Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση εξακολουθούν να βρίσκονται οι εγχώριοι κλάδοι της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, αντιμετωπίζοντας πληθώρα προκλήσεων τα τελευταία χρόνια. Προκλήσεις που ξεκινούν από το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να επωμιστούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους και εκτείνονται μέχρι τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή των προϊόντων τους, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, το μισθολογικό βάρος, το κόστος λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας και μια σειρά άλλες επιβαρύνσεις.
Για το δε υψηλό ενεργειακό κόστος, οι δύο κλάδοι επαναδιατυπώνουν το αίτημά τους για επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις τους.
Τι ζητούν για το ενεργειακό
Ειδικότερα, με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις τους και δη την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου «να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις τους και να μην επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής το αυξημένο ενεργειακό κόστος».
Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, κ. κ. Μιχάλης Μούσιος και Ιωάννης Γλύκος αντίστοιχα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό «Ακολούθως των με α.π: 45230/2024 και 45234/2024 επιστολών μας αναφορικά με αίτημα των κλάδων μας για επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις μας, επανερχόμαστε εκ νέου με την παρούσα, παραθέτοντας τα κόστη καθώς και τις επιβαρύνσεις μίας επιχείρησης αρτοποιείου με μηνιαία κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρες.
Η έκθεση των κατωτέρω πραγματικών στοιχείων, είναι κρίσιμο να ληφθούν υπόψιν του Υπουργείου του οποίου ηγείστε, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μεταποιητικών - παραγωγικών κλάδων της χώρας μας και δη των αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων.
Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για αρτοποιούς/ζαχαροπλάστες με μηνιαία κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρες:
- Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εν γένει και ειδικότερα οι επιχειρήσεις αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους. Πολλώ δε μάλλον το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς και ραγδαίες αυξήσεις της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα μιας μικρομεσαίας οικογενειακής επιχείρησης όπως αυτές που εκπροσωπούμε, και κατά συνέπεια τη μη δυνατότητα στήριξης του καταναλωτή, κάτι που γινόταν μέχρι πρόσφατα, αφού προσπαθούσαμε να μην μετακυλήσουμε αυτά τα κόστη στον καθημερινό μας πελάτη.
- Επισημαίνουμε για ακόμα μία φορά ότι το 70 % των αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων έχουν παροχές άνω των 35 KWA. Παρακολουθώντας ωστόσο όλες τις ανακοινώσεις που αφορούν στις επιδοτήσεις της ενέργειας διαπιστώνουμε ότι οι παροχές άνω των 35 KWA, δεν συμπεριλαμβάνονται στις εν λόγω επιδοτήσεις αν και γνωρίζετε ήδη από προηγούμενη ενημέρωσή σας από εμάς ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής.
- Θεωρούμε δε ότι η επιδότηση 1,5 λ/ KwA δεν καλύπτει την αύξηση της κιλοβατώρας για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2024, Ιανουάριος 2025 και Φεβρουάριος 2025.
- Προς επίρρωσή του ανωτέρω, επισυνάπτουμε πίνακα με τις αντίστοιχες τιμές που αντιστοιχούν στους επίμαχους μήνες (τρίμηνο του 2024& 2025).
- Σημειώνουμε δε ότι στην επιβάρυνση που προκύπτει από τον συνημμένο πίνακα, έχουμε και επιπλέον αύξηση της τάξεως του 23% στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Αν συνεκτιμηθεί και η αύξηση στα δημοτικά τέλη που έχει ήδη συμπεριληφθεί στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, η συνολική επιβάρυνση για κάθε επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 10000κιλοβατώρες, θα υπερβεί τα 600 Ε/ μήνα.
Εκ μέρους όλου του κλάδου των αρτοποιών, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για το ανωτέρω θέμα και ειδικότερα, όπως:
- Να ενταχθούν στο καθεστώς των επιδοτήσεων και οι παροχές άνω των 35 KwA.
- Να ληφθεί υπόψιν ότι η επιδότηση εκ ποσού 1,5λ./KwA δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την ήδη υφιστάμενη επιβάρυνση και ως εκ τούτου, η επιδότηση για τις επαγγελματικές παροχές θα πρέπει να υπερβεί τα 0,5λ /KwA.
- Προκύπτει εκ των ανωτέρω ότι, είναι επιτακτική ανάγκη η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανοικτές αλλά και για να μην επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής όλο αυτό το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
- Αναμένοντας την θετική σας- ελπίζουμε- ανταπόκριση στο παραπάνω αίτημά μας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία, ακόμα και για την προσκομιδή επιπλέον στοιχείων από μέρους μας, προκειμένου να έχετε σαφή εικόνα της ανωτέρω περιγραφόμενης κατάστασης».
Πάνω από 800 αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο εδώ και δύο χρόνια
Το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια οι δύο κλάδοι. Δεν είναι όμως και το μοναδικό.
Όπως δήλωνε πρόσφατα σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, η βιοτεχνική αρτοποιία στη χώρα μας διανύει την πιο δύσκολη περίοδό της, καθώς πέραν του ενεργειακού κόστους είναι και οι διαδοχικές αυξήσεις των πρώτων υλών που καλούνται να επωμιστούν οι εκπρόσωποι του κλάδου. «Η αύξηση των πρώτων υλών δεν έχει σταματήσει από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης το 2022 κι όμως από τότε η τιμή του ψωμιού παραμένει σταθερή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος στα τέλη του 2024.
Αποκάλυπτε δε ότι από το 2022 μέχρι και το 2024 περισσότερα από 800 αρτοποιεία σε όλη τη χώρα έβαλαν «λουκέτο», καθώς δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
«Σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε αρτοποιεία», προειδοποιούσε πριν από μερικές ημέρες και ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους λειτουργίας που απαιτείται πια για τη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης, αλλά και στη σκιά της έλλειψης εργατικού δυναμικού που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Την ίδια στιγμή, σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής που καλείται να επωμιστεί τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην τιμή του κακάο και που συμπαρασύρουν ανοδικά τις τιμές σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δήλωνε πριν από μερικούς μήνες στο insider.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Ιωάννης Γλύκος.