Ακυρώνεται ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), μετά από απόφαση της κυβέρνησης και του Υπερταμείου, υπό τη σκέπη του οποίου έχει περάσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο Υπερταμείο θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία αξιοποίησης του λιμένος χωρίς τον διαγωνισμό που τρέχει, ιδίως μετά τα δεδομένα που έχουν προκύψει με τις ζημιές που προκλήθηκαν στο λιμάνι από την κακοκαιρία Daniel (σ.σ. για τις οποίες τρέχουν έργα αποκατάστασης).
Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί και η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει αξιοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Κυβέρνηση και Υπερταμείο θα εξετάσουν εκ νέου το μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΒ και το αν θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός.
Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει αρχικά ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, με προσφορά 51 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά της Goldair προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του διαγωνισμού. Η υπόθεση συζητήθηκε αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, ωστόσο, εκτιμάται ότι χρειάζεται μια χρονική περίοδος ολίγων μηνών (2-3) για να βγει η επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η ανακοίνωση του Υπερταμείου
Το Υπερταμείο/Growthfund ανακοινώνει τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής (67%) στο μετοχικό κεφάλαιο της «Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.» (ΟΛΒ Α.Ε.).
Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο διαμορφώνεται μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Growthfund.
Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής αξιοποίησης του λιμένα, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας. Οι υποδομές του Λιμένα Βόλου ενισχύονται με σημαντικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μετά και την κακοκαιρία “Daniel”, γεγονός που μεταβάλλει την οικονομική και λειτουργική αξία του λιμένα.
Το Υπερταμείο/Growthfund επιδιώκει να αξιοποιήσει περαιτέρω το νέο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει, βάσει του οποίου, έχει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων και την ανάπτυξή τους, ως εκ τούτου το Υπερταμείο σκοπεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες αυτοτελούς ανάπτυξης του λιμένος Βόλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο προχώρησε στη σχετική απόφαση λαμβάνοντας επίσης υπόψη το δημόσιο συμφέρον καθώς και ότι έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς οι οικονομικές και οι τεχνικές παράμετροι του διαγωνισμού.
Η διοίκηση του Υπερταμείου δεσμεύεται στην απόφασή της για την άμεση ωρίμανση ενός ολοκληρωμένου - ρεαλιστικού επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδίου με βάση τα νέα δεδομένα. Στόχος είναι η αναβάθμιση και ανάπτυξη του Λιμένος Βόλου, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, να αποτελέσει πύλη εξωστρέφειας, και μαζί με τους υπόλοιπους λιμένες της χώρας, να προκρίνει τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.