Στην υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με διετή διάρκεια, προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.
Η σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων που αφορά 10.550 περίπου επιχειρήσεις και σχεδόν 150.000 εργαζομένους, προβλέπει αύξηση αναδρομικά από 01/01/2025 5% και από 01/01/2026 3%.
Επιπροσθέτως, προβλέπεται η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης με 2% ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τους εργοδότες. Ωστόσο για το συγκεκριμένο ζήτηση υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία εάν μέχρι 30/05/2026 δεν έχει δημιουργηθεί το ταμείο τότε το 2% μετακυλύεται στους μισθούς ως επίδομα από 01/06/2026.
4 νέες ειδικότητες στα μισθολογικά κλιμάκια
Επίσης εισάγονται 4 νέες ειδικότητες στα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης που αφορούν
- τις hostess δηλαδή τις υπαλλήλους υποδοχής στα εστιατόρια των ξενοδοχείων και όχι μόνο
- τους εργαζομένους στα μίνι μάρκετ εντός ξενοδοχείων
- την τεχνική υπηρεσία - συντηρητές πλην των ηλεκτρολόγων
- τους λογιστές οι οποίοι δουλεύουν σε λογιστήριο εντός του ξενοδοχείου
Τέλος διατηρούνται στο ακέραιο όλοι οι θεσμικοί όροι της σύμβασης και τα επιδόματα ενώ καλύπτονται από την ΣΣΕ και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είτε προέρχονται από γραφεία ευρέσεως εργασίας είτε από εταιρείες προσωρινής απασχόλησης(ΕΠΑ).
Επιπλέον οι απόφοιτοι των ΤΕΙ από εδώ και στο εξής θα λαμβάνουν επίδομα σπουδών ίδιο με αυτό των ΑΕΙ (δηλ.15% αντί για 10%).
Η νέα συλλογική σύμβαση σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα βελτιώσει όχι μόνο τους μισθολογικούς όρους αλλά και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο, εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού.
Να θυμίσουμε ότι την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης είχε προαναγγείλει Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, από το βήμα 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Lafazanis Winery στη Νεμέα. Όπως ανέφερε «οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα δουν τους μισθούς τους κατά το έτος 2026 να είναι αυξημένοι σε ποσοστό 30% σε σχέση με το έτος 2019 τονίζοντας ότι έννοιες όπως υπερ-τουρισμός και γαλέρες δεν έχουν καμία σχέση με τον ελληνικό τουρισμό. «Εργαζόμενοι και εργοδότες επενδύουμε διαχρονικά στην Ελλάδα και κάνουμε πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντας λύσεις στην εθνική οικονομία. Δεν το ξεκινήσαμε εχθές, το κάνουμε δεκαετίες και δεν περιαυτολογούμε απλά παραθέτουμε τα στοιχεία. Η ικανοποίηση GRI είναι η υψηλότερη από όλες τις χώρες της Μεσογείου και οι απολαβές του κλάδου το 2024, αν και έχουν δυσανάλογες μονάδες χαμηλότερης εξειδίκευσης, ήταν τρίτες σε ύψος από όλους τους μεγάλους κλάδους της εθνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής.