιλος στοχεύει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων και στη δημιουργία νέων πηγών εσόδων.
Ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί ένα δυναμικό επιχειρηματικό σχέδιο κι εντός του έτους, θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους σχεδόν 600 εκατ. στο Real Estate (deal με Prodea) και σχεδόν 190 εκατ. στις ΑΠΕ, που θα καλυφθούν από την ΑΜΚ, ίδια κεφάλαια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, υλοποιώντας παράλληλα έναν δυναμικό εταιρικό μετασχηματισμό, που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του και θα σχηματίσει νέες καθετοποιημένες θυγατρικές, με στόχο τις συνέργειες και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης.
Στόχος του Ομίλου είναι το 2030 ο κύκλος εργασιών να φτάσει τα 3,2 δισ. και τα κέρδη μετά από φόρους τα 165 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, το 2024 αναμένεται τζίρος σχεδόν 1,2 δις και το 2025 τουλάχιστον 1,6 δις, ενώ το ανεκτέλεστο των 5 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 6 δις ευρώ το 2025, συμπεριλαμβανομένων των έργων της Ρουμανίας.
Αναφορικά με τις ΑΠΕ σημείωσε ότι «έχουμε διασφαλίσει σημαντικό τμήμα εν λειτουργία ΑΠΕ γύρω στα 250MW που θα ολοκληρώσουμε στο πρώτο τρίμηνο 2025, θα κλείσουμε την τρέχουσα χρονιά με 500 MW operating και 500 MW pipeline με όρους σύνδεσης υπό ανάπτυξη. Θα έχουμε ξεκινήσει το σημαντικό τμήμα του πλάνου 2026-2027». Για τις ΑΠΕ επίσης σημείωσε ότι όπου υπάρχει ευκαιρία για εξαγορές η AKTOR θα το εξετάσει.
Υπογραφές για τις φοιτητικές ΣΔΙΤ
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου, ίσως λίγων μηνών (εντός α’ 6μήνου) η υπογραφή των συμβάσεων, μέσω ΣΔΙΤ, τόσο για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης (σχεδόν 200 εκατ.) που είναι προχωρημένες οι διεργασίες (στο Ελεγκτικό κ.λπ.) όσο και για τις φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία (τελείωσε με εγγυητικές – χρηματοδότησης, μένουν κάποιες μικρές διορθώσεις). Για το δε νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (140 εκατ.), μέσω ΣΔΙΤ επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η παραμονή ή όχι στο σχήμα της Redex, του ομίλου Κοπελούζου. Για άλλα έργα, ανέφερε ότι προχωρούν οι εργασίες στο ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ, ενώ δεν είναι σε προτεραιότητα η περαιτέρω ενίσχυση της δράσης στον τουρισμό.
Η Ρουμανία
Σε σχέση με τη Ρουμανία ή άλλες ξένες αγορές, ο επικεφαλής της εισηγμένης σημείωσε ότι για το «εξωτερικό εξαιρετικά επιφυλακτικοί, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανανέωση του συστήματος της εταιρίας σε 2 χρόνια ώστε να εξετάσουμε άλλες αγορές, αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε, με εξαίρεση αν τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος , στην Ουκρανία, οπότε θα κοιτάξουμε προς την χώρα».
Στόχος του ομίλου είναι να ολοκληρώσει τον εσωτερικό και εξωτερικό μετασχηματισμό σε βάθος 2ετίας και μετά να δει άλλες αγορές. «Θεωρούμε ότι το ανεκτέλεστο και η πορεία μας σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και το pipeline μας υπερ-αρκούν για την ανάπτυξη μας», σημείωσε ο κ. Εξάρχου. Πάντως, πρόσθεσε ότι ειδικά στη Ρουμανία έχει αποκατασταθεί η φήμη και το όνομα της AKTOR. «Η AKTOR ήταν 2η σε αύξηση παραγωγικότητας στη χώρα. Μία εταιρία σαν την AKTVR είχε ιστορία στα Βαλκάνια, πέρασε ένα διάστημα που δυστυχώς αμφισβητήθηκε η τεχνική της επάρκεια και ικανότητα, αυτό ανακτήθηκε πλήρως. Στη Ρουμανία μας θεωρούν από τους πιο αξιόπιστους εργολάβους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Εξάρχου για το θέμα των εργαζομένων, θεωρώντας την έλλειψή τους ως ένα εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος, ίσως και το κορυφαίο. «Δεν θεωρώ ότι το θέμα θα λυθεί με στρατιές και καραβιές αλλοδαπών. Είναι δύσκολο το ζήτημα, θέλει διαφορετική αντιμετώπιση, καλύτερα να έρθει πίσω ο δικός μας κόσμο. Το μεγαλύτερο κομμάτι που μας ενδιαφέρει είναι να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα ικανούς εργαζόμενους, πληρώνοντας παραπάνω», σημείωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας αναφορά και στο πρόγραμμα υποτροφιών που προγραμματίζει ο όμιλος για να «χτίσει» μια εταιρική κουλτούρα.