ΔΕΗ για CMEC: Κορυφαία επιχειρηματική συνεργασία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ για CMEC: Κορυφαία επιχειρηματική συνεργασία

«Η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο», ανέφερε ο Σταύρος Γούτσος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας στο Athens Energy Forum 2017.

Ο κ. Γούτσος σημείωσε ότι η ΔΕΗ στοχεύει σε επενδύσεις και αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την κινεζική CMEC για την σύσταση κοινής εταιρείας με σκοπό την εκμετάλλευση ορυχείων λιγνίτη στη Φλώρινα, μια επένδυση 700 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της αξίας του έργου θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης ανέφερε ότι στη Γαλλία τα ΝΟΜΕ καλύπτουν ολόκληρο το κόστος της παραγωγής της EDF σε αντίθεση με τη ΔΕΗ. «Στη δική μας περίπτωση οι μεγαβατώρες που αγοράζονται μπορούν να εξαχθούν και αυτό είναι και μια αιτία της ενεργειακής κρίσης που βιώσαμε».

Ο κ. Γούτσος επανέλαβε την πάγια θέση της εταιρείας ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ πρέπει να προέρχεται από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, «για αυτό έχουμε προτείνει σύσταση εταιρειών με συμμετοχή όλων των κατηγοριών».

Παναγιωτάκης: Κορυφαία επιχειρηματική ενέργεια η συνεργασία με CMEC

Στα επιχειρηματικά βήματα της ΔΕΗ και στη συνεργασία με την κινέζικη CMEC αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την εκδήλωση κοπής πίτας του οργανισμού την Πέμπτη. Όπως ανέφερε, «καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Επιχείρησής μας και ειδικότερα την αξιοποίηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου μας στη λιγνιτική παραγωγή είναι το Project Μελίτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνεργασία μας και η σύναψη σχετικής συμφωνίας με τη μεγάλη κινεζική εταιρεία CMEC υπήρξε κορυφαία επιχειρηματική ενέργεια, αποτέλεσμα πολύμηνης εντατικής προεργασίας. Το ευνοϊκό κλίμα που δημιούργησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, στην οποία συμμετείχαμε δραστήρια, είχε επίδραση καταλυτική. Όπως αποφασιστικό ρόλο έπαιξε ο σχεδιασμός μας, ήδη από το Φθινόπωρο του 2015 για σύσταση ανεξάρτητης Εταιρείας στη Φλώρινα με τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες των Ορυχείων και τον επενδυτή της Μελίτης ΙΙ. Αυτό το σχέδιο είναι απτή απόδειξη, τόσο της βούλησής μας για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όσο και του δικού μας μοντέλου των συμπράξεων, συστατικό στοιχείο των οποίων είναι οι επενδύσεις! Η επιτυχία του project Μελίτη, για την οποία εργαζόμαστε συστηματικά και είμαστε αισιόδοξοι, θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες ανάλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα αναβαθμίσουμε το επενδεδυμένο μας κεφάλαιο, τα assets μας στην παραγωγή. Παράλληλα οι κινήσεις μας αυτές δίνουν σήματα στην αγορά, ενεργοποιούν πρωτοβουλίες και δυνάμεις, που ελκύονται από το ισχυρό Brand Name, τις δυνατότητες και την αξιοπιστία της ΔΕΗ για από κοινού αξιοποίηση νέων ευκαιριών. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εξάρω την άψογη συμπεριφορά και ενεργοποίηση των στελεχών μας στο Κέντρο και στη Δυτική Μακεδονία, με συνέπεια την εξαιρετική επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης των Κινέζων ειδικών για το Project – Μελίτη», σημείωσε.

Άνοιγμα στη Δυτική Βαλκανική

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στην ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία η οποία όπως σημείωσε «αξιολογείται ως μία επιχειρηματική κίνηση ιδιαίτερης σημασίας, που ανοίγει δρόμους για την πιο ολοκληρωμένη δραστηριοποίησή μας πέρα από το trading όχι μόνο στη γείτονα χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Βαλκανικής. Το πλούσιο υδροδυναμικό της Αλβανίας, αλλά και οι ανάγκες θερμικής παραγωγής και ΑΠΕ και ακόμη οι υπηρεσίες ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων Διανομής αποτελούν πεδία δραστηριότητας, στα οποία η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της μπορούν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Ανάλογες ευκαιρίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως το Κόσσοβο, η FYROM κ.λπ. Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή ενοποίηση που αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για την ΕΕ, στα πλαίσια του οποίου οι περιφερειακές αγορές θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, πρέπει να θέσουμε στόχο η επιχείρησή μας να γίνει leader στην περιοχή. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις γι αυτό. Και βέβαια σ΄ αυτή την προοπτική δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στη λειτουργία των θυγατρικών μας στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, στην οποία εκτιμάμε ότι οι ευκαιρίες για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και συμπράξεις με ισχυρούς παράγοντες και Ομίλους είναι πολύ σημαντικές. Όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε συστηματικά και αποτελεσματικά τόσο με τη νέα οργανωτική δομή, τη σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Ανάπτυξης, όσο και με την ενεργοποίηση της θυγατρικής μας ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider