ΔΕΣΦΑ: Η έκτακτη ανάγκη δεν έχει παρέλθει πλήρως

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΣΦΑ: Η έκτακτη ανάγκη δεν έχει παρέλθει πλήρως

«Η έκτακτη ανάγκη δεν έχει παρέλθει πλήρως» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2017.

Κληθείς να σχολιάσει την κρίση που προέκυψε τον Ιανουάριο από την ανεπάρκεια προμήθειας φυσικού αερίου, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι «οι αιτίες της κρίσης υπάρχουν ακόμα. Ακολουθούμε την αγορά, κάνουμε συστάσεις προς ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ να περιορίσουν την κατανάλωση».

Όπως διευκρίνισε η έλλειψη παροχής δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τόνισε ότι μία από τις βασικές αιτίες είναι οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος που είναι αναγκασμένη να κάνει η Ελλάδα. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το σύστημα δεν έχει δυνατότητα αποθήκευσης ενώ επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση ο ΔΕΣΦΑ ακολουθεί αυστηρά τους κανονισμούς και τον Κώδικα Έκτακτης ανάγκης.

Για το ΔΕΣΦΑ, η κρίση ήταν θετική από οικονομική άποψη, επήλθε αύξηση των εσόδων καθώς πουλήθηκε το 100% της δυνατότητας αλλά «αυτό βέβαια προκάλεσε κρίση στο ελληνικό σύστημα», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι λόγω του ψύχους τον Ιανουάριο, το ενεργειακό σύστημα της χώρας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Ο ΔΕΣΦΑ αποφάσισε την κήρυξη Κατάστασης Συναγερμού 2, καθώς τα αντλήσιμα αποθέματα στη Ρεβυθούσα δεν επαρκούσαν για την κάλυψη της ζήτησης.

Για την επάρκεια φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ εξασφάλισε έκτακτα φορτία LNG από την Αλγερία, ενώ οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Gazprom (από το Σιδηρόκαστρο) και την Botas (από τους Κήπους Έβρου), κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider