Μικρομεσαίοι: Τι περιλαμβάνει η πρόταση για την αδειοδότηση τεχνικών και βιοτεχνικών επαγγελμάτων - Ποιους κλάδους αφορά

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικρομεσαίοι: Τι περιλαμβάνει η πρόταση για την αδειοδότηση τεχνικών και βιοτεχνικών επαγγελμάτων - Ποιους κλάδους αφορά
Ποιοι μεγάλοι κλάδοι ανήκουν στα μη αδειοδοτημένα επαγγέλματα. Σχέδιο νόμου καταθέτουν στο ΥΠΑΝ τρία βιοτεχνικά επιμελητήρια της χώρας και ΓΣΕΒΕΕ, απαντώντας σε ένα κλαδικό αίτημα τουλάχιστον επτά ετών.

Πρόταση σχεδίου νόμου, με την οποία θα ζητούν την οριοθέτηση του πλαισίου αδειοδότησης δεκάδων βιοτεχνικών και επαγγελμάτων, θα καταθέσουν στον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, τα τρία αμιγώς βιοτεχνικά επιμελητήρια της χώρας, με επικεφαλής το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Δαμίγος, σε δημοσιογραφική εκδήλωση, πολλές βιοτεχνικές και χειροτεχνικές ειδικότητες στη χώρα μας ασκούνται χωρίς να διαθέτουν ένα ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αρχική κατάρτιση για την απόκτηση των αναγκαίων για την άσκηση του επαγγέλματος γνώσεων και δεξιοτήτων και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος των φυσικών προσώπων που θέλουν να το ασκήσουν.

Τα αδειοδοτημένα και τα μη αδειοδοτημένα επαγγέλματα

Σύμφωνα με τον κ. Δαμίγο, δεκάδες είναι τα επαγγέλματα που είναι μη αδειοδοτημένα επαγγέλματα, όπως οι βιοτέχνες υαλοπινάκων, οι βιοτέχνες αλουμινίου - σιδήρου, οι αρτοποιοί, οι ζαχαροπλάστες, οι ιδιοκτήτες στεγνοκαθαριστηρίων - ταπητοκαθαριστηρίων, οι βιοτεχνίες ρούχων και υποδημάτων, οι τεντοποιοί κ. α.

Αντίθετα, στα αδειοδοτημένα επαγγέλματα περιλαμβάνονται μόνοι οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι ψυκτικοί, οι ηλεκτρονικοί συστημάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι χειριστές κλαρκ.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση των μη αδειοδοτημένων επαγγελμάτων, καταθέτοντας υπόμνημα στο υπουργείο. Εμείς ζητούμε ο κάθε επαγγελματίας να λάβει πιστοποίηση, να δώσει εξετάσεις και να λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», εξηγούσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Στόχος η αδειοδότηση 80-100 βιοτεχνικών επαγγελμάτων

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά στην αδειοδότηση περί των 30 επαγγελμάτων, ενώ ο τελικός στόχος αφορά σε ένα σύνολο 70-80 επαγγελμάτων.

«Με την αδειδότηση «ανοίγουμε» τα επαγγέλματα, δεν τα «κλείνουμε». Λέμε όχι στη μαύρη εργασία και στοχεύουμε στην προστασία των καταναλωτών», σημείωνε χθες ο κ. Δαμίγος, τονίζοντας πως και το κράτος θα έχει όφελος αφού θα αποκτήσει ένα πιστοποιημένο μητρώο επαγγελματιών.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η εν λόγω ιδέα μετρά ήδη επτά χρόνια και προέρχεται από «οχλήσεις μελών μας που ζητούν αδειοδότηση».

«Ο κάθε κλάδος θα μας πει πως θα γίνει η αδειοδότησή του, καθώς θα απαιτηθεί διαφορετική άδεια για κάθε κλάδο», τόνισε.

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας Opinion Poll για λογαριασμό του ΒΕΑ, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων και δη οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις, η υψηλή φορολογία παραμένει από τα σημαντικότερα προβλήματα για την επιβίωση των πολύ μικρών-μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, συνοδευόμενο ταυτόχρονα, με καθολικό αίτημα από την πλευρά τους, για παρέμβαση του επιμελητηρίου στην κατεύθυνση αλλαγής του καθεστώτος της τεκμαρτής φορολόγησης. Την ίδια στιγμή, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το σταθερά υψηλό κόστος ενέργειας, ενώ τρεις στις δέκα δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλο για την στελέχωσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμίγο, το 50% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι θεωρεί από αρκετά έως πολύ αναγκαία για την ανάπτυξη της επιχείρησής του, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω δανεισμού ή ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη δυσκολία πρόσβασης στις πηγές της απαιτούμενης ρευστότητας.

Η έρευνα του ΒΕΑ κατέγραψε επίσης ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις προχώρησαν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ την ίδια στιγμή, περίπου οκτώ στις δέκα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ, το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα είναι πολύ μικρό, σύμφωνα με τα μέλη του Επιμελητηρίου, ενώ το 70% ανησυχεί από αρκετά έως πολύ για τις προοπτικές βιωσιμότητας της επιχείρησής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγεφύρωτο το χάσμα αμοιβών στην Ελλάδα - Αυξάνεται η μισθολογική «ψαλίδα» στις ανώτερες ιεραρχικά θέσεις

Dimand: Τα σχέδια για ΦΙΞ, Βαλκάν SkyLine, ΔΕΘ, Κατοικίες – Επενδύσεις 400 εκατ. στη Θεσσαλονίκη

Εξοικονομώ 2025: Για ποιους ισχύουν ξεχωριστά κίνητρα – Οι παρατάσεις και οι προϋποθέσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider