Πάνω από τα 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα η δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα η δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ

Στα επίπεδα των 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα έκλεισε η σημερινή δημοπρασία τύπου NOME, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ΛΑΓΗΕ στις 12 το μεσημέρι.

Η συνολική δημοπρατούμενη ποσότητα διαμορφώθηκε στα 145 MW/h και η τιμή εκκίνησης ήταν λίγο υψηλότερη από αυτή της πρώτης δημοπρασίας χωρίς ωστόσο να μπορεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να επιτρέψει την αναμενόμενη διείσδυση των εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΛΑΓΗΕ οι τιμές κυμάνθηκα από 39,01 ευρώ έως 41,14.

Όπως είναι γνωστό, στην πρώτη δημοπρασία τον Οκτώβριο απορροφήθηκαν συνολικά 460MW/h (η τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με την σημερινή δημοπρασία) από συνολικά 11 εταιρείες που με την τιμή να ξεκινά από τα 37,37 ευρώ/MWh και να φθάνει μέχρι τα 37,5 ευρώ/MWh). Η δημοπρασία του Οκτωβρίου είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΔΕΗ, η οποία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τιμή εκκίνησης καθώς όπως υποστήριξε η τιμή, που καθορίστηκε διοικητικά, είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ζημιώνεται.

Η επόμενη δημοπρασία, με την ίδια τιμή εκκίνησης και με τις ίδιες ποσότητες, είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο. Η τρίτη και η τέταρτη του χρόνου όμως, θα πραγματοποιηθούν με νέα τιμή εκκίνησης που θα διαμορφωθεί με βάση τον επανυπολογισμό που θα κάνει η ΡΑΕ τον Ιούνιο.

Στόχοι της εισαγωγής των ΝΟΜΕ κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Σημειώνεται ότι στόχοι της εισαγωγής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι η τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού, η εξασφάλιση πρόσβασης των προμηθευτών και η συμπίεση του κόστους παραγωγής και προμήθειας.

Ειδικά όσον αφορά στο κόστος παραγωγής και προμήθειας αναφέρει ότι η ΡΑΕ «αναγνωρίζει ότι η ιδιαίτερη θέση της ΔΕΗ στην αγορά ως επιχείρηση με υψηλά μερίδια αλλά και η αύξηση των ανείσπρακτων λογαριασμών των πελατών της, προκάλεσαν σημαντική επιδείνωση σε όλη την αλυσίδα συναλλαγών της αγοράς με αρνητικές επιπτώσεις και στο κεφάλαιο κίνησης όλων των συμμετεχόντων».

Σημειώνεται ότι οι επόμενες δημοπρασίες έχουν οριστεί για τις 26 Απριλίου, τις 12 Ιουλίου και τις 18 Οκτωβρίου και η ποσότητα που θα διατεθεί ανέρχεται στις 681,0567MWh/ h. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να δημοπρατηθούν επιπλέον ποσότητες, αντίστοιχες με αυτές που είχαν διατεθεί στην πρώτη δημοπρασία το 2016 (460MWh/ h) ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συμφωνία με την κυβέρνηση για το σύνολο της ισχύος που θα δημοπρατηθεί στις δύο τελευταίες δημοπρασίες του έτους με προέλευση από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider