Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού» από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, τον οποίο υλοποιεί στο πλαίσιο της συμβολής της Τράπεζας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο φετινός έβδομος κύκλος ξεκινά την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου με τη συζήτηση της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικής διευθύντριας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Μαρίας Γαβουνέλη με τον δημοσιογράφο Γιάννη Παλαιολόγο. Θέμα της συζήτησης θα είναι «Ο νέος γεωπολιτικός χάρτης όπως διαμορφώνεται μετά τις αμερικανικές εκλογές».
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 2 Απριλίου συζήτηση της βραβευμένης lighting designer Ελευθερίας Ντεκώ με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Θέμα της συζήτησης θα είναι «Ο ρόλος του φωτισμού στην πόλη και τα μνημεία».
Βιογραφικά:
- Η Μαρία Γαβουνέλη είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποδιευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο – Athens PIL, διευθύντρια του Κόμβου Αριστείας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987, υπότροφος Α. Παπαδάκη, βραβείο Μ. Στασινοπούλου) και από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου απέκτησε LL.M. in International Law (1988) και διδακτορικό (Ph.D.) στο Διεθνές Δίκαιο του Περιβάλλοντος (1994, υπότροφος ΙΚΥ).
Για τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: “Pollution from offshore installations” τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Paul Guggenheim. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εκτενές συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Είναι παγκόσμια πρόεδρος της International Law Association, πρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου – Ελληνικού κλάδου της ILA και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι επίσης πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΕΕΔΑ.
- Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο inside story και στην εφημερίδα Καθημερινή, συν-επικεφαλής της δημοσιογραφικής πρωτοβουλίας «Βιώσιμες Κυκλάδες» και συνεργάτης της Wall Street Journal. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία.
Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). Διετέλεσε συντάκτης ερευνών (2013-2016), αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης (2017 2019) και ανταποκριτής στις Βρυξέλλες (2020-2022) για την Καθημερινή. Την ίδια περίοδο (2020-2022) ήταν ανταποκριτής Βρυξελλών και για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση εκδόθηκε το 2014 από την Portobello Books (Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία) και δεύτερη αγγλική έκδοση το 2016.