Όταν οι Άραβες από το Άμπου Ντάμπι πάτησαν πόδι στην Πρέμιερ Λιγκ και ανέλαβαν να «αναστήσουν» την Μάντσεστερ Σίτι το 2008, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο άλλαξε για πάντα, με τους «Πολίτες» να ευημερούν, όμως αυτές οι ημέρες φαίνονται πλέον... μακρινές, ενώ όλο το αφήγημα απειλείται εξωαγωνιστικά.
Η Σίτι «ξέφυγε» από την σκιά της συμπολίτισσάς της, Γιουνάιτεντ και κέρδισε την «μάχη» του Μάντσεστερ κατακτώντας από νταμπλ μέχρι και τρεμπλ: 8 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 6 Λιγκ Καπ, όντας κυρίαρχη στα βρετανικά γήπεδα. Αποκορύφωμα ήταν το 2023 με τη κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Σούπερ Καπ.
- Διαβάστε ακόμα - Οι 10 πολυτιμότερες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο για το 2024 - «Βασίλισσα» η Ρεάλ Μαδρίτης
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Μετά από χρόνια παντοδυναμίας στο γρασίδι, αυτή τη σεζόν η Σίτι ηττάται τακτικά σε αγώνες. Ωστόσο, είναι τα εξωγηπεδικά γεγονότα που φέρνουν τριγμούς στους «Πολίτες», με τα ζητήματα να αποκτούν μέχρι και πολιτικές διαστάσεις.
Eτυμηγορία για 115 κατηγορίες οικονομικών παραβιάσεων
Οι «Μπλε» του Μάντσεστερ κατηγορούνται για 115 οικονομικές παραβάσεις του Financial Fair Play (FFP) που εκτείνονται σε 9 χρόνια, από το 2009 έως το 2018 με τις ποινές που αντιμετωπίζει, μάλιστα, να είναι ιδιαιτέρως σκληρές: από στέρηση βαθμών, υποβιβασμός μέχρι και αφαίρεση τροπαίων.
Οι κατηγορίες κατά της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα ερευνώνται, επανεξετάζονται και αναλύονται από ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της ετυμηγορίας. Οι 115 κατηγορίες χωρίζονται ως ακολούθως:
- 54 - Παράλειψη παροχής ακριβών και επικαιροποιημένων οικονομικών πληροφοριών από το 2009-10 έως το 2017-18
- 14 - Παράλειψη υποβολής ακριβών οικονομικών εκθέσεων για τις αποζημιώσεις παικτών και προπονητών από το 2009-10 έως το 2017-18
- 5 - Μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της UEFA, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών της UEFA για τους συλλόγους και την
- αδειοδότηση και τους κανονισμούς της UEFA για το Financial Fair Play
- 7 - Παραβάσεις των κανονισμών κερδοφορίας και βιωσιμότητας της Premier League (PSR) από τη σεζόν 2015-16 έως και τη σεζόν 2017-18
- 35 - Μη συνεργασία με τις έρευνες της Premier League από τον Δεκέμβριο του 2018 έως σήμερα
Στα ύψη το διπλωματικό θερμόμετρο
Τα ΗΑΕ εκφράζουν τις ανησυχίες τους σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg. Η συγκυρία είναι το λιγότερο ιδανική, καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις με το Άμπου Ντάμπι και δεν θέλει καμία ανάμειξη ή εμπλοκή στο ευαίσθητο θέμα.
Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη επένδυση του Άμπου Ντάμπι στη χώρα. Εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ διεμήνυσε πως Βρετανία και ΗΑΕ έχουν μια βαθιά και μακροχρόνια διμερή σχέση, ενώ η εμβάθυνση του εμπορίου και της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Τα ΗΑΕ έθεσαν το φλέγον ζήτημα για τη Σίτι σε συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι πέρυσι, αλλά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, κατέστησε σαφές ότι είναι απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ και δεν θα ασκηθούν πολιτικές πιέσεις για την έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης.
«Ναυάγιο» για τις εφημερίδες
Ταυτόχρονα, οι βρετανικές εφημερίδες Daily και Sunday Telegraph μπήκαν και πάλι προς πώληση μετά την κατάρρευση της προσφοράς που υποστηρίχθηκε από τα ΗΑΕ για την εξαγορά τους. Αναλυτικότερα, η ιδιοκτησία των εφημερίδων επρόκειτο να μεταβιβαστεί στην κοινοπραξία RedBird IMI που υποστηρίζεται από το Άμπου Ντάμπι προτού παρέμβει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Έκτοτε έχει προωθηθεί νομοθεσία που απαγορεύει σε ξένα κράτη να κατέχουν βρετανικές εφημερίδες και ειδησεογραφικά περιοδικά. Έτσι, λοιπόν, η RedBird δήλωσε ότι θα σταματήσει την εξαγορά.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το αστρονομικό ποσό που έχασε ο Ντόντσιτς λόγω Λέικερς
Η πολυεπίπεδη εμπλοκή των Αράβων
Την τελευταία δεκαετία, η «παντοδύναμη» Σίτι αποτέλεσε case study για το πώς τα δισ. μπορούν να φέρουν παίκτες παγκοσμίου κύρους, οι οποίοι θα κατακτήσουν μεγάλους τίτλους, με αποτέλεσμα την επαναφορά τους διεθνούς φήμης ενός συλλόγου και την επιστροφή του χαμόγελο στα χείλη των οπαδών.
Από το 2008, όταν το Abu Dhabi United Group του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν αγόρασε τη Σίτι έναντι 240 εκατ. ευρώ, ο σύλλογος έχει ξοδέψει περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ για να ενισχύσει με σπουδαίους παίκτες, την εντεκάδα και τον πάγκο της.
Η φανέλα των «Πολιτών» έχει χορηγό την Etihad Airways, την κύρια αεροπορική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, όπως και το στάδιο του συλλόγου στο Μάντσεστερ. Βέβαια, οι επενδύσεις αποφέρουν και κέρδη, κάτι που φάνηκε στη σεζόν 2023-2024, όπου ο σύλλογος ανέφερε ρεκόρ εσόδων (σχεδόν 850 εκατ. ευρώ), πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί το «διαμάντι» ενός πλούσιου, αραβικού χαρτοφυλακίου στη Βρετανία, που έχει απλώσει τα δίχτυα του σε ακίνητα και ευρύτερα real estate, λιμάνια και τηλεπικοινωνίες, ενώ αποτελεί «κλειδί» για τους δεσμούς του Άμπου Ντάμπι με το Λονδίνο.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ιθύνων νους πίσω από την μεταγραφή του Ντόντσιτς που σόκαρε το NBA
Επιπροσθέτως, το Άμπου Ντάμπι ξόδεψε πολλά δισ. για την αναγέννηση υποδομών του Μάντσεστερ αλλά και στην ευρύτερη στήριξη της βρετανικής οικονομίας, κυρίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της σκληρής λιτότητας.
Ο «Πεπ» στον οποίο πιστώνεται η τεράστια επιτυχία, διεμήνυσε ότι ο σύλλογος θα αποδεχθεί την απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής. «Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Λοιπόν, θα δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.